6,7 159 tys. ocen
6,7 10 1 159350
6,4 41 krytyków
Spider-Man 2
powrót do forum filmu Spider-Man 2

Jedynkę przebolałem - bo tak naprawdę w czasach zalewu amerykańskimi ekranizacjami komiksów (jakoś wtedy był też daredevil i hellboy) ta wypadała jedynie słabo (podczas gdy inne katastrofalnie). Ale dwójeczka to już lekka przesada. Może dzieciom z podstawówki się spodoba, ale każdy kto ma ponad 14-15 lat uzna ten film za infantylny i nudny. Takie dialogi i sceny może są dobre w komiksie ale film moim zdaniem powinien być bardziej zbliżony do rzeczywistości. Tutaj mamy wszystko totalnie odrealnione, przesadnie wyidealizowane.
Te uniwersalne wartości które miały być ukazane w filmie nie muszą być tak nachalnie wyłożone na talerzu. Możnabyło je lekko zamaskować i zrobić ciekawszy film o ciekawszej fabule. Spójrzmy na pierwsze dwa batmany - jak dla mnie hyba najlepsze do tej pory ekranizacje komiksów. Gdzie podział się Sam Raimi z czasów "Evil Dead" ???
Przecież Jackson pokazał że można zrobić komercyjny, wysokobudżetowy, a mimo to dobry film. Pan Raimi powinien wziąć z niego przykład, zamiast serwować nam kolejny sztampowy, szablonowy, niezaskakujący niczym i totalnie przewidywalny film.

ocenił(a) film na 8
atique

Sorry ale nie porównuj nieudacznika Jacksona który schrzanil dokumentnie Powrót króla dobrym rezyserem. Oba Spidermany to jedne z najlepszych ekranizacji komiksów ( obok Sin City, Batmana, i V jak Vendetta). Filmy Raimiego przezkazują intencje zawarte w komiskwoej historii. Sa znakomita adaptacją. polecam zapoznac się blizej z komiksami o Spideym.

ocenił(a) film na 9
fidelio

Cytat:

Może dzieciom z podstawówki się spodoba, ale każdy kto ma ponad 14-15 lat uzna ten film za infantylny i nudny.

Kolejny pajac, który ładuje wszystkich do jednego wora... spodoba się ludziom poniżej 14 lat.. no co ty powiesz normalnie już wypowiadasz się za wszystkich....żałosne. Widzisz tak się składa, że ja mam 22 latka a tego filmu nie uznałem za nudny, podobnie jak wiele innych osób. Więc nie mów w imieniu wszsytkich bo sam się ośmieszasz.

Cytat:

Spójrzmy na pierwsze dwa batmany - jak dla mnie hyba najlepsze do tej pory ekranizacje komiksów.

No to jak lubisz gacka to przy nim zostań, a nie oglądaj innych filmów i chrzań gupoty.. kwesta gustu poprostu... nie trawisz pajęczaka i tyle.