PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=734957}
6,2 47 tys. ocen
6,2 10 1 46863
7,1 65 krytyków
Steve Jobs
powrót do forum filmu Steve Jobs

Kate Winslet jako Joanna Hoffman która jest córką reżysera Jerzego Hoffmana.

Joanna Hoffman jedyna kobieta znalazła się w pięcioosobowym zespole, który skonstruował osobisty komputer Macintosh.

ocenił(a) film na 6
kamisia1989

Ciekawe czy w filmie są jakieś polskie akcenty?

ocenił(a) film na 8
Bestia

Polska jest kilka razy wspomniana :)

ocenił(a) film na 6
konstar18

O to fajnie. Pozdro

konstar18

Pewnie w jakichś żarcikach o Polaczkach, polish jokes...

ocenił(a) film na 5
MusztardaSaperska

w ogóle nie ma żartów o Polaczkach. muszę cię rozczarować. nie każdy podąża słabymi stereotypami.

ocenił(a) film na 6
Yga

W sumie jest, ale nie śmiejący się z Polaków, tylko z tego, że dla Amerykanó Polska to jak Arktyka(bo chyba z Arktyką córka Jobsa pomyliła Polskę jak moiła o umiejscowieniu jej na mapie cyz coś takiego)

ocenił(a) film na 6
Waginny_Aborto

Ja zauważyłem tylko jedno wspomnienie o korzeniach Joanny, gdy ta mówi "wiesz, moja babcia zawsze...". Niestety Jobs jej szybko przerywa zdaniem "mam to w dupie"

MusztardaSaperska

Polska ostatnio jest wspominana przez naród wybrany dosyć często i Hollywood widocznie naszą ojczyznę odkrywa na nowo.
Mam wrażenie że widzą tu ziemię obiecaną.
Na nasze (Polaków) nieszczęście, fałszują historię, ale to nie pierwszy i nie ostatni raz.
Sory za offa.
A co do filmu, to jeszcze nie widziałem, ale idę.

ocenił(a) film na 7
konstar18

Gdzie jest Poslska wspomniana? Bo nie zauważyłam. Wschodnia Europa jest...

ocenił(a) film na 8
alicjadsd

Polska - w sensie narodowość Polska pani Hoffmann (obok Ormiańskiej bodajże) jest wymieniona. Już nie pamiętam w jakim kontekście (raz chyba akcentu, inny chyba a propo zimnej wojny)

alicjadsd

1984 - Joanna pyta Lisę, czy wie, gdzie leży Polska i ona jej odpowiada.

ocenił(a) film na 6
Bestia

Jest wspomniane że bohaterka jest Polką. I to nawet w takim pozytywnym znaczeniu :-) co jest miłe.
Jedyne co razi to polski akcent, który jest wspomniany w filmie i podobno u niej słychać... ale tak naprawdę go brak.
Winslet nie bardzo sobie z tym poradziła, bo chociaż kaleczy delikatnie niektóre wyrazy to do charakterystycznego polskiego akcentu jest jej daleko :-) Ale rola zagrana bardzo dobrze :-)

ocenił(a) film na 3
PaulaP_B

Moim zdaniem jakby robiła "polski akcent", który aktorom zawsze wychodzi po prostu jak typowy "akcent z wschodniej europy" byłoby gorzej, i dla filmu i dla odbioru filmu w Polsce.

ocenił(a) film na 6
barney_w_spodnicy

Może i masz rację, bo zawsze jak amerykanie próbują zrobić polski akcent w filmie to im wychodzi ruski akcent :-)

ocenił(a) film na 8
PaulaP_B

Bo angielski z ust przeciętnego mieszkańca Europy Wschodniej brzmi podobnie, i nieważne czy to Polak, Rosjanin czy Łotysz.

ocenił(a) film na 6
kamisia1989

W filmie mówią, że jest szefem marketingu Apple, a nie konstruktorką komputerów...

kamilartur

Jeśli oglądasz serial "Halt & Catch Fire", to wiesz, że konstruowanie urządzenia i tworzenie produktu to dwie odrębne kwestie :-) Joanna Hoffman była takim żeńskim odpowiednikiem Joego MacMillana: miała wizję, pomysł na produkt, jego wygląd, jego odbiorcę. Nie jest informatykiem, studiowała fizykę i antropologię, a czterem panom z Apple na tyle podobała się jej wizja, że zaproponowali jej wejście do teamu.

ocenił(a) film na 8
ACCb

Porównanie z "Halt and Catch Fire" bardzo trafne. Świetny serial, szkoda, że tak mało osób ogląda go w Polsce.

ocenił(a) film na 6
kamisia1989

W ogóle charakteryzacja Winslet w tym filmie to mistrzostwo (sama rola też). Gdy zobaczyłem Hoffman w latach 80., a potem w latach 90., początkowo nawet nie zorientowałem się, że to jest ta sama osoba. Mimo, że Winslet jest mi dobrze znana i widziałem z jej udziałem wiele produkcji.

ocenił(a) film na 7
Lumpi

Golden Globe winner.

Artur_Raven

Oscar winner :D

ocenił(a) film na 9
bierdus

Trzymam kciuki - fantastyczna rola!

kamisia1989

poczatkowo jobsa mial zagrac jeames mcavory

ocenił(a) film na 6
kamisia1989

No właśnie... była w elitarnej piątce. W filmie została jednak przedstawiona jako, ktoś w rodzaju asystentki, czy wręcz przybocznej w stylu "przynieś, wynieś pozamiataj". I tak, kolejno sprowadza Jobsowi kolejnych dyskutantów, załatwia marynarkę i doradza w sprawach osobistych.

kamisia1989

Nie szefową marketingu Apple tylko szefową marketingu konkretnego projektu, tj. komputera MacIntosh.

kamisia1989

Ona niczego nie skonstruowała. zajmowała się sprzedażą. poza tym to nie jest polski akcent, tylko żydowski.