Witam. Mam pytanie dla wszystkich, którzy na "Szklanej pułapce 3" byli w kinie w 1995 roku. Otóż ja byłem i pamiętam dwie sceny, których nie mogę uświadczyć na żadnym wydaniu: ani w tv (zwłaszcza na Polsacie to puszczają), ani na dvd, ani nigdzie indziej.
Pierwszy fragment dzieje się w scenie, w której McClane i Zeus zamieniają się samochodami z jednym biznesmenikiem (bodaj w czarnym mercu), zostawiając mu sztabkę złota na tylnym siedzeniu. W obecnie puszczanych wersjach wymiana zdań między nimi jest śladowa, w zasadzie zajeżdżają drogę facetowi i za chwilę oni siedzą już u niego, a on u nich. W kinie ta scena była dłuższa, obaj musieli się targować, żeby facet oddał im swojego merca. Facet ustąpił, ale ze złością. To dlatego, gdy go później pytają o 21-ego prezydenta, każe im się odwalić.
Druga scena to walka McClane'a z tym Węgrem (o ile dobrze pamiętam narodowość) z bandy Simona na statku. W obecnie znanych wersjach nie jest ona tak okazała jak choćby z Karlem w pierwszej części. Ja widziałem w kinie dużo dłuższą walkę, obaj się porządnie okładali (w tym łańcuchem), McClane był w poważnych tarapatach. W końcu udało mu się powalić i obezwładnić Węgra łańcuchem (co już widać w "normalnej" wersji), ale to nie nastąpiło wcale tak szybko.
Obydwie sceny dobrze pamiętam, ale nie mogę nigdzie ich znaleźć. Nigdzie nie ma żadnej wzmianki o nich, tak jakby nie istniały. A przecież one tam były, w obecnych wersjach widzę wyraźnie moment cięcia montażowego, bo po prostu nie jest on rewelacyjny i widać, że ktoś przy tym majstrował (zwłaszcza przy pierwszej scenie, nie trzeba zbytnio się wysilać). W kinie wraz ze mną byli moi bracia i widzieli i zapamiętali to samo.
Dlatego zwracam się do wszystkich, którzy obejrzeli wersję kinową: jeśli pamiętacie te sceny, zgłoście się. Jeśli jakimś cudem macie te sceny (np. na divxie), to zgłoście się tym bardziej :) Warto byłoby je gdzie wrzucić, aby każdy mógł popatrzeć i przekonać się sam.
co do sceny walki z Targo to widziałem kiedyś chyba tą dłuższą wersje, ale co do zamiany samochodami z urzędasem to pierwsze słysze. a Film oglądałem conajmniej 10 razy w róznych wersjach.
http://www.youtube.com/watch?v=7e8dzxU926s&feature=related
Tu jest ten pierwszy fragment (od 1:12). Zajeżdżają facetowi drogę i za chwilę siedzą już w jego pojeździe. A gdzie scena rozmowy???
http://www.youtube.com/watch?v=Xo_CfOLbUrE&feature=related
I drugi fragment (od 9:22): McLane wali Węgra dwa razy łańcuchem, ciągnie go, by go związać... i po zmianie ujęcia Węgier leży już związany! A gdzie reszta ich naparzanki??
Nie pamiętam jak wyglądała scena z zamianą samochodów w ostatniej oglądanej przeze mnie "wersji", ale z cała pewnością pamiętam, że przy wymianie samochodów były negocjacje i konwersacja i faktycznie zapytali o prezydenta. Potem chyba Zeus powiedział, że facet się rozchmurzy jak zobaczy sztabkę na tylnym siedzeniu :) Mam wszystkie części na DVD i z ciekawości to sprawdzę w wolnej chwili, Pozdrawiam.
Wiedziałem, że nie zwariowałem i że w 38-milionowym kraju znajdzie się ktoś, kto widział to, co ja :) Teraz pozostaje tylko odnaleźć pełną wersję filmu. Internauci, do poszukiwań!
Sprawdziłem swoje wydanie DVD i scena ta jest w wersji skróconej niestety. Może odgrzebię jeszcze gdzieś starego VHS'a z nagraniem z jakiegoś Polsatu czy TVN ;)
Zaciekawiło mnie to, faktycznie, nic na internetach nie ma wzmianek o tych przedłużonych scenach. Jest tylko sporo info odnośnie alternatywnych zakończeń. Jedno mnie rozbawiło strasznie, więc wstawiam tu, bo nie ma co zakładać osobnego tematu.
"According to the DVD audio commentary, a second alternate ending had McClane and Carver floating back to shore on a makeshift raft after the explosion at sea. Carver says it is a shame the bad guys are going to get away; McClane tells him not to be so sure. The scene then shifts to the plane where the terrorists find the briefcase bomb they left in the park and which Carver gave back to them (in this version it was not used to blow up the dam). The film would end on a darkly comic note as Simon asks if anyone has a 4-gallon jug."