PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33295}

Szkoła uczuć

A Walk to Remember
2002
7,5 236 tys. ocen
7,5 10 1 236129
5,1 26 krytyków
Szkoła uczuć
powrót do forum filmu Szkoła uczuć

Jak moze wzruszac tak bardzo odbiegajacy od rzeczywistosci film? Dlaczego tandetna bajka wywoluje w Was emocje? Myslalam,ze film musi byc PRAWDZIWY, by zdolal poruszyc. W zyciu nic nie jest tylko czarne i biale, w tym filmie niestety tak - do granic mozliwosci przeslodzona, piekna, utalentowana, pobozna, dobroduszna, milosierna, madra dziewczyna i zeby tego bylo malo - cierpiaca na nieuleczalna chorobe, co ja dodatkowo uszlachetnia( na marginesie - miala ona jakies wady?) i zly chlopak, ktory pod jej wplywem przechodzi niesamowita przemiane.. Postacie do bolu schematyczne, akcja bardzo przewidywalna - niezle sie wynudzilam, nie polecam..

ocenił(a) film na 8
karolcia_chomik

Po części zgadzam się z tobą przesłodzony, mało rzeczywisty, cukierkowaty, nierealny, sielankowy, idealistyczny itd.... (tu jeszcze dziesiątki innych przymiotników). Ale pytam się i co z tego? Jakie ma to znaczenie. Czyż jest to film historyczny lub biograficzny? Jak chcę obejrzeć rzeczywistość to włączam sobie Discovery. Co do przewidywalności, tandety, schematyczności to mam inne zdanie (dla mnie osoby bardzo rzadko oglądającej takie filmy) film był ciekawą odmianą od wszystkiej tej amerykańskiej papki, którą miałem okazję oglądać. W filmie podobało mi się szczególnie pokazanie tworzenia się silnego uczucia (choć przyznaję naciąganego), bardzo dobra muzyka (świetnie pasująca do filmu),gra głównej aktorki i "ona sama", wplątanie wątków egzystencjalistycznych i bezkompromisowe zakończenie(bez happy endu).