Chodzi o końcówkę filmu, podjął się ktoś może zadania: obliczyć długość pasa startowego ukazanego w filmie? Bo mnie to o niezłą bekę przyprawiło/
Pas miał ok. 3km. Akcja z samolotem trwała w rzeczywistości ok. 3min, w filmie ponad 10min dlatego, że sceny które działy się w tym samym czasie zostały pokazane jedno po drugim ;)
Tak, tak, typowe tłumaczenie zagięcia czasu, wzorem tych scen, gdy zostaje 30s do wybuchu bomby, a trwa to 5 min. :D
Nie specjalnie się czepiam oczywiście, bo ten film/seria (jakis fanem nie jestem, pierwsza część jaką widziałem to V, VI imo znacznie słabsza) zwykle zbyt naciągany fabularnie, a fizyka zupełnie nierealna, ale nie przeszkadza mi to wcale, skoro jest trochę zabawy i śmiechu.
Sekwencja na pasie startowym trwa 13 minut. Zakładając, że poruszali się z prędkością 150km/h (choć wydaje się to absolutnym minimum) pas musiałby mieć... 32,5 km długości.
A więc jednak, ktoś obliczył, nieźle :D
No to teraz poproszę o wyliczenia, z jaką siła musiał pociągnąć za linę ów zezłomowany samochod zaczepiony o mosty, by czołg zatrzymać! :D
A może ten pas to był okrąg, tylko, że o promieniu tak dużym, że zakrzywienie niemalże niezauważalne :D