Szklana pułapka 5

A Good Day to Die Hard
2013
5,7 58 tys. ocen
5,7 10 1 58426
3,4 21 krytyków
Szklana pułapka 5
powrót do forum filmu Szklana pułapka 5

Czwórka była dla mnie niesamowicie nudna i rozczarowująca a ta część chyba naprawiła prawie wszystkie błędy poprzednika. Kuleje tylko mocno fabuła ale przecież nie to jest najważniejsze w filmach akcji tylko sama akcja. Dialogi też mogły być trochę lepsze ale i tak moim zdaniem jest lepiej niż w beznadziejnej czwórce. A więc z plusów film jest krótszy od czwórki i tak nie zanudza. Chociaż mógłby być trochę dłuższy. Może wyjdzie wersja reżyserska z jakąś solidną bitką po mordkach:) McClane wreszcie jest twardzielem z giwerą i ma godnego pomocnika a nie jakiegoś ofermiastego hakera. Także przeciwnik wzbudza większy respekt. Na dodatek następuje na końcu nagły zwrot akcji i przeciwnikiem okazuje się sojusznik z jego zdradziecką córką. A więc mamy syn, ojcie vs ojciec, córka. Film naprawdę wygląda ładnie wizualnie, strzelaniny i pościgi, eksplozje i naprawdę fantastyczny finał. John wraz z synem wpada do radioaktywnego bajorka po czym wyłażą i dowcipkują sobie na luzie:) No i muzyka jest naprawdę świetna, lepsza niż w czwórce. Pojawiają się też przekleństwa a więc pojście w dobrą stronę:) Kolejny plus dla mnie to swojskie klimaty czyli europa wschodnia i Ukraina. Podsumowując dostałem solidny film akcji klasy B który oceniam na mocne 5/10. Jeśli wyjdzie jakaś dłuższa, wzbogacająca bluzgi, krwistość i rozwałkę wersja rezyserska to może podniosę nawet na 6/10! W swojej klasie Szklana Pułapka 5 jest wprost rewelacyjna.

ocenił(a) film na 4

"John wraz z synem wpada do radioaktywnego bajorka po czym wyłażą i dowcipkują sobie na luzie" Toż to mi fantastyką zajeżdża...

użytkownik usunięty
kacperowski20

Wszystkie części nie były realistyczne. Zjazd w rurze w piątce też mi się bardzo podobał:)

ocenił(a) film na 4

Nie wiem,nie oglądałem piątki,ale z tego co mówisz to Die Hard 5 ma mnóstwo nierealnych scen.Śmiem zaryzykować stwierdzenie że Die Hard 5 przebije głupotą scenę z odrzutowcem w Die Hard 4.W porównaniu z trzema poprzednimi częściami to tu przegięli z tego co mówisz,a szkoda :)

użytkownik usunięty
kacperowski20

Po prostu trzeba zapomnieć o trzech starych, udanych częściach i nastawić się na czysto tandetny film akcji z kiepską fabułą i wtedy można nawet z tego filmu czerpać przyjemność.

użytkownik usunięty

"Jestem k##a na wakacjach"- to już jest klasyk:)

ocenił(a) film na 6

Wiecej? Moze kolejna czesc die hard, a nie expendables.

użytkownik usunięty
damian_filmweb

Prawdziwy Die hard skończył się na trójce. Teraz to po prostu kolejny film akcji klasy B. Kiepski reżyser, kiepski scenariusz jednak doceniam starania o powrót do korzeni i stąd moja wysoka ocena. A Expendables 3? Jasne, tylko że pod warunkiem że wyreżyseruje ten sam reżyser co dwójkę. Może też przejąć pracę nad Die Hard 6:)

ocenił(a) film na 6

Nie wiem jak ty, ale ja mam nadzieje iz Willis pojdzie po rozum do glowy i odetnie Die Hard od chlamu klasy y. Planuje jeszcze 6 czesc, wiec obym sie nie mylil.
Die Hard 4 bylo jeszcze dobre. Fajnie sie ogladalo.

użytkownik usunięty
damian_filmweb

Dla mnie czwórka to gniot dla dzieciaków grających w gierki. Piątka miała być powrotem do bardziej męskiego kina akcji ale reżyser okazał się za cienki. Chłop przynajmniej się starał. Expendables 2 z kolei nakręcił dobry rzemieślnik i wyszedł solidny film akcji w starym stylu.