PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626947}

Spisek żarówkowy

The Light Bulb Conspiracy
2010
7,5 2,7 tys. ocen
7,5 10 1 2721
8,0 2 krytyków
Spisek żarówkowy
powrót do forum filmu Spisek żarówkowy

http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU&feature=player_embedded

keiko_ryuzaki

Wersja na YT jest okrojona, że trwa 53 minuty a nie 1h 15 min?

ocenił(a) film na 8
sylvan666

hmm, nie wiem, jak na mój gust niczego tam nie wycięto :)

ocenił(a) film na 6
keiko_ryuzaki

W filmie pojawia się teoria polegająca na związku postarzania produktów z bezrobociem. Niestety nie zapytano się o nią ekonomistów. Nie pokazano nikogo broniącego postarzania produktów. To wada filmu. Przez te działania film może zostać odebrany jako propagandowy. Nie dowiedziałem się również, czy produkty postarzane są droższe, czy tańsze, oraz na ile rozwój technologii musi tworzyć produkty mniej trwałe, a na ile nie jest to konieczne. Powinni nakręcić dwie części i mniej zostawić niewyjaśnionych kwestii. To zaważyło na mojej ocenie.

ocenił(a) film na 5
Apfelbaum

Nie dowiedziałam się z tego filmu nic, czego nie wiedziałabym przed jego obejrzeniem. Poza tym powtarzanie w kółko tych samych argumentów, a nawet zdań i obrazów po kilkunastu minutach staje się nużące.

ocenił(a) film na 9
keiko_ryuzaki

odpowiadając ogólnie na pytania w tym wątku...
- to, że produkty są coraz mniej trwałe, a szczególnie w porównaniu z tymi z poprzedniej epoki nikt mi nie musiał tłumaczyć, BO WIDZĘ TO CODZIENNIE. Ale film jest szalenie wartościowy, po pokazał mi JAK się to dokonało, oraz DLACZEGO to robili i robią.
- pytanie o to czy produkty zrobione porządnie będą droższe czy tańsze od tych jakie się w największej masie robi jest na poziomie dziecka; porównajmy sobie mebel zrobiony z tego, z czego należałoby go zrobić, czyli z drewna (który posłuży długie lata) oraz ten robiony obecnie ze śmieci (czyt. "płyty wiórowej", który po kilku nadaje się na przemiał). Inną sprawą są tak popisowe przykłady jak ten z drukarką - bez tego chipa, który wyłącza ją po iluś kopiach pewnie byłaby te 20 gr tańsza :)
- nie mam pamięci robokopa, ale wydaje mi się, że niektórzy z wypowiadających się tam byli ekonomistami, a że nie był to jakiś znany CEO, to już musimy dla zachowania wiarygodności przeboleć :)
- strona zwolenników idei postarzania była przedstawiana przy okazji pokazywania sylwetek tych, którzy za nią optowali i ją wprowadzali, a także przez córkę tego gościa który proponował ją by wyjść z Wielkiego Kryzysu.