Ja sie zastanawiam kiedy Sony poda do sadu tworcow Spider-Man'a 3 za podjebanie czcionki jaka tytuluje owy film. Przeciez styl czcionki ktora uzyta jest w napisie Spiderman 3 jest znakiem rozpoznawczym PlayStation 3 i byl juz ponad rok temu kiedy konsolke pokazano na EXPO. Wtedy jeszcze nie bylo zwiastunow Spidermana 3 :]
Stary kuźwa ;p gdybyś wiedział to ta czcionka już była użyta w pierwszym filmie ;p a że sony wspiera SM to wzieli sobie napis na konsole.
No powiem Ci szczerze ze nie wiedzialem :D Nie pamietalem jakich czcionek uzyto z poprzednich spidermanach.
Ale sony nie wspiera Spidermana tylko poprostu zleca developing gier pod tym tytulem na konsolke co by zyski pogonic bo sa stratni na chwile obecna :]
Ale ty jeteś spostrzegawczy.
Nie będe się wyrażał ale jeteś ........
Czcionka ta nazywa sie Homorokhan (mniej wiecej).
Istnieje cos takiego jak grupy medialne, to wiele współporacujących ze sobą firm np. wytwórni filmowych, stacji telewizyjnych i radiowych, gazet itd.
Wiele firm także sie łaczy i zmienie nazwy.
Wytwórnia produkująca Spider-mana to Sony Columbia.
Firma produkująca Play Station to Sony.
Jak zauważyłeś, oby dwa "produkty" tworzy Sony, play station to sztadarowy produkt Sony który już od dana ma tą trzcionke (chyba nawet od pierwszej konsoli), a spider-man to najwiekszy film tej wytwórni i także od pierszego filmu ma tą czcionkę.
Prawa autorskie do homorokhan ma poprostu Sony i może jej wykorzystać do każdego lepszego swojego produktu.
To dość proste, można się nawet tego domyślić wystarczy wiedzieć co nieco o filmach.
No prosze prosze :) Chialbym zauwazyc jedna zasadnicza rzecz! Madry gosc jestes ale :] Sony pictures to tylko oddzial wielskiego Sony tak samo jak Sony computer enterteiment czyli oddzial odpowiedzialny za PlayStation. Obydwa oddzialy maja osobne zystki ktorych pewnien procent wplywa na konto samego Sony a reszta idzie no konta danego oddzialu. Jesli ktos z oddzialu Sony pictures wymysla czcionke to dlaczego drugi oddzial ja sobie podbiera. przeciez tylko kradnie czesc zyskow tamtym :] Co z tego ze sony. Kazdy oddzial pracuje na siebie tak samo jak w przypadku EA (Electronic Arts). Ea, Ea Big, EA Sports :]
Apropo... wystarczy wiedziec nieco o filmach OK! Ale o konsolach tez warto cos wiedziec jesli juz sie udzielasz... PlayStation taka czcionke dostalo dopiero przy ukazaniu sie PlayStation 3. Jedynka (PSX) i 2 (PS2) mialy zupelnie inne czcionki :)
Mi się wydawało że dwójka też miała tą trzcionke, trudno.
Sorry że tak wyskoczyłem.
Ale prawa autorskie maja wspólne, zyski każdy bierze swoje, tyle ile zarobi, ale o czcioke się kłucić nie będą.
Ale Tristan wyjechal z tematem. hehe
Firmy nie robia sobie z tego tytulu problemu a my mamy sie tym przejmowac. ;)
Widze chlopcy, ze im blizej premiery, tym bardziej niektorym odbija.
"Jesli ktos z oddzialu Sony pictures wymysla czcionke to dlaczego drugi oddzial ja sobie podbiera. przeciez tylko kradnie czesc zyskow tamtym :]"
mistrza masz... sposob myslenia ograniczony do 8 latka.
kradnie czesc zyskow tamtym buehahahahahahahah łahahhahahheheheheh... heh ;]
zaprzeczacie sami sobie. Przeciez prawa autroskie juz sa ich, wiec mogli zastosowac ta sama czcionke. hehe
"zaprzeczacie sami sobie. Przeciez prawa autroskie juz sa ich, wiec mogli zastosowac ta sama czcionke. hehe"
Najpierw piszesz że może wykupili od siebie prawa autorskie, a teraz to, zdecyduj się.
Tak, poza tym to wszytsko w porządku?
Czy to trudne do zrozumienia, nie można od siebie wykupić praw autorskich, mają je poprostu, i tyle. Nie rozumiesz?