PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113957}
7,2 48  ocen
7,2 10 1 48
Szlakiem hańby
powrót do forum filmu Szlakiem hańby

Egzotyczny melodramat i jednocześnie film sensacyjny według pomysłu Antoniego Marczyńskiego (po premierze filmu ukazała się powieść filmowa pt. "W szponach handlarzy kobiet"), opowiadający o losach wiejskiej dziewczyny Marysi, która za chlebem płynie do Brazylii. Zamiast uczciwej pracy czeka ją tam miejsce w domu publicznym w Rio de Janeiro. Z opresji ratują ją polscy marynarze umożliwiający dziewczynie powrót do rodzinnej wsi i ukochanego Walka. Niewątpliwymi atutami filmu jest sprawna realizacja i doskonałe zdjęcia Alberta Wywerki utrwalające plenery polskiej wsi końca lat 20., a także piękna, niemal dokumentalna sekwencja żydowskiego ślubu zrealizowana w scenerii Kazimierza nad Wisłą.
Szajka handlarzy żywym towarem rozciąga swe sieci na wsi i w mieście. Na czele jej stoi Wolak, pozornie poczciwy grawer ze Starego Miasta, rozciągający liczną bandą agentów. W mieście "towar" najłatwiej zdobywa się w salach tańca. Właścicielką takiej szkoły jest właśnie jedna z agentek, która zapewnia swym uczennicom karierę gwiazd filmowych, zapoznając się z rzekomymi dyrektorami wytwórni zza oceanu. Jedna z uczennic pada ofiarą podstępu, druga jest . . . urzędniczką policji obyczajowej i demaskuje całą szajkę. Niestety, nie udaje jej się ocalić biednej wiejskiej dziewczyny Marysi, która większym zaufaniem obdarza sklepikarza z własnej wsi - zamaskowanego agenta plugawej szajki. Marysia zostaje wywieziona do Rio de Janeiro, i tam dopiero, widząc cierpienie siostry, która rzekomo dorobiła się majątku, a faktycznie prowadzi straszne życie w knajpie portowej - przekonuje się o swej pomyłce. Po wzruszających scenach oporu zostaje uratowana przez 3 polskich marynarzy i wraca do swej wsi i swego Walka, który na nią czeka z utęsknieniem.

Źródło: filmpolski.pl
Ktoś coś wie na temat jakiejkolwiek kopi ?

Neuromer

Jest... jest "Szlakiem hańby" Krawicza i Niemirskiego w Filmotece Narodowej. Kiedyś pytałem o niego telewizję Kino Polska,
jeszcze za czasów poprzeniego właścicela... Zapewniali, że jest szansa na emisję... niestety... jakoś bali się zaryzykować
z niemymi filmami. Nie wiem czy ze względów czysto praktycznych (niewielka oglądalność...) czy ze względu na probelmy z prawami...
tak czy inaczej z obietnic nic nie wyszło. Widziałem, że niedawno wykorzystali jakieś kilkunastosekundowe urywki tego filmu
(w programie poświęconym Zofii Batyckiej albo Sielańskiemu... nie pamiętam już...). Mam nadzieję, że film wreszcie zostanie udostępniony. Na przykład przez Filmotekę w Repozytorium Cyfrowym. Czas najwyższy. Czekamy! :)

MrDeszczowy

No tak..tylko jak zapewne wiesz w związku z projektem FN pt. "Dzieła Osierocone" prawie 160 filmów możemy powiedzieć że prawnie jest unieruchomione, dla innych zainteresowanych owa lista filmów :
http://www.fn.org.pl/page/index.php?str=405
w sumie mają rację, bo jak się odezwie jakiś przodek z prawami do danego filmu. i karze sobie zapłacić pare milionów złotych za emisje np TVP 1 filmu jego dziadka, to może byc nie za ciekawie ;)
Poniżej stanowisko FN dotyczące tego projektu :
http://www.fn.org.pl/page/index.php?str=401
i tak oto temat został podwieszony pod sufitem, czekamy aż znajdą się właściciele, a jak nie, to niech wszystko leży :(

Neuromer

Dzięki za linki. Słyszałem gdzieś, że sprawa z tymi prawami do "dzieł osieroconych" się wyjaśniła.
Wydaje mi się, że dlatego podjęto decyzję o utworzeniu Repozytorium... inaczej nie byłoby chyba szans...
Ale nie jestem pewny, mogę się mylić.

Neuromer

Na tej liście jest wiele filmów, które są uważane za zaginione. Co jest z nimi? Chodzi mi o Paradę Rezerwistów, Kult ciała, Tajemnica skrzynki pocztowej, Policmajster Tagiejew, a przede wszystkim Ostatnia brygada...

Lili_Liana

Oki... odnośnie filmów zaginionych, poczytaj tutaj na stronie Filmoteki Narodowej :
http://www.fn.org.pl/page/index.php?str=489
a to oficjalna międzynarodowa strona filmów zginionych :
http://www.lost-films.eu/films/facet/occurrences.md_2/Polan
i Pozdrawiam :)

Lili_Liana

Większość tytułów, które wymieniłaś nie są uważane za zaginione... np. "Kult ciała" Michała Waszyńskiego został odnaleziony
pod koniec lat dziewięćdziesiątych w Królewskim Archiwum Filmowym w Brukseli razem z "Mocnym człowiekiem" Henryka Szaro.
"Policmajter Tagiejew" Juliusza Gardana od lat jest w zbiorach Filmoteki Narodowej (z tego co wiadomo w miarę kompletny).
Jeśli chodzi o film "Tajemnica skrzynki pocztowej" przetrwał jedynie dwunastominutowy fragment. "Ostatnia brygada" została
opisana w "Leksykonie Polskich Filmów Fabularnych", więc jakaś kopia w archiwum musi być ale niestety nie wiem w jakim stanie.
Z "Paradą rezerwistów" faktycznie jest problem... tytuł rzeczywiście jest oficjalnie uznany jest za zaginiony. Sądzę, że pomyłka.
Zachował się zwiastun kinowy tego filmu. Być może błędnie został poraktowany przez sporządzających listę jako jakieś fragmenty.
Pozdrawiam!

MrDeszczowy

Akurat najchętniej obejrzałabym przede wszystkim Ostatnią Brygadę (ze względu na Sawana i Gorczyńską, bo z nimi nie zachowało się zbyt wiele filmów) i Policmajster Tagiejew (znów Sawan i Nora Ney)... Ale jestem bardzo ciekawa co się dzieje z tymi wszystkimi filmami, które nie są dostępne dla szerszej publiczności, a... są

Lili_Liana

Owszem "Kult Ciała" jest oficjalnie na liście filmów ktore FN posiada, oczywiscie trzymają go żeby ktos przypadkiem go nie obejrzał ;) "Policmajster Tagajew" też jest, też oglądal go chyba tylko szef FN :) ??
Odnośnie "Ostaniej Brygady" mam info że jest na 100% w zbiorach FN, ale informacji w jakim stanie nie mam.
"Parada Rezerwistów" też jest w zborach FN, ale tylko tyle wiem w tym temacie, ja ciągle łudzę się nadzieją że bedzie te filmy mozna kupić na płycie jak każde inne, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać aż je zdygitalizują i obrobią :)

Lili_Liana

Co się z nimi dzieje...? No cóż... zapewne nic, kompletnie nic :) ...a powinno... :)

Dokładnie...? Taki stary film sprawdza się, oczyszcza, klei, doprowadza do stanu używalności,
przegrywa na nową taśmę (czyli robi kopię z kopii) na wypadek gdyby tę starą (przepraszam) szlag trafił,
opisuje się, zamyka w nowym pudełku i wrzuca na półkę w archiwum. Finita la commedia... :)
Dalej już tylko leży tam latami, czekając na lepsze czasy, aż ktoś kiedyś się nim zaiteresuje.
Problem w tym, że zainteresowania nie ma. Żadna telewizja nie zaryzykuje emisji.
A w żaden inny sposób FN rozpowszechniać im się go nie chce.

MrDeszczowy

MrDeszczowy podpisze się pod tym dwoma RĘCYMA !!
Gdzie ma młodsze pokolenie zobaczyć te filmy ?! kto bedzie jechał na jakiś pokaz studyjny do innego miasta, bo akurat jakiś "szaleniec" wydobył podstępem kopie jakiegoś filmu z FN
No i tak zalegają te filmy półki "naszej" filmoteki, bo tak naprawdę nawet mało kto już wie nawet na czym je odtwarzać w dzisiejszach czasach??!! wszystko jest na DVD, Blu-Ray, 3D itp, itd
Całe szczęście że jacyś pasjonaci kina porobili kopie wielu filmów w TV i wrzucili je do sieci, bo inaczej chyba już wogóle by ich nie zobaczył :(
Prokuratura odgórnie ściga ich za to, ja bym im dał medal od Prezydenta za propagowanie filmu polskiego, bo są inne instytucje państwowe dzięki którym dostęp do takich dóbr powinien być dla wszystkich i wszędzie, a nie tylko w cytadeli zwanej Filmoteką Narodową !!

Neuromer

Ja również się podpisuję!!!

Niby się je digitalizuje, no super, ale nie wiem jak Wy ja zamiast oglądać po raz... hohoho :) Dwóch Joasi wolę obejrzeć takie Szlakiem Hańby, albo Moralność Pani Dulskiej. No ja myślę, że akurat pojechałabym na taki pokaz, ale... hmmm... wlec się z Warszawy do Opola na jeden film? Chociaż ja nie narzekam, bo mam Iluzjon ;)

"Prokuratura odgórnie ściga ich za to, ja bym im dał medal od Prezydenta za propagowanie filmu polskiego, bo są inne instytucje państwowe dzięki którym dostęp do takich dóbr powinien być dla wszystkich i wszędzie, a nie tylko w cytadeli zwanej Filmoteką Narodową !!"

Dokładnie...