PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35142}
7,4 1,8 tys. ocen
7,4 10 1 1812
7,3 12 krytyków
Stalag 17
powrót do forum filmu Stalag 17

Ludzie nie dajcie się zwieść filmwebowi. To nie jest żaden dramat tylko po prostu komedia wojenna... jeśli jest taki gatunek :)

ocenił(a) film na 8
jareczekck90

Czytałem na forum wiele negatywnych opinii na temat tego filmu i zupełnie się z nimi nie zgadzam. O ile inna komedia z tego okresu twórczości Wildera - "Słomiany wdowiec" totalnie mi nie przypadł do gustu, raził swoją irytującą formą, durnowatym i drażniącym scenariuszem, tak w przypadku "Stalagu 17" bawiłem się przednio.
Znakomicie rozrysowane postacie, oczywiście mocno przerysowane, jak to często w komediach. Rola Holdena - mistrzostwo świata!
Można się czepiać scenariuszowego trzymania się faktów historycznych, a właściwie jego brak, natomiast chyba nie o to chodziło. Gdyby takie błędy występowały u Polańskiego w "Pianiście" i podobnym do niego filmom faktycznie można byłoby dyskutować, ale w komedii osadzonej w realiach II wojny światowej nie jest to, moim zdaniem, konieczne.
Mnóstwo śmiesznych, rewelacyjnych gagów, ciekawe zdjęcia, bardzo interesująca fabuła i przede wszystkim dialogi to główny atut tego filmu. Polecam!

jareczekck90

Ta, komedia. Manfredi i Johnson mówili to samo.