PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=825}

Szósty zmysł

The Sixth Sense
1999
7,8 635 tys. ocen
7,8 10 1 634633
7,5 70 krytyków
Szósty zmysł
powrót do forum filmu Szósty zmysł

(SPOILER!)

Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj widziałam ten film po raz pierwszy. Skąd taka zwłoka? Ano niegdyś znajomy opowiedał mi, że nienawidzi ludzi, którzy psują innym radość z oglądania filmów przez spoilerowanie i że nigdy w życiu nie wybaczy swojemu koledze, który tuż przed zobaczeniem w kinie 'Szóstego zmysłu' zdradził mu, że "Bruce Willis jest duchem". Znajomy kończy opowieść i wybucha śmiechem, a następnie, widząc moją minę, zaczyna błagać o wybaczenie... :D no i niestety przez parę lat nie udało mi się wyprzeć tego faktu z pamięci, i dziś, oglądając ów film, cały czas przeklinałam w duchu, jaka to mogłabym być zaskoczona zarówno w trakcie, jak i na końcu, gdybym od pierwszej sceny nie znała zakończenia :p Chociaż o ile "Szósty zmysł" jestem w stanie przebaczyć, to gdyby ktoś zdradził mi zakończenie "Psychozy", chyba bym odtworzyła z udziałem tej osoby scenę spod prysznica.... :) Mieliście podobne sytuacje?

ocenił(a) film na 6
Anturium

Oglądałem serial Hoży doktorzy (Scrubs). W 14 odcinku 4 sezonu Cieć ogląda Szósty Zmysł podczas przerwy w pracy. Dr Cox wściekły na fakt, iż w korytarzu jest mokra podłoga, przez którą się poślizgnął., na złość zdradza mu (a także i widzom) zakończenie filmu. Od tamtej pory nie mogę wymazać tego z pamięci i muszę przyznać, że jednak zmienia to odbiór filmu. Cieszę się, ze teraz mogę to głośno i wyraźnie powiedzieć "Bruce Willis jest duchem. Od początku! :D Przekazujcie tę nowinę wszystkim, którzy nie widzieli Szóstego Zmysłu :P

slaw__

Haha! To jeszcze zabawniejsza sytuacja niż moja... Może powinnam odreagowywać tak samo :D Ale najgorszy fail tego rodzaju, jaki widziałam, to historyjka z Yafuda - ktoś napisał, iż wypożyczył sobie z biblioteki jakiś świetny kryminał, który od dawna chciał przeczytać, otworzył książkę, a tam na pierwszej stronie jedno z imion było zaznaczone kółkiem i był dopisek - "To on zabił"

ocenił(a) film na 6
Anturium

Mi nikt nie zaspoilerował, tylko sam rozgryzłem cały twist praktycznie chwilę po "I see dead people". Potem już tylko oglądałem żeby sprawdzić czy mam rację i jak to rozegrają.

ocenił(a) film na 9
Anturium

Jak dla mnie Szósty zmysł posiada najbardziej szokujące zakończenie, jakie kiedykolwiek miałem przyjemność obejrzeć w filmach. Szkoda więc, że niejako przez głupotę nie było ci dane docenić kunsztu poprowadzonej reżyserii i przedstawienia historii - tak jak ja doceniłem :) Bo przez cały czas uważamy, że akcja skupia się wokół postaci Cole'a, który posiada ten dar. A jego końcowa rozmowa z matką w samochodzie, wydaje się zakończeniem historii, kiedy Cole godzi się ze swoimi zdolnościami. Oczekujemy co najwyżej jakiegoś dopełnienia wątku Willisa i jego żony - albo się rozejdą ze względu na pracę Willisa która go pochłania albo się pogodzą - a tymczasem...

Ale dobrze cię rozumiem, bo ja z kolei walnąłem się na Podejrzanych. To jest film o konstrukcji takiej jak Szósty zmysł i jak znasz zakończenie, to psuje to wszystko odbiór filmu. A zawiniło forum Filmwebu, bo coś mnie podkusiło, że tuż przed seansem postanowiłem sobie zjechać myszką na dół (na forum), a tak jakiś dureń założył chyba ze 20 postów o jednym zdaniu, mówiącym o zakończeniu! Chciałem tego bałwana powiesić za jaja po prostu!!! :)

Ze śmiesznych spoilerów w moim życiu pamiętam, że siedziałem w autobusie za dwiema młodymi siksami, które opowiadały o Zmierzchu i nie omieszkały wspomnieć, jak super się on kończy :D

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Oglądałeś ''Naciągaczy'' z Nicholasem Cage???
Jak nie to polecam. Końcówka wymiata. W ogóle cały film jest zajebisty. To nie thriller a komediodramat powiedzmy ,ale wart obejrzenia. Reszty nie zdradzę. No chyba ,że oglądałeś to trudno. Z resztą każdemu ten film polecam.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
djrav77

Tak widziałem Naciągaczy, ale co to ma wspólnego z tematem? :)

ocenił(a) film na 8
Freeman47

Przytoczyłem ten tytuł bo widzę ,że napisałeś o zaskakującym zakończeniu nie tylko w ''Szóstym zmyśle'' ,ale wymieniłeś również ''Podejrzanych''. Takich filmów , które potrafią nami otrząsnąć i mile zaskoczyć w samej jego końcówce jest z pewnością zdecydowanie za mało.
Sorry więc ,ze wtrąciłem się w tamtego posta i coś od siebie dodałem.

ocenił(a) film na 9
djrav77

Aaaa, no tak... Nie no, ok, świat się przecież nie zawalił:) Nie zakapowałem na początku, że chodzi ci o zaskakujące zakończenia <wstydzi się> :)

ocenił(a) film na 7
Freeman47

Ja Ci za to mogę polecić Shutter Island, chociaż podejrzewam, że mogłeś widzieć ; )

ocenił(a) film na 9
Festus_

Tak, widziałem Wyspę tajemnic ;) Ale zaskakującego zakończenia tam - przynajmniej dla mnie - nie było. Dało się przewidzieć, więc jakiegoś wielkiego szoku nie przeżyłem. Pozostało więc "tylko" delektowanie się klimatem i fantastyczną atmosferą i rolami głównym DiCaprion i Ruffalo (niesamowity!).

ocenił(a) film na 10
Anturium

Tak, miałam taki moment. Czytając dwie godziny temu ''[...]zdradził mu, że ''Bruce Willis jest duchem". No cóż, ale to wyłącznie przez moją ciekawość. Również się zastanawiam jakie wielce zaskoczenie byłoby dla mnie na końcu filmu, ale jest i tak genialny.