Na takie pytanie twierdząco odpowiada nowojorski rabin Simcha Weinstein. W swojej książce "Up, up and Oy Vey! How Jewish History, Culture and Values Shaped the Comic Book Super-hero." udowadnia ścisłe związki między Spider-Manem i kulturą żydowską.
- Pająki są integralną częścią Tory, wystarczy przywołać historię Dawida ściganego przez straż króla Saula. Gdy Dawid ukrył się w jaskini, pająki wejście do niej oplotły pajęczyną. Żołnierze stwierdzili więc, że od miesięcy grota jest pusta - argumentuje Weinstein. Rabin, który na co dzień wykłada torę w jednej z bożnic na Brooklynie, twierdzi, że sama postać Petera Parkera, chłopca, który przemienia się w Człowieka-Pająka przypomina mu wielu znanych Żydów. - Na co dzień jest trochę dziwakiem, nieśmiałym typkiem w stylu Woody'ego Allena. Ale gdy przychodzi chwila prawdy, potrafi stanąć na wysokości zadania - przekonuje.
W swojej książce rabin udowadnia także, że żydowskie pochodzenie innych bohaterów amerykańskich komiksów. I tak, według Weinsteina, Żydami z pewnością są Superman, Batman oraz Hulk. - Nie chcę, aby Amerykanie uznali mój tekst za obowiązujący, zachęcam jedynie do dialogu na ten temat - przekonuje Weinstein. Paradoksalnie w sukurs rabinowi przychodzi reżyser trzeciej części filmu "Spider-Man", Sam Raimi. - Wierzę, że Człowiek Pająk był Żydem, świadczy o tym olbrzymie poczucie winy
http://www.spider-man.pl/index.php?action=fullnews&id=408
Szczerze mówiąc, zazwyczaj duszę się ze śmiechu, czytając tego typu brednie.
Ale teraz jest to aż tak głupie i bzdurne, że aż nieśmieszne.
Spider-mana i innych bohaterów stworzyli Żydzi, lub potomkowie tych, co przeżyli obozy. Była to alternatywa, ucieczka od powojennej rzeczywistości, potwornych wspomnień. Chęć zmian, stania się kimś innym niz tylko ofiarami II wojny św. Zauważcie, że w kazdek opowieści o super bohaterach, taki bohater wygrywa ze złem i ratuje przysłowiową blondynkę. Jest to tzw. kompleks żydowski ----> stąd bohaterowie oficjalnie są niepozornymi ofiarami. Źródłem tego jest legenda o Mesjaszu, który zbawia świat, eliminuje zło. To, co napisałam jest prawdą, nie śmiejcie się, uczyłam sie tego na studiach:)
here I am....:D:D.....maria ty czytasz biblię??:D:D:D:D..hehe...nie no a tak poważnie....w tym co napisałaś jest sporo racji:P:D
Studiuję polonistykę, miałam fakultet o holokauście, i nasa Pani Prof. opowiadała o tym. Wejdźcie na topik o SM4 i zobaczcie mój temat. Jeśli to prawda to raczej nie pojdę na SM4:( bo wiadomo, już ze go spieprzą.