Ponieważ do premiery najnowszej częsci Spider-Mana zostało dokładnie miesiac czasu,postanowiłem zastanowić się razem z wami ile kaski zarobi ten niemalże pewny hicior.Jak weźmiemy pod uwagę poprzednie części tzn. Spider-Man ( 806.700.000 mln -15 miejsce na liscie wszechczasów) i jego sequel (783.577.893 mln -18 miejsce na liscie wszechczasów) to mozemy być niemalże pewni wyniku w tych granicach co automatycznie zostanie odnotowane jako jedno z wydarzeń tego roku.
http://film.onet.pl/30,notowania.html
Wiec musimy sie spodziewać wyniku w tych granicach.
O ile rekord wszechczasów niemalze na pewno nie pęknie,bo ten jest niemalze nie do pobicia ze wzgledu na gigantyczne wydarzenie jakim był w owych czasach lat 90-tych film Titanic(ilosć kopii,mniejsze piractwo) to juz pobicie rekordu otwarcia staje sie jak najbardziej realne.
Nie od dziś wiadomo,ze Spider-Man jest o wiele bardziej znaną marką w Stanach niż gdziekolwiek indziej i 50 % jego sukcesu przypada na same tylko Stany,natomiast tacy Piraci z Karaibów cieszą sie uznana marką również w Europie i innych zakątkach świata,nie beż kozery jest również zapotrzebowanie na tego typu rozrywkowe kino i niezwykle słabe adaptacje innych opowieści o Piratach.Po prostu Piraci z Karaibów oprócz tego,ze ze znakomita obsada, okazali sie również przyzwoitym komercyjnym filmem i stad ten wynik.
Dlatego też mimo wszystko wydaje mi się,ze Spider-Man mimo iz porównywalnie oczekiwany co Piraci nie pobije ich rekordu sprzed roku i nie zgarnie milarda co w głównej mierze bedzie winą o wiele mniejszej popularności tej postaci w Europie(duzej wszak,ale o wiele mniejszej niz w Stanach).
Natomiast przekozacki powinien być jego rekord otwarcia.Powód?
Doskonała kampania marketingowa,budżet(300 mln dolarów),który działa na wyobraźnie, wystarczy powiedziec,ze jak na razie trzecia częsc Piratów ma budżet opiewajacy "tylko" na 200 milionach(co moze sie zmienić).
Ponadto trailery przed kasowymi produkcjami tego roku.
Dobrym prognostykiem moze być chociażby rekord otwarcia filmu 300,który nawet w połowie nie moze sie równać popularnosci komiksów spod szyldu Marvela.Przypome,ze jego rekord to 70 minlionów.
Ponadto głównym kluczem do sukcesu są postacie jakie zostana zaprezentowane w trzeciej części.Nie oszukujmy sie,każdy ostrzy sobie zęby na Venoma,a takze na Sandmana. Co w duzej mierze pobudza wyobrażnie bo obie te postacie niemalze "musza" być poddane obróbce komputerowej co oznacza prawdziwy oczoplas dla oczu.A jak wiadomo jesteśmy wzrokowcami.
Czujac cisnienie na forach niemalze jestem pewien,że najwiecej osób do kin ruszy pierwszego weekendu,a mozliwe jest też kilkukrotne pójście na seans.Tak jak w przypadku filmu 300 również po zwiastunach widać iz bezsensowne bedzie oglądanie tego filmu przez sciagnięcie przez net, albowiem szkoda bedzie psuc sobie zabawy, wersja Dvd Rip najprędzej pojawia sie w necie dopiero miesiac po premierze.Również faktem mówiacym o pobiciu rekordy świadczyć moze psychologiczny aspekt marketingu.Przykład?Siedmiominutowy clip.O co chodzi?Panowie z Sony chcą nam przez to przekazać,ze uskładali przecudny material i odkrywaja swoje karty.Ponadto pokazali iz schemat filmu za bardzo sie nie zmieni(miłosć ,farmazony,akcja) jednakze z ogromnym naciskiem na to trzecie.Kolejnym aspektem psychologicznym jest dłuższy niz w poprzednich częsciach czas produkcji co daje nam poczucie,ze wszystko będzie dopiete na ostatni guzik,a i efekty beda bardziej dokładne.
Podsumowując moim zdaniem mozemy się spodziewać rekordu otwarcia w granicach 135-150 mln dolarów(premiera rónocześnie na całym świecie)co mozę pobic rekord Piratów z Karaibów.Dobrym prognostykiem wydaje sie być również to iz poprzednim rekordzista był....Spider-Man
http://stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=32402
O ile Spider-Man był juz sam w sobie wydarzeniem ,to druga częsć miała lekki zjazd bo mimo wszystko była grupa fanów (aczkolwiek mała) niezadowolona z filmu(zbyt komercyjny).Licze na ich nawrócenie a tym czynnikiem nawracającym ich ma być Venom.
Wiec obstawiam że film w sumie zarobi minimalnie wiecej niż częsc pierwsza.Tak troche ponad 900 milionów dolarów.
Wiem,ze to troche głupie,ze chce przewidywać przyszłość,ale z dniem 4 maja i póżniej fajnie bedzie zobaczyć czy miałem racje i czy wy mieliście rację. Zapraszam do zabawy!
A mozę będzie totalna klapa?Hehe!
Ja wiem na 100% ,że zarobi przynajmniej 15 zł bo ide do kina na premiere :-) A jak bedzie fajny to dołoże kolejne 15 ...no a w przypadku naprade fajnych efektów dam kolejne 15 :-)
ps. koszta sa podawane w przybliżenieu bo wiadomo ,że ceny biletów sa zróznicowane w oparciu o dni powszednie i weekendy :-)
A, że takich jak Ja jest duzo więcej to przypuszczam ,że film osiągnie naprawde dobry wynik kasowy - jedyny problem - tydzień później jest premiera piratów.
o zyski SM 3 nie musi sie obawiac
jestem przekonany ze zarobi najwiecej ze wszystkich dotychczasowych czesci!!!
Później coś napisze bo teraz nie mam czasu, ale chciał bym się zastanowić bardziej nad zarobkami ze stanów, są łatwiejsze do przewidzenia.
Ma olbrzymie szanse pobić rekord otwarcia
- w sumie pierwszy wielki hit tego roku
- pierwszy letni weekend
- dobra poprzednia część
- premiera w piątek (niektóre filmy miały by lepszy wynik gdyby miały premiere w piątek, np. GWIII, wynik z czwartku sie nie liczył)
- olbrzymia kampania reklamowa
itd.....
Myśle że zarobi około 125 - 145 mln$