6,9 17 tys. ocen
6,9 10 1 17138
5,9 9 krytyków
Sprawa się rypła
powrót do forum filmu Sprawa się rypła

10/10

ocenił(a) film na 8

A mnie się podoba ten film. Gwara bohaterów, dawka humoru, ukazane wiejskie życie i do
tego góralskie przyśpiewki sączące się podczas filmu.

ocenił(a) film na 9
karoman4

Też uwielbiam ten film. Jest zabawny ale też nostalgiczny bo tego klimatu wsi tamtych lat już nie ma. Poza tym jestem ze Śląska(wprawdzie tego industrialnego) ale gwara Żywiecka jest w pewnym stopniu podobna do naszej. Zasłużone 9/10. W Polsce jest tyle pięknych regionów a filmów osadzonych w ich realiach jest jak na lekarstwo.

karoman4

Ja tych góralskich melodyjek właśnie wytrzymać nie mogłem i psuły mi odbiór filmu.

ocenił(a) film na 6
Hnyszard

Popieram. Melodyjki jak najbardziej, ale nie wstawione na siłę tak jak tutaj...

ocenił(a) film na 6
karoman4

kurde , jakbym pół swojej rodziny oglądał ... :)

karoman4

A moim zdaniem twórcy tego filmu zdecydowanie przedobrzyli. Niestety - samo nagromadzenie absurdalnych sytuacji w scenariuszu nie stworzy działa na miarę Monty Pythona... Film jest absurdalny, ale mało zabawny. Oglądając go zaledwie kilka razy wykrzywiłem usta w czymś z grubsza przypominającym uśmiech. I tyle tylko mogę powiedzieć o komizmie tej produkcji. Do końca obejrzałem go chyba tylko ze względu na ten klimat schyłkowego PRL-u, który pamiętam z (bardzo) wczesnego dzieciństwa. Pamiętam, jaką sensację wzbudzało wtedy pojawienie się nowej pralki automatycznej albo kolorowego telewizora. Ba! Podłączenie telefonu (młodzież informuję, że mowa o takim zwykłym - na kablu) było wielkim świętem, zwycięstwem odniesionym po latach ubiegania się o ten niezwykły "przywilej". :)

ocenił(a) film na 1
Atlantis86

Jeżeli chcesz obejrzeć dobry film opisujący wspomniany przez ciebie okres oraz mentalność tej społeczności polecam:
http://www.filmweb.pl/film/Milioner-1977-7735

ocenił(a) film na 7
karoman4

mi się też podobał ale oceniam go na 6-7/10. świetny folklorystyczny humor. Świetna rola pana F. Pieczki. Znakomicie pokazuje Polską wieś lat 70, film był co prawda kręcony w 1983-1984r. ale podczas oglądania TV przez rodzinę Placków na ekranie pojawia się Edek Gierek

ocenił(a) film na 9
karoman4

Najlepsza scena to jak stary Placek bije małego za to że czyta gazetkę z gołymi babami ;) Albo "czternaście iksów..."