PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617373}
7,3 163 tys. ocen
7,3 10 1 162536
6,4 27 krytyków
Szybcy i wściekli 6
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 6

Raz już założyłem taki temat jakiś czas temu jeszcze przed premierą Fast Five. Ale widzę, że niektórzy nadal nie łapią się w całej historii więc proszę, smacznego:

1. Fast & Furious - niepodważalnie sam początek - od tego się wszystko zaczęło - po końcowych napisach jest scenka, kiedy widzimy Doma jadącego przez Meksyk swoim Chevelle (ucieka z USA do Ameryki Środkowej)

2. 2F2F - na wydaniu DVD jest ok 6 minutowy prolog to drugiej części ukazujący co się
wydarzyło tuż po jedynce (Brian rzuca odznakę i ucieka..i tak trafia do Miami)

2a. Los Bandoleros - 20 minutowy filmik produkcji Vin Diesla ukazujący wydarzenia przed 4 częścią. Skąd Dom znał Leo i Rico, jak skumał się z Hanem, jak przyjechała do niego Letty. Gratka dla fanów Serii.

3. Szybko i Wściekle...Mija 5 lat od wydarzeń z 1. Prologami do tej części są wyżej wspomniane: końcówka po napisach w 1 oraz Los Bandoleros.

4. Fast Five - Bezpośrednia kontynuacja Szybko i Wściekle.

5. 6 część - Co wiemy? Akcja głównie w Europie. Po raz kolejny zobaczymy większość ważnych postaci z dotychczasowych części. Wraca Letty...tak, tak wiem - kontrowersje.

Kilka faktów potwierdzających, że to wcale nie jest nielogiczne. Letty żyje bo:
- Fenix nigdy nie powiedział, że zabił Letty. Powiedział, że rozwalił jej wóz, i że kiedy widział ją ostatni raz była w ogniu...Nie jest powiedziane ani pokazane, że strzelił w nią - mógł strzelić w bak itp...
- Pogrzeb to była lipa - (prawdopodobny scenariusz) ponieważ podjęła się współpracy z FBI, po nieudanej akcji dla Bragi FBI objęło ją tzw. Programem Ochrony Świadków lub czymś podobnym. Sfingowali jej pogrzeb, usunęli z kartotek, zmienili zapewne nazwisko - dali jej po prostu czystą kartę i nowe życie.
Za niecały rok przekonamy się czy tak się stało naprawdę.

5a. Producenci wspominali o możliwości ukazania się również 7 części z tzw. "wspólna akcją z 6". Niepotwierdzone, zobaczymy co z tego będzie.

6. I dopiero tu trafia Tokio Drift..Szczerze mówiąc cholernie mnie ciekawi jakie wydarzenia spowodują kolejne rozstanie paczki Briana i Doma, gdzie ten zdecyduje się udać do Tokio...najprawdopodobniej odszukać Hana...wątpliwe, by wcześniej wiedział, że Han już nie żyje...

Pozdrawiam wszystkich i proszę nie kłucić się już ;) i nie zaśmiecać tematu - jeśli ktoś ma jakieś pytania to walcie śmiało;) odpowiem;)

ocenił(a) film na 8
frantic84

Można gdzieś obejrzeć ten krótkometrażowy film?

ocenił(a) film na 10
Oldri

Jest na YouTube z ang. napisami
http://www.youtube.com/watch?v=bBoEW02WKHI

ja gdzieś kiedyś znalazłem z polskimi napisami - musisz poszukać :)

ocenił(a) film na 3
Oldri

t0renty

ocenił(a) film na 10
frantic84

co do 7 to jest to potwierdzone ;)
6 i 7 będą wspólną akcją bd to 1 długi film podzielony na 2 części ;)

ocenił(a) film na 3
frantic84

a wg mnie tokio drift to spin-off, tylko się nie chcą przyznać bo Han nie żyje przecież :)

ocenił(a) film na 10
luki29

Gdyby nie na końcu postać Doma, który przyjeżdża do Tokio i mówi, że zał Hana, że Han był jak rodzina to można byłoby to uznać za Spin-Offa.

A tak mam nadzieję, że w 6 lub 7 pokażą kiedy Han odlatuje do Tokio i kiedy Dom decyduje się go "odwiedzić" :)

ocenił(a) film na 3
frantic84

mi się wydaje że oni go nigdy nie uśmiercą, Vin Disel jest producentem 4 i 5 części, pewnie dlatego Han odżył ;) ten aktor pewnie stał się popularny więc go przywrócili do życia, w 2 części nie wystąpił Diesel, chyba zagrał wtedy w xXx, zastąpił go Tyrese Gibson, w 3 części nikt nie wystąpił, pewnie nie mogli się dogadać, potem Diesel odkupił prawa do filmu i się zaczęły dziać dziwne różne rzeczy ;) jak dla mnie to wersja że tokio drift to ostatnia część to ściema

ocenił(a) film na 3
frantic84

tzn. nie wiem czy odkupił prawa, wiem że jest producentem, tzn. że ma dużo do gadania albo aż za dużo ;)

ocenił(a) film na 8
frantic84

gdzie można obejrzeć ten prolog po 2f2f ?

ocenił(a) film na 10
DomToretto

Najlepiej kupić oryginalne DVD i cieszyć się takimi dodatkami ;)
A w tej chwili pozostaje mi polecić Ci z YT: http://www.youtube.com/watch?v=mDkWSylpbaQ
Słaba jakość ale dialogów tam nie ma więc można obejrzeć :)

ocenił(a) film na 8
frantic84

Dzięki wielkie ;D miło się ogląda taki kawałek po obejrzeniu wszystkich części po kilkakroć :)

użytkownik usunięty
frantic84

"po końcowych napisach jest scenka, kiedy widzimy Doma jadącego przez Meksyk swoim Chevelle"
wie ktoś gdzie można zobaczyć ten fragment? widziałam wszystkie 'dodatki' nawet los bandoleros, ale o tym nie miałam pojęcia ;p będę wdzięczna jeśli ktoś mógłby podesłać link ;)

ocenił(a) film na 10

jeśli masz oryginał na DVD to wystarczy poczekać do końca napisów po filmie - to jest jakieś 25 sekund, taka mała scenka :) ale jak się okazało bardzo istotna dla całej serii
dla tych co nie mają DVD proszę: http://www.youtube.com/watch?v=HOy-naFqT7A

i jeszcze to co Dom mówi mknąc przez bezdroża..."Moje życie to te krótkie chwile na trasie. Nic innego się nie liczy.Przez te 10 sekund albo i mniej...jestem wolny..." - miodzio :)

ocenił(a) film na 9
frantic84

No nareszcie ktoś to wytłumaczył. Zgadzam się z tobą w 100%. Zobaczymy co przyniesie 6 część :D