Microsoft, Apple, Virgin, Nike, Body Shop. Za każdą z tych marek stoi wielki przywódca, wizjoner stojący na straży jej wartości. Bill Gates, Steve Jobs, Richard Branson, Phil Knight, Anita Roddick"- Cytat z książki : Grzegorz Kosson -Złam konwencję, czyli jak stworzyć wielką markę.
Steve Jobs - nadzwyczajny talent , mądrość , charyzma , a przede wszystkim pasja , a także potężny materiał o którym trzeba mówić , pisać , czytać , słuchać i oglądać . To właśnie dzięki takim ludziom, świat z pokolenia na pokolenie , staje się światem lepszym . Film z rewelacyjną obsadą : Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels i dobry reżyser jakim niewątpliwie jest: Danny Boyle . Wielkie nazwiska , niesamowity człowiek jakim był Jobs . a także polski akcent Joanna Hoffman w którą wcieliła się (Kate Winslet) , jedyna kobieta w zespole budującym pierwszy komputer osobisty dla Apple, prywatnie córka polskiego reżysera. Wspaniałe akcenty , które powinny przyciągnąć polskiego widza do kina i zdecydowanie zachęcić do obejrzenia tego filmu . Niestety frekwencja dzisiejszego dnia w sali kinowej , wliczając w to moją osobę, to liczba 4 . W tym momencie rozkładam ręce i zadaję sobie pytania : Czy mam się śmiać , płakać ? Być dumnym z siebie ? Walter Isaacson w książce pt: Steve Jobs wypowiedział takie zdanie::...jeśli nie poświęcasz czasu na rodzenie się, czas zajmuje ci umieranie... Społeczeństwo polskie w tym momencie umiera oglądając : Listy do M 2 . Przyzwyczaiłem się do faktu , że w Polsce, ludzie nie czytają książek , obawiają się ludzi inteligentnych , wykształconych , innych . Często gardząc i wyśmiewając ludzi spędzających czas w bibliotekach , tłumacząc to słowami: jest to nudne . Poniżanie ludzi o innej kulturze , innej rasy , a także specyficznej osobowości , nie wliczając w to chorych . Śmiech wywołują w nas ludzie słabi . Dlatego w moim odczuciu Polska ma z tym ogromny problem , jesteśmy narodem w znacznej większości nietolerancyjnym , a ja nie boję się użyć słowa zacofanym . Do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem . Pięknym zakończeniem mojego wywodu będzie cytat Jobsa , który w 1972 roku ukończył szkołę średnią w Cupertino w Kalifornii i przez jeden semestr studiował prawo w Reed College w Portland w stanie Oregon.
Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją.
Jak dla mnie jeden z najlepszych filmów w tym roku . Wspaniała gra aktorska , muzyka , scenariusz . W moim skromnym odczuciu film zasługuję na ocenę 9 na 10 . Polecam ogromnie i zapraszam do Kina Centrum Rozrywki Silver Screen