PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=98625}

Szczęśliwa siódemka

Seven Chances
1925
7,3 762  oceny
7,3 10 1 762
7,0 4 krytyków
Szczęśliwa siódemka
powrót do forum filmu Szczęśliwa siódemka

Klasyk

ocenił(a) film na 8

Niesamowite sceny, które przeszły do historii kina. Buster jak zwykle niezawodny. Raz go gonią byki, a tu medeicznie rozwścieczone kobiety, świetne ujęcia. Kolejny popis również o charakterze kaskaderskim. Najlepsze jak zasnął w kościele, budzi się a tu pełen od kobiet i nie wie czy to sen czy nie :P.

mariuszf8

Próbowałem wyguglać owo "medeicznie", bez rezultatów. Poza dwoma cytatami z powyższej wypowiedzi. Jest coś takiego czy jakieś niezręczne przekręcenie?

Treh

Może spróbuj zerknąć na Medea z mitologii greckiej ? Trudno powiedzieć, o co chodziło mariuszf8, ale Medea w akcie zemsty za nieodwzajemnioną miłość mężczyzny, dla którego zerwała więź z domem rodzinnym i popełniła wiele zbrodni. Według mitu była rozwścieczona tym faktem tak bardzo, że oprócz spalenia żywcem swojej rywalki, z nienawiści do ojca swych dzieci zabiła własnych synów. Jest też coś takiego jak Kompleks Medei – podświadoma wrogość matki wobec swych dzieci, połączona z mimowolnym pragnieniem ich śmierci, uwarunkowana potrzebą zemsty na ojcu dzieci, ale czy takie słowo jak "medeicznie" istnieje w słowniku języka polskiego, to wątpię.

tomash74

O, dzięki.

Treh

Nie ma sprawy :) Zawsze chętnie pomogę, o ile potrafię. Mnie też to bardzo zdziwiło, że wyszukiwarka Google (inne przy okazji też sprawdziłem i jest jeszcze gorzej) znajduje tylko dwa wyniki z cytatami i to z powyższej wypowiedzi. Ta Medea jakoś najbardziej mi tu pasuje, ale chyba tylko autor wątku, czyli "mariuszf8" jest w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Z drugiej strony pojęcie "medeicznie" wydaje się być jak najbardziej poprawne według zasad naszego języka, ale zero info w necie (można to moim zdaniem porównać np. do rzeczownika: "demon" i przymiotników oraz przysłówków pochodzących od tego słowa, czyli np. demoniczna, demonicznie itp.). Najważniejsze, że to świetny film, który fajnie się ogląda :) Pozdrawiam !