PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=649608}
6,2 87 tys. ocen
6,2 10 1 87444
6,5 56 krytyków
Snowpiercer: Arka przyszłości
powrót do forum filmu Snowpiercer: Arka przyszłości

Pytania

ocenił(a) film na 8

1. Gdzie ludzie z pierwszej klasy się myli i załatwiali?
2. Gdzie ludzie z pierwszej klasy spali?
3. Gdzie ludzie z drugiej klasy się załatwiali?
4. Dlaczego dużo wagonów jest po prostu pustych, albo przeznaczonych na niepotrzebne bzdury jak sauna czy wgłębienia w podłodze dla ćpunów żeby sobie tam siedzieli
5. O co chodziło z tym rudym dzieciakiem na końcu, który wsiadł do jakiejś maszyny?
6. Dlaczego te ćpuny dopiero po pół godziny poszły do tego japońca, bo im ukradł narkotyki?
7. Skoro żył niedźwiedź polarny to znaczy, że musi się czymś żywić. Czemu przez 18 lat nikt za oknem nie zauważył żadnych zwierząt oprócz jakiegoś zaćpanego japońca?
8. Czemu córka tego japońca potrafiła przewidzieć co będzie za danymi drzwiami?
9. Skąd oni po 18 latach mieli świeże jajka oraz mięso? Nie widziałem tam żadnej ubojni, hodowli krów czy kurnika
10. Skąd oni brali hurtowo te karaluchy?
11. Czemu jeden z tych zabójców był takim niezniszczalnym terminatorem? Pytanie podobne co z córką tego Japończyka. Myślałem, że to jest film postapo a nie o superbohaterach
12. Po cholerę ci Japończycy chcieli uciec z tego pociągu? Byli tępi, ale że aż tak? Dobrze wiedzieli, że ucieczka z tego pociągu to śmierć w jeden dzień
13. Skąd oni po 18 latach nadal mieli papier?
14. Skoro ci żołnierze nadal mieli ostrą amunicję to czemu ją trzymali na drugim końcu pociągu a nie w broni w razie ewentualnego ataku ludzi z drugiej klasy. Z tego co słyszałem często zdarzały się tam rewolucje i gdyby się akurat jakaś stała (tak jak w filmie) to nie mogliby się wcale obronić
15. Po co tym żołnierzom z siekierami i włóczniami, kominiarki bez dziury na oczy?
16. Dlaczego ten maszynista, który był tak jakby królem całego pociągu nigdy nie wychodził z lokomotywy? Mógł korzystać z całej masy różnych luksusów a wolał się kisić przez 18 lat w jednym pomieszczeniu

ocenił(a) film na 7
yk303kk

Koreanka..

ocenił(a) film na 3
chowder

Pytanie nr. 0 Czemu koleś który wymyślił perpetum mobile użył go do napędzenia pociągu? Przecież mógł z tym zrobić wszystko, np. wybudować sobie wielką halę, którą by ogrzewał za pomocą tego urządzenia i nic by mu nie było straszne, a ten postanowił to włożyć w pociąg!

ocenił(a) film na 8
pwone

Pwone. Ojej.Ojejku. Pojęcie mobile jest związane z ruchem - ogólnie z pracą mechaniczną.Nie wiem co musiałoby trzeć o co, że by ogrzać i oświetlić wielką halę.Fizyka się kłania.:)

ocenił(a) film na 3
sfejk

Eh. Perpetum mobile to jest (swoją drogą fizycznie niemożliwe do zbudowania) urządzenie które wytarza więcej energii niż samo pobiera. A z tą uzyskaną w ten sposób energią możemy zrobić co tylko nam się podoba. Wprawić w ruch silnik, ogrzać grzałką, ochłodzić coś, słowem wszystko do czego potrzebna jest energia. Jeśli nie miałeś jeszcze fizyki to jestem Ci w stanie wybaczyć tę docinkę na koniec, ale jeśli miałeś to pozostaje mi tylko współczuć.

ocenił(a) film na 8
pwone

pwone. Ojejku. Wyraźnie napisałem o pracy nie o energii. Cytat dla Ciebie z Wikipedii (najprostszy)
" Perpetuum mobile (z łac. wiecznie ruchome) – hipotetyczna maszyna, której zasada działania, wbrew znanym prawom fizyki, umożliwiałaby jej pracę w nieskończoność".

ocenił(a) film na 7
pwone

W filmie jest wytłumaczone, że Snowpiercer powstał przed katastrofą ekologiczną i był atrakcją dla bogatych. A dlaczego akurat do tego zostało użyte perpetum mobile? Nie wiem, może jego twórca był miłośnikiem kolei :D

roniek

A nawet na pewno był ;)

ocenił(a) film na 5
chowder

Pytanie: Jakim cudem ręka zamarzła w 7,5 minuty w sposób jakby zanurzono ją w ciekłym azocie (-200*C) a potem sobie normalnie w futerkach wyszli na dwór ?!

ocenił(a) film na 8
lord_miki

Chyba chodziło o to, że wtedy była noc, byli wysoko i była zamieć a jak wyszli to byli ubrani w słoneczny dzień i niżej niż wtedy. Ale film ma tyle dziur, że załatanie tej jednej wiele mu nie pomoże

ocenił(a) film na 5
chowder

z tego co pamiętam to brali pod uwagę wysokość geograficzną a nie porę dnia ;) a nawet jeśli to po wyjściu z pociągu wyglądało na max - 35*C

ocenił(a) film na 7
lord_miki

Pomyśl z jaką prędkością jechali, a teraz pomyśl dlaczego otwierasz okna w samochodzie...

ocenił(a) film na 5
Ujmik

temp pod samochodem jadącym 120km/h zimą może być mniejsza o ok 14*C a pociąg okrąża ziemię w rok więc super szybko nie jedzie więc do -200 nadal sporo brakuje ... (załóżmy że na dworze jest -50 a pociąg pędzi 600km/h (optymistyczne) więc pędzące powietrze ile będzie miało ? -100*C max)

ocenił(a) film na 8
chowder

1. Gdzie ludzie z pierwszej klasy się myli i załatwiali?

w lazienkach i toaletach. Nie byly one szczegolowo pokazywane w filmie.

2. Gdzie ludzie z pierwszej klasy spali?

w lozkach. mieszkalne wagony 1 klasy byly pokazane tylko przez chwile

3. Gdzie ludzie z drugiej klasy się załatwiali?

tak samo jak pytanie 1

4. Dlaczego dużo wagonów jest po prostu pustych, albo przeznaczonych na niepotrzebne bzdury jak sauna czy wgłębienia w podłodze dla ćpunów żeby sobie tam siedzieli

pociag byl metafora spoleczenstwa. Mimo surowych warunkow, nadal mial troche przewidzianego miejsca na klase najwyzsza, na imprezowiczow. Inaczej ludzie klas wyzszych zaczeliby sie buntowac.

5. O co chodziło z tym rudym dzieciakiem na końcu, który wsiadł do jakiejś maszyny?

znal swoje miejsce w spoleczenstwie - mial ja obslugiwac.

6. Dlaczego te ćpuny dopiero po pół godziny poszły do tego japońca, bo im ukradł narkotyki?

tego nie wiem. typowy patent w scenach akcji.

7. Skoro żył niedźwiedź polarny to znaczy, że musi się czymś żywić. Czemu przez 18 lat nikt za oknem nie zauważył żadnych zwierząt oprócz jakiegoś zaćpanego japońca?

bo nie chcieli ich widziec, bo caly czas wbijane im bylo do glowy, ze poza pociagiem nie ma zycia?

tez nie wiem, ale chyba element mistyczny filmu. W koncu ona byla tez prorokiem, ktory wyszedl z pociagu.

9. Skąd oni po 18 latach mieli świeże jajka oraz mięso? Nie widziałem tam żadnej ubojni, hodowli krów czy kurnika

przeciez byla wyrazna scena w rzezni.

10. Skąd oni brali hurtowo te karaluchy?

z hodowli? moze tez z filtrowanego sniegu przez lokomotywe.

11. Czemu jeden z tych zabójców był takim niezniszczalnym terminatorem? Pytanie podobne co z córką tego Japończyka. Myślałem, że to jest film postapo a nie o superbohaterach
12. Po cholerę ci Japończycy chcieli uciec z tego pociągu? Byli tępi, ale że aż tak? Dobrze wiedzieli, że ucieczka z tego pociągu to śmierć w jeden dzień

mysleli inaczej. poza tym to metafora. tylko tacy wariaci, moga zmienic swiat.

13. Skąd oni po 18 latach nadal mieli papier?

z recyklingu i zapasow?

14. Skoro ci żołnierze nadal mieli ostrą amunicję to czemu ją trzymali na drugim końcu pociągu a nie w broni w razie ewentualnego ataku ludzi z drugiej klasy. Z tego co słyszałem często zdarzały się tam rewolucje i gdyby się akurat jakaś stała (tak jak w filmie) to nie mogliby się wcale obronić

przeciez rebelia miala sluzyc selekcji naturalnej, nie tylko na koncu pociagu.

15. Po co tym żołnierzom z siekierami i włóczniami, kominiarki bez dziury na oczy?

chyba cos przez nie widzieli, poza tym pewnie metafora slepych zolnierzy.

16. Dlaczego ten maszynista, który był tak jakby królem całego pociągu nigdy nie wychodził z lokomotywy? Mógł korzystać z całej masy różnych luksusów a wolał się kisić przez 18 lat w jednym pomieszczeniu

wladca ktory rzadzi, ktorego nikt nie widzial ma wiekszy autorytet, niz ten, ktory chodzi zarzygany na imprezki z motlochem.

chowder

Koreanka była dzieckiem pociągu - urodziła się w nim. Po osiągnięciu "odpowiednich wymiarów" obsługiwała pewnie wadliwy silnik perpetum mobile. Kiedy przestała już być użyteczna została zesłana do przedostatniego , więziennego wagonu. Przebyła zatem całą drogę od początku do końca pociągu - stąd też wiedziała ,że jednego z dzieciaków należy szukać pod podłogą i jakie zasadzki czekają po drodze. Przed każdymi drzwiami musiała się chwilę zastanowić jaki wagon był następny - pokonywała je w końcu w odwrotnej kolejności. Nie tłumaczy to oczywiście tej mistycznej aury w okół jej "objawień" ,ale moja teoria wydaje się być spójna :).

ocenił(a) film na 8
zagato1987

Przyznaję, brzmi logicznie ;)

ocenił(a) film na 9
zagato1987

nie ma naukowego wytlumaczenia dla jasnowidztwa. film jako dziedzina sztuki wykorzystuje tak zwana 'abstrakcje' a to bardzo pojemne pojecie, od metafory przez wizje po zupelne popieprzenie na planie. analizowanie tego filmu pod wzgledem naukowym jest rownie rzeczowe jak wiara w spidermana ktory strzela z nadgarstka siecia pajecza (a czemu nie z d*py jak kazdy inny pajak?).

chowder

primo rudy dzieciak to andy ..skoro tam gdzie Timmy zatrzymano tloki zeby lokomowtya nie ulegla zatrzymaniu musial byc plan awaryjny i to wlasnie..po drugie film ma sluzyc do tego xzeby pokazywac gdzie kury znosza jaja albo zabijaja swinie?!? koles. od tego a dokumenty a na you tube o tym masa... gdziesie zalatwiali..lubisz patrzec?!? no jak dla mnie to wiesz.. dla mnie liczyl sie sam film a nie gdzie co i kiedy..szkoda ze nie zadales pytania gdzie seks uprawiali i rodzili dzieci... a zemu nikt nie zauwazyl...nbo pociag byl ich zyciem... jak ja nie znosze ludzi co ogladaja film i nie czaja fabyuly... gdybys mial cieplo w tylek, jaccuzi , palmiarnie sushi itp patrzylbys z aokno gdzie jest tylmo mroz? watpie... a poza tym moze mis poalrny byl tam od niedawna..i na logike skoo jest mis to musi byc woda i ryby..... jacy ludzie sa czasem ograniczeni O_o

chowder

co do hodowli karaluchow..hoduje ptaszniki i duzo karaluchom do szczescia nie potrzeba ;) rozmnazja sie raz dwa ;)

ocenił(a) film na 7
chowder

Bez obrazy...zapytam serio ..ile ty masz lat ?

chowder

Nie chciało ci się nawet spojrzeć na narodowość bohaterów lub jak wolisz aktorów, przez co robisz z siebie idiotę. Na wszystkie pytania masz odpowiedź w filmie, wystarczy trochę pomyśleć.

chowder

A dlaczego Kaczor Donald nosi koszulkę, ale nie ma spodni? To film sci-fi, trochę dystansu.

ocenił(a) film na 5
chowder

Dlaczego ten "Terminator" (niezniszczalny super agent) uwziął się konkretnie na tę azjatkę o imieniu Yona? Odniosłem wrażenie że wszystkich innych ma głęboko w d...e, a jedynym jego celem jest zlikwidowanie koreańskiej nastolatki. Czy coś o niej wiedział? Może też miał jakieś inne zdolności oprócz nieśmiertelności i np wiedział że dziewczyna stanie na czele ruchu oporu? Może ktoś czytał komiks i wie więcej niż pokazano w filmie.
Taka pierdoła a mnie męczy.

Jeżeli w filmie było to powiedziane to sorry, oglądałem późno w nocy.

chowder

Tuwimem z nutą groteski zaleciało. 'Stoi przy kinie lokomotywa, ciężka, ogromna, a kicz z niej spływa' - czy jakośtak.

chowder

Dobre i prawdziwe podsumowanie :D

Szkoda zmarnowanego potencjału, niektóre kawałki były dobre, ale całość nietrafiona przez błędy i złe wyważenie całości, co sprawiło, ze cała ta metafora pociąg = świat nie jest warta funta kłaków.

Nie podoba mi się poza tym wymowa końcówki, ma bardzo konserwatywną wymowę. Symptomatyczne są utyskiwania wielu osób, które wolałyby, żeby "pociąg dalej jechał".