6,6 145 tys. ocen
6,6 10 1 144696
5,0 37 krytyków
Spider-Man 3
powrót do forum filmu Spider-Man 3

Czy myślicie że spider-man 3 pobije rekord otwarcia Piratów z Karaibów 2, z tamtego roku w USA?

Myśle że ma duże szanse.
- Będzie puszczany w rekordowej ilości kopi, 4.253. Do tąd pierwsze miejsce zajmował Shrek 2 który miał ich około 4.160.
- Budżet to 258 mln$, ale mało kto o tym wie i to nie wpłynie na oglądalność.
- To bardzo dobra data, od początku roku ludzie nie mieli wielkiego Hitu, bo "300" to raczej taki mały hit, bo zarobił 200mln $, a spider-man 3 powinien zarobić nawet 400mln $.
- W takim samym okresie puszczana była pierwsza część i pobiła rekord.
- Duża lecz słaba kampania reklamowa, nie ma ani jednego naprawde ciekawego plakatu, tylko takie ze spideyem, a tych juz ludzie sie naoglądali, nie ma żadnego plakatu z którym kolwiek wrogiem. Co prawda jest duzo zwiastunów a pierwszy z nich ma juz 10 miesięcy, drugi zwiastun był bardzo dobry, ale ostatni, bardzo słaby. Niedzieje więc trzeba pokładać w spotach, a ich jest łącznie ponad 10, wiekszość jest do siebie podobnych ale trzymają poziom. W sumie to troche nie wiem na co wydali te 100mln $ z kampani reklamowej.

Moje przewidywania:
Pierwszy dzień- 52-60 mln $
Pierwszy weekend - 130-145mln $
Ostateczny wynik - 380-410 mln $ (trzeba uwzględnić to że potem jest bardzo dużo silnych premier które odbiorą bardzo dużo pieniędzy)

Co do mnie, to już 3 lata, bawie sie w Boxoffice'ach, i sie znam, więc prosze gości pokroju Usera o niekomentowanie, bo już kiedyś czytałem temat "Czy spider-man zarobi 100mln w tydzień?" To trzeba sie troche nie znać, bo tu raczej dobre było by pytanie czy zarobi 100 mln w dwa dni czy w trzy.

ocenił(a) film na 10
Stefan_Mirecki

Moim zdaniem 400mln nie będzie. MOże jakieś 350?? Zobaczymy??
:D:D;D

(lol)

ocenił(a) film na 6
Kudii11

Mi się też wydaje, że do 400ml nie dojdzie...chociaż ;]
Pożyjemy zobaczymy...

ocenił(a) film na 5
Kudii11

mi sie wydaje ze sie uda,ale nigdy nic nie wiadomo:)

ocenił(a) film na 4
cinas91

W mojej opinii bankowo rekord otwarcia. To nie mam wątpliwości, początek maja to dobry czas na puszczanie tak wyczekiwanego filmu. Plus dla szefów od marketingu za dobrą promocję filmu :) Ostatecznie zakładam coś koło 350 - 370 mln... Starczy im na kieszonkowe.... :)

ocenił(a) film na 10
Kudii11

zgodzę się .
Rekord otwarcia może paść ale ogólny wynik może nie być imponujący jeśli chodzi o samą Ameryke.
Bo jak wiadomo w maju jeszcze 18 i 25 wychodzi Shrek 3 i Piraci 3 więc "zabiorą" napewno też kasy jak pisał Darth Venom.
Spider-Man ma szanse w ciągu 2 tyg. zabłysnąć póki nie wyjdzie Shrek 3 bo wtedy będzie napewno gorszy wynik.
Choć ja przynam szczerze że z tego co widzę to z tych 3 filmów reklama najbardziej widoczna jest u SM 3 .
Bo np. pozostał mniej niż misiąc do premiery PzK 3 a tak naprwde jest ogólny jeden zwiastun...
Dlatego Spider-Man wymiata :)
i myśle że w maju to on będzie dominował w kinach.

ocenił(a) film na 6
dejna_18

Zapomniałem o jednym bardzo znaczącym czynniku.

-Bardzo duże znaczenie ma wrażenie po poprzedniej części, jeśli poprzednia część się nie spodoba to następna zarobi o wiele mniej, lecz jeśli poprzednia część się spodoba to nastepna może zarobić nawet dwa razy tyle.
np.

Matrix reaktywacja (nie spodobał się) zarobił 281mln $ a rewolucje już tylko 139mln $.

Shrek (spodobał się) zarobił 267mln$ a Shrek 2 zarobił 441mln$.

Pierwsza częsć spider-mana sie średnio spodobała a druga i tak zarobiła 380mln $, lecz druga sie akurat spodobała i myśle że to bardzo zaczący plus dla tego filmu.

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

Są juz wyniki z Japoni, podobno tam zarobił już 4,5 mln$.

Stefan_Mirecki

"Duża lecz słaba kampania reklamowa"
"W sumie to troche nie wiem na co wydali te 100mln $ z kampani reklamowej."

Czy mi się wydaje, czy Ty oceniasz kampanię reklamową SM3, przez pryzmat Polski ??:D
Jeśli nie, to pamiętaj, że na zachodzie plakaty reklamowe to już praktycznie przeżytek...

ocenił(a) film na 6
Crazy_3

Pisałem wszystko o stanach.

Ale nie przydały by się dobre plakaty?

W polsce właściwie nie ma kampani reklamowj, tylko od tygodnia puszczają co jakiś czas beznadziejne spoty.

Stefan_Mirecki

Widocznie woleli zainwestować w inne bajery, które się bardziej sprawdzają. Plakaty to teraz tylko formalność.

Btw.
z wrogów mogli by dać w sumie jedynie Hobgoblina, bo reszta jest owiana ścisłą tajemnicą...:]

ocenił(a) film na 10
Crazy_3

http://www.filmweb.pl/topic/626284/Jakie+na+FW+waszym+zdaniem+bylo+najlepsze+for um+przedpremierowe.html

moze warto by go poprzec :)

ocenił(a) film na 5
Red_Spider_2

hehe ja juz to zrobilem:)

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

Przy rekordowej ilości kin, w których film ten będzie wyświetlany myślę, że pobije rekord otwarcia i zarobi 143 miliony dolarów.

Natomiast z określeniem, że ?300? to ?taki mały hit? się absolutnie nie zgodzę zwarzywszy, że film ten nie był żadną kontynuacją, nie miał znanej obsady, kosztował tylko 60 milionów dolarów (to naprawdę niewiele jak na tego typu produkcje) i był kategorii R. Niewiele filmów przekracza pułap 200 milionów dolarów wpływów z kin.

ocenił(a) film na 6
double_kay

Spider-Man 3 pobił rekord pierwszego dnia wyświetlania we Francji, Włoszech, Belgii, Egipcie, Korei, Hong Kongu, Singapurze, Tajwanie, Malezji, Tajlandii, Filipinach.

ocenił(a) film na 6
double_kay

Co do "300", no tak, bardzo dobrze sobie poradził.
Ale myślisz że przecięty amerykanin patrzy na takie pierdoły, idzie na to co go iteresuje bo wydaje mu się ciekawe.

Stefan_Mirecki

A te 300 i jego 200 milionów to myślę że tylko odwołujesz to boxO Ameryki a nie całego świata ? :>

ocenił(a) film na 6
puchoo

Gadamy tylko o USA, cały świat jest tak trudo przewidzieć że mało kto o tym mówi.

Stefan_Mirecki

Ja uważam że USA Spider spokojnie te 60-70 milionów na otwarcie zarobi, tyle kopii i tyle fanów więc o zysk na pewno się nie muszą martwić.

ocenił(a) film na 6
puchoo

Ty serio z tym 60 mln?
Czytałeś to co pisali inni?
Ten film nie zarobi mniej niż 100mln$, a jak zarobi mniej to naprawde wypadnie poniżej oczekiwań, to 115 będzie słabo nawet. Myśle że zadowalajace bedzie 130, no a najlepiej 140.

Przecież jak o zarobił łącznie 350 to będzie bardzo słaby wynik.

Stefan_Mirecki

A dlaczego 60 nie ? to że nie długo wychodzi PzK 3 to wiem ale co to szkodzi zebrać przez ten czas dobre notowania. Sam na ten film czekam i ja bym na miejscu amerykańców nie widział problemy pójścia na dwa filmy ;p

ocenił(a) film na 6
puchoo

Ja cie nie rozumiem?
Chodzi o 160 ml$?
Czy o 60 pierszego dnia?

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

Chyba o 60 mln pierwszego dnia, otwarcie to piersze trzy dni.
No 60 mln, to jest możliwe, ale trudne do wykonania.

Stefan_Mirecki

tak tak chodziło mi o 60 mln w pierwszy dzień a potem to się zgadzam że będzie jeszcze trudniej bo mocna konkurencja wchodzi. Ale sądzę że i tak ten film wyjdzie zwycięsko w batalii ;]

ocenił(a) film na 6
puchoo

Zgadzam się, myśle ze początek będzie imponujący a potem pod górke.

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

Spider-man 3 już zarobił na świecie 30mln $, poprzednie części w tym samym czasie nie zarobiły tyle razem na rynku zagranicznym.

Spider-man 3 miał premiere przed 4 maja w 16 krajach i w 10 z nich zanotował największe zyski w histori z pierwszego dnia.

ocenił(a) film na 5
Stefan_Mirecki

Rekord otwarcia bedzie na bank, pobije PzK2 ale nie na długo, bo potem Spider-mana 3 pobije PzK3 (czego mu nie życze)

ocenił(a) film na 5
Ade_Er

obys sie myli...

ocenił(a) film na 5
cinas91

mylił miało byc

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

Spiderman 3 spokojnie zarobi na otwarcie ok 150-180 mln !!! Mam nadzieję ze przebije sukces "1" w otwarciu i będzie przodował w historii kina z najlepszym otwarciem w historii ?? Darth Venom nie pamietasz ile zarobił Spider 1 i 2 na swoich otwarciach ??

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

Spiderman 3 spokojnie zarobi na otwarcie 150-180 mln !!! Mam nadzieje ze przebije w tym Spidera 1 i bedzie prowadził w najlepszym otwarciu w historii kina !!! Darth Venom nie pamiętasz moze ile zarobił Spider 1 i 2 w sowich otwarciach ??

ocenił(a) film na 6
Speedfan

Jasne ze pamiętam.
Jedyka też miała premiere w pierwszy weekend maja i zarobiła 114 mln $, to był rekord przez 5 lat.

Nie został przebity bo:
- Shrek 2 miał premiere w środe, i mu troche widzów odeszło.
- Gwiezdne Wojny III, miały premiere w czwartek i zarobili w tedy 50 mln, gdyby mieli preemiere w piątek zyski wyniosły by nawet 145 mln.

Spider-man 2 miał premiere na poczatku lipca (przęciętny okres), w weekend zarobił tylko 88 mln $, bo w miał premiere w środe. W środe zarobił 40 mln, jest to cały czas rekord zysków z środy. W czwartek chyba około 30 mln (nie jestem pewny), lecz gdyby premiera była w piatek zarobił by nawet 130 mln.

ocenił(a) film na 6
Speedfan

Jasne ze pamiętam.
Jedyka też miała premiere w pierwszy weekend maja i zarobiła 114 mln $, to był rekord przez 5 lat.

Nie został przebity bo:
- Shrek 2 miał premiere w środe, i mu troche widzów odeszło.
- Gwiezdne Wojny III, miały premiere w czwartek i zarobili w tedy 50 mln, gdyby mieli preemiere w piątek zyski wyniosły by nawet 145 mln.

Spider-man 2 miał premiere na poczatku lipca (przęciętny okres), w weekend zarobił tylko 88 mln $, bo w miał premiere w środe. W środe zarobił 40 mln, jest to cały czas rekord zysków z środy. W czwartek chyba około 30 mln (nie jestem pewny), lecz gdyby premiera była w piatek zarobił by nawet 130 mln.

ocenił(a) film na 6
Stefan_Mirecki

No dzięki !! Trzymam kciuki aby Spiderman 3 wyśrubował ten rekord otwarcia i żeby nie został on pobity przez nastepne kilka lat do powstania "może" Spidermana 4 :)