A mnie się podoba ten film. Gwara bohaterów, dawka humoru, ukazane wiejskie życie i do
tego góralskie przyśpiewki sączące się podczas filmu.
Też uwielbiam ten film. Jest zabawny ale też nostalgiczny bo tego klimatu wsi tamtych lat już nie ma. Poza tym jestem ze Śląska(wprawdzie tego industrialnego) ale gwara Żywiecka jest w pewnym stopniu podobna do naszej. Zasłużone 9/10. W Polsce jest tyle pięknych regionów a filmów osadzonych w ich realiach jest jak na lekarstwo.
A moim zdaniem twórcy tego filmu zdecydowanie przedobrzyli. Niestety - samo nagromadzenie absurdalnych sytuacji w scenariuszu nie stworzy działa na miarę Monty Pythona... Film jest absurdalny, ale mało zabawny. Oglądając go zaledwie kilka razy wykrzywiłem usta w czymś z grubsza przypominającym uśmiech. I tyle tylko mogę powiedzieć o komizmie tej produkcji. Do końca obejrzałem go chyba tylko ze względu na ten klimat schyłkowego PRL-u, który pamiętam z (bardzo) wczesnego dzieciństwa. Pamiętam, jaką sensację wzbudzało wtedy pojawienie się nowej pralki automatycznej albo kolorowego telewizora. Ba! Podłączenie telefonu (młodzież informuję, że mowa o takim zwykłym - na kablu) było wielkim świętem, zwycięstwem odniesionym po latach ubiegania się o ten niezwykły "przywilej". :)
Jeżeli chcesz obejrzeć dobry film opisujący wspomniany przez ciebie okres oraz mentalność tej społeczności polecam:
http://www.filmweb.pl/film/Milioner-1977-7735
mi się też podobał ale oceniam go na 6-7/10. świetny folklorystyczny humor. Świetna rola pana F. Pieczki. Znakomicie pokazuje Polską wieś lat 70, film był co prawda kręcony w 1983-1984r. ale podczas oglądania TV przez rodzinę Placków na ekranie pojawia się Edek Gierek