Szkoła uczuć

A Walk to Remember
2002
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 236225
4,9 19 krytyków
Szkoła uczuć
powrót do forum filmu Szkoła uczuć

Oglądnęłam ten film raz i nie mam zamiaru oglądać go więcej razu . Wsyscy mówią , jaki
cudowny , popłakałam się . A dla mnie jeden wielki bezsens . Po pierwsze aktor grający
głównego bohatera jakoś tak nie umiał pokazać miłości . Patrzył się wszędzie ale nei na
swoją niby miłość . PO drugie jak mam płakać skoro film nie ukazał bohaterów szczególnie
. Sama nie wiem na Titanicu zawsze płaczę bo ONI POTRAFILI ZAGRAC MIŁOŚĆ . I jakoś
tak poznawało się tych bohaterów a tu ?

użytkownik usunięty
kingofpeace

Według mnie, film wystawia uczucia na pokaz, eksponuje je do przesady licząc na łzy. Przekaz filmu banalny, puentę znałem w połowie filmu. Jest tani, cukierkowy i kiepsko zagrany. Może sama w sobie historia jest wzruszająca, ale co z tego skoro wszystko jest pokazane w tak chaotyczny, infantylny sposób? Jak dla mnie, marne 3.

użytkownik usunięty
kingofpeace

Zgadzam się. Czekałam na łzy, które jakoś nie nadeszły, ogólnie cały film jest słaby.

ocenił(a) film na 6
kingofpeace

jedyny moment który mnie jakkolwiek poruszył, to gdy ten chłopak dogadał się z ojcem. to było fajnie zrobione i prawdopodobne. a cała reszta? dajcie spokój, nudne, oklepane, schematyczne. aktorzy co prawda dali radę, ale to za mało, żeby podtrzymać kiepską fabułę.

ocenił(a) film na 6
tsu_chan

zgadzam sie, ze scena z ojcem najlepiej zrobiona (pod wzgledem wyciskacza lez), ogolnie film prosty i banalny, bez wiekszego przekazu, na raz do obejrzenia

ocenił(a) film na 4
kingofpeace

Rowniez sie zgadzam. Zaczal sie dosyc ciekawie ale im dluzej ogladalam tym mniej bylam zainteresowana co bedzie dalej bo bylo to po prostu do przewidzenia. Typowy amerykanski scenariusz - on przebojowy i popularny ona szkolna brzydula i ootsider`ka. Najpierw sie z niej wysmiewa potem sie zakochuje. Przemiana bohatera w ogole nie byla wiarygodna. Wszystko powierzchowne i nijakie, a wsumie daloby sie z tej historii zrobic wyciskacza lez.

użytkownik usunięty
kingofpeace

I ja też się zgadzam. Film nie ma w sobie tego czegoś, co posiada na przykład wyżej wymieniony Titanic. Szczerze mówiąc ta historia w ogóle mnie nie wzruszyła. Nie zmusza do myślenia. Ot, taki film, który ogląda się raz i się o nim szybko zapomina.

kingofpeace

Co Wy tam laski wiecie ;) Bohaterka nie jest szkolną brzydulą a jedynie prześliczną dziewczyną mającą jakiś cel w życiu. To w dzisiejszym świecie coś więcej niż pójść do galerii lub w kręgu koleżanek i kolegów wykonać słoneczko. Zawsze lubiłem być na nie bo większość idiotów trzyma się w kupie tylko dlatego że boją się odrzucenia. Olać to , jesteśmy sobą i w końcu to my decydujemy o swoim życiu. Mandy Moore w tym filmie jest tak urocza, że widzi się prawie anioła. Porównanie do Titanica ? proszę , te basen kąpielowy jest dopiero denny. Titanic nie posiada niczego poza efektami specjalnymi i masą wody w tle. Mandy Moore pokazała miłość dzieciaków , taką pierwszą i czystą, taką kiedy dotyk ręki chłopaka lub splecenie w tańcu może powodować dreszcze. Wielu buchnie śmiechem bo w dzisiejszych realiach takie panny uważa się za jakieś nawiedzone. Dać przed 15 rokiem życia to jedyny sens istnienia ? Skoro rasowy macho jakim jestem ;) lubi oglądać ten film to coś jest na rzeczy

pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
kingofpeace

Lubie filmy na których mogę sobie popłakać.Postanowiłam obejrzeć ten film bo słyszałam ,że wzrusza.
Liczyłam na 9 ,oceniam film na 7 . Trochę się zawiodłam. Początek filmu ciekawy lecz nie miał prawie nic wspólnego z tym co było potem ;p heh. Główny bohater fajny i pociągał mnie jakoś :D

Co mi sie nie podobało :
- Troche mnie irytowało ,że bohaterka była taka do bólu wierząca.
- Występ jak ta dziewczyna śpiewała podczas przedstawienia ..o jezu to była masakra tak sie jakoś ciągnął ten jej występ.
-Siedzenie w nocy an cmentarzu i oglądanie gwiazd ... gwiazdy spoko ale cmentarz ?
- Zdjęcia puszczone w szkole były śmieszne ,przecież oczywiste że to fotomontaż ,nawet sie nie postarali bo jej twarz była biała taka wycięta a ciało opalone całkiem inne.
- Ślub to nie porozumienie. Zrobili to na siłe tylko,żeby spełniła sie ta jej lista celów . Wątpię,żeby w tak młodym wieku chcieli już ślubu ..poza tym po co się z nią żenił skoro wiedział,ze za niedługo będzie wdowcem.

Myśle ,że gdyby pokazali jej śmierc to bym sie popłakała a nie coś typu ,,Wiecie co ? ona już umarła i życie toczy sie dalej ,jestem dobry bla bla bla"

Na Titanicu to tak płakałam ,że masakra .Kilka razy podczas filmu i po filmie jeszcze chyba z pół godziny ..nawet na ,,ostatniej piosence'' z Miley Cyrus wzruszyłam się i popłakałam na koniec. Szkoła uczuć mnie nie wzruszyła .

ocenił(a) film na 8
pati1109

Napisałaś "- Ślub to nie porozumienie. Zrobili to na siłe tylko,żeby spełniła sie ta jej lista celów . Wątpię,żeby w tak młodym wieku chcieli już ślubu ..poza tym po co się z nią żenił skoro wiedział,ze za niedługo będzie wdowcem."
Moja odpowiedź - Bo się kochali ? :D Wiele jest takich przypadków, BA ! Nawet słyszałem o kolesiu, który ożenił się ze zmarła kobietą :O
A cmenatrz jest git, sam lubie cmentarze :D A także przeciez niektórzy ludzie którzy mają raka lub ogólnie pozostało im nie wiele czasu, są wierzący bo to ich jedyna nadzieja oraz przygotowanie na śmierć więc co w tym dziwnego, że była taka wierząca :D

ocenił(a) film na 6
Jojo693

Po prostu irytowała mnie ta jej wiara , strasznie to eksponowała .

ocenił(a) film na 6
pati1109

Co eksponowała? A jak inaczej można wierzyć w Boga i nie mwić o nim, nie czuć Go zawsze obok siebie? To chyba już tak jest, że dużo mówi się o tym kogo sie kocha. Mnie film wzruszył właśnie tą wrażliwością głównej bohaterki i jej wiarą w Boga, to że nie potrafiła się Go wyprzeć do końca. Jeden z niewielu filmów, gdzie dziewczyna nie pieprzy się z facetem na pierwszej czy drugiej randce, więcej powinno takich być, w końcu można było się supić nie tylko na sekse, który pewnie uprawiali po ślubie:), ale na pięknym i czystym uczuciu:) Piękne przesłanie, polecam obejrzeć, choć sama uważam że dość słaba obsada aktorska. Ale to film dla młodzieży, więc nie można wymagać za wiele po obsadzie.