PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746389}

Sully

2016
7,3 96 tys. ocen
7,3 10 1 95521
5,9 56 krytyków
Sully
powrót do forum filmu Sully

oto jest pytanie? Co by było gdyby piloci nie podjęli ryzyka i zaczęli zawracać na pierwszy z brzegu pas startowy? Symulacje nie odzwierciedlą w żaden sposób sytuacji, która ma miejsce tu i teraz. Kapitan jest na miejscu by ocenić szanse i podejmować odpowiedzialne decyzje. Eastwood fajnie poprowadził ten film, bo pokazał, sytuację jaka miała miejsce, czyli całe szczęśliwie zakończone zdarzenie. Późniejsze tłumaczenie się pilotów z podjętej decyzji, oraz też pokazanie jakie koszmary przechodzi jeden z nich. Całe szczęście, że żadna ze 155 osób w tym całym wypadku nie straciła życia. Takiego szczęścia nie mieli pasażerowie dzisiejszej katastrofy lotniczej, gdzie stracili życie m.in. chórzyści z chóru Aleksandrowa. Eastwood obsadzając Hanksa do głównej roli, wiedział co robi. Po prostu klasa sama w sobie i nawet dość podobny do oryginalnego Sully'ego także lepszego wyboru nie mógł dokonać. Świetnie się ogląda, także warto.

ocenił(a) film na 8
dzyniu88

no właśnie, podczas symulacji piloci, dosłownie od razu zareagowali i zaczęli zawracać - faktycznie udało się, bo technicznie prawdopodobnie byłoby to możliwe, ale mam pewne obawy co do inteligencji śledczych, iż uznali, że taka wersja symulacji (bez tych 35 s na rozpoznanie sytuacji) zostanie zaakceptowana przez obecnych na sali przesłuchania, nawet myślę, że większość widzów filmu w momencie oglądania tej nierealnej symulacji, uznało, że jest ona niewiarygodna, dobrze, że chociaż Sully miał głowę na karku i poprosił o zwiększenie realizmu symulacji ;d

ocenił(a) film na 9
dzyniu88

Jak dla mnie, to sam fakt, że piloci trenowali 17 razy symulację - automatycznie wykreśla tę symulację z listy dowodów. W czasie katastrofy liczą się reakcje intuicyjne, nie ma czasu na przewijanie taśmy.

ocenił(a) film na 9
TangoAndWaltz

Trzeba było znaleźć kogoś z podobnym stażem w powietrzu i najlepiej wiedzącego minimum o całej tej historii.