PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617373}
7,3 163 tys. ocen
7,3 10 1 162547
6,4 27 krytyków
Szybcy i wściekli 6
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 6

To jest jakaś porażka i kpina. Brak krwi, kiepskie efekty, auta wcale nierobiące wrażenia
jakiegoś specjalnego. Połowa kina ryknęła ze śmiechu w niby "poważnej" scenie gdy główny
bohater ratował dziewczynę gdy ta wyskoczyła na 40m w górę i ją w locie ZŁAPAŁ i spadli na
szybę auta i przeżyli upadek przy prędkości co najmniej 100km/h (szyba lekko pękła). Pas
startowy pod koniec ma ze 30km bo akcja na nim toczy się ze 20min gdzie z dużą prędkością
jadą auta i samolot "startuje" tyle czasu, że to aż śmiech na sali. Piloci w kokpicie zero emocji
wyrażali. Głupie teksty i kompletna słabizna. Film dla podstawówki gdzie jeszcze nie uczą praw
fizyki (chociażby ten moment gdy z samolotu skakali). Wspomnę jeszcze, że rozwalają na sobie
drewniane skrzynki jakby były z kartonu. Zero blizn / krwi / zadrapań itp. A gdy czołg rozjeżdżał
auta to były auta WIDMO jadące autostradą. TOTALNA PORAŻKA! Wszystko przesadnie
naciągane i takie efekty podobają się jedynie dzieciom z podstawówki bo każdej dorosłej
osobie tak jak mi i dosłownie połowie kina pojawiał się uśmiech na twarzy w najbardziej
poważnych akcjach. I nawet słyszałem jak ludzie w Łódzkim kinie w Manufakturze bluźnili i
mówili "ale gów**!" i 3 osoby z filmu wyszły śmiejąc się. Moja ocena to słabe 3/10 jak za taką
bajeczkę. Trailery i reklamy zawsze potrafią pięknie wyolbrzymiać i robić smaczku.

Hitman_filmweb

Najlepsze jak ciezarówka postawiła prawie swiece.70ton czołg i ze 35 ciezarówka ,zatrzymana na jednej stalowej lince ;)IZero krwi...prawa fizyki nie istnieja.Czasami mozna przymknac oko ale na tym filmie to poprostu czułem sie jak idiota...

ocenił(a) film na 8
garbusek_26

najlepsze jak czytam wasze wypowiedzi :D

jgrzmmm

Wydaje mi sie, czy ty masz jakis problem?

ocenił(a) film na 8
Hitman_filmweb

No więc właśnie - u mnie na seansie też ludzie rykneli śmiechem jak Dom wyskoczył po Letty i nic im się nie stało - ja sam takie WTF.. Masakra po prostu masakra.. Tą akcję z liną jeszcze da się przełknąć, bo jest powiedzmy możliwa ale z tym samolotem (jeszcze akcja ze skakanie do auta jest w miarę realna) ale wyskakiwanie Doma z płonącego samolotu to już totalna porażka.. Zauważcie że wszystkie takie przesadzone sceny są z Dominiciem bądź Hobbsem.. Mam takie wrażenie że ostatnio w kinie akcji robi się z nas idiotów.. A dlaczego to wszystko piszę? Bo uważam film za genialny, do czasu tego skoku Doma, film był sklejony genialnie, dobre sceny pościgu w M5kach czy też sceny z Jackiem (synem Briana) jak Brian mu podtyka zabawkowego Skylina a Dom przyjeżdza i daję mu zabawkowego Chargera - miłe, fajne sceny przypominające dawne dzieje postaci i ich rywalizacje :) Klimat rodziny, Roman - głupek, strzelający co chwila jakieś głupkowate śmieszne teksty. Fajna muzyka, na prawdę wchodząca w ucho. Na prawdę dobry pomysł na scenariusz. Brakowało tego czegoś w Fast 5, tutaj to było ale niestety znów przesadzono z efektami co zepsuło naprawdę dobry film akcji. Nie rozumiem czemu to służy? O ile dawniej oszukiwano widza na filmach akcji to teraz robią z nas idiotów.

Putis_K

Ludzie. Nie wymagajcie nie wiadomo czego od filmu który ma bawić i być czystą rozrywką...Od tak. Po prostu film który naprawdę super się ogląda nie zastawiając się nad tym czy to jest możliwe czy też nie...To nie jest jakieś ambitne kino. No chyba że ktoś tak do tego podchodzi to bardzo przepraszam...

ocenił(a) film na 5
yupie

Bawiła to np. Fast Five - scena z sejfem mimo, że przesadzona to całkiem przyjemna dla oka, ale w tej części sceny z czołgiem i samolotem to po prostu porażka jest. Ludzie to w kinie wyśmiewają. Scena z BMW i późniejsza wyścigu Doma i Letty bardzo dobre. Potem niestety przesadzone niemiłosiernie, przynajmniej dla mnie. O ile na części 5 bawiłem się znakomicie, tak w przypadku tej części już tylko przez 1wszą połowę filmu. Nie podoba mi się tez gloryfikowanie Diesla i Rocka, tacy niezniszczalni, najlepsi i skakający pomiędzy autami i te pseudofilozoficzne gadki Dominica też już się przejadły. Przykład: Letty: "Skąd wiedziałeś, że ten samochód się tam pojawi? (auto na które razem spadli po akcji z czołgiem) Dom: Czasem trzeba po prostu uwierzyć...
Mam tylko nadzieję, że zmiana reżysera przy 7 części wyjdzie serii na dobre. Niech chociaż zakończą to na poziomie Szybkich i Wściekłych a nie Supermana jak chciał to zrobić Justin Lin.

ocenił(a) film na 7
Hitman_filmweb

O ile się nie mylę, to ten film w kinach można również zobaczyć w 3D. Mam wrażanie, że wiele nierealnych scen w tym filmie (w tym skok Doma) było stworzonych właśnie pod 3D. Niestety ostatnimi czasy wiele filmów jest tworzonych pod 3D co w większości oszpeca fabułę, bądź, jak w tym przypadku, pojawiają się sceny z dupy, bo są one tylko i wyłącznie wrzucone, aby widz w okularach widział fajny efekt.

ocenił(a) film na 8
bronto0o

Tylko że ten film nie był w 3D a ja jako miłośnik tej serii po prostu jestem zły że takie przegięte na maxa sceny miały miejsce a szkoda bo film bardzo fajnie się ogląda poza tymi akcjami Torreta i Hobbsa. Dobrze też wypadł Paul Walker..

Hitman_filmweb

Fakt że fizyka, krew itd nie robiło to wrażenia, ale z tymi autami to przesadziłeś... Każde wdepnięcie pedału gazu w Shelby czy w aucie służące do wywalania aut przyprawiało mnie o dreszcze :)