Szybciej, koteczku! Zabij! Zabij!

Faster, Pussycat! Kill! Kill!
1965
6,6 2,2 tys. ocen
6,6 10 1 2152
6,8 12 krytyków
Szybciej, koteczku! Zabij! Zabij!
powrót do forum filmu Szybciej, koteczku! Zabij! Zabij!

Jeden z najlepszych przykladow kina exploitation. Laczacy kilka gatunkow (akcja/komedia/erotyk?) film drogi nakrecony z jajami i sporym dystansem do calosci. Polecam wszystkim chcacym posmakowac w kinie undergroundowym lub zapoznac sie z tworczoscia Russ "boga seksu" Meyera, bo to kwintesencja jego stylu.

ocenił(a) film na 6
maku_3

momentami rzeczywiscie mozna boki zrywac, ale nie jestem do konca pewien czy film mozna zaliczyc do komedii. komiczne jest glownie aktorstwo (te wspaniale akcenty :D) i niektore sytuacje, ale trudno nie oprzec sie wrazeniu, ze calosc miala byc w zalozeniu smiertelnie powazna. co oczywiscie przy grze aktorskiej rodem z filmow eda wooda wywoluje dokladnie odwrotny efekt :)

maku_3

Rzeczywiscie film sprawia wrazenie smiertelnie powaznego, az za baaardzo i dlatego tak naprawde powinien byc chyba wlasnie traktowany z przymrozeniem oka. Gra aktorska przesycona patosem i te hetery :) typ kobiet przedstawiany w sztuce juz od wiekow, feminist power as fuck! ;))
Ja wspomnialam mozna byloby sie przyczepic do kiczowatosci gry aktorów (szczególnie glownych bohaterek) i dialogów jednak jestem zafascynowana tym filmem, bo wlasnie te "wady" stają sie istotą czy kwintesensją filmu, polecam, swietna przejazdzka w filmie z charakterkiem :-))

P.S.1.
W jednej scenie Varla mowi o starym czlowieku, ze nie przejmie sie on kobietą przed piecdziesiątką i wygląda na to, że mowi o sobie, z tego co widze w info na portalu to Tura Satana miala 30 lat grajac w tm filmie, wiec o co chodzi? :-)

P.S.2.
Specjalne pozdrowienia i podziekowania za napisy do filmu - dla Maku :* :* :*

Xiao_Mei

Rosie(Haji):...Zanim Ten Stary człowiek nie zawiadomi glin..
Varla: Ten Stary człowiek to zboczony typ.On nie zawiadomi nikogo,widząc kobiete poniżej piedziesiatki...
Chodzi o to , że Maku chu..wo tę kwestię przetłumaczył\a , nie biorąc pod uwagę kontekstu.