PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617373}
7,3 163 tys. ocen
7,3 10 1 162536
6,4 27 krytyków
Szybcy i wściekli 6
powrót do forum filmu Szybcy i wściekli 6

Film ogólnie fajny, jednak wiele scen było co najmniej dziwnych, tak naciąganych, że aż
odechciewało się oglądać,
Przykłady:
- postrzał w klatkę piersiową Diesela - wyciągnął sobię kulkę tak, jakby to była drzazga.
- złapanie Letty w powietrzu i wylądowanie na aucie. Brak większych obrażeń, uszkodzenia auta
na które spadli bardzo malutkie
- wypuszczenie zbrodniarza, odpowiedzialnego za śmierć dzieciątek ludzi z uwagi na
zakładnika (w skutek czego zginęło kilka osób)
- uniewinnienie Lelly - była w końcu odpowiedzialna za śmierć wielu ludzi, a tu za pomoc na
końcu jest niewinna
- Po pogłoskach, że baza ma być atakowana, wielu żołnierzy zostało ściągniętych do
odpierania ataku, jednak gdy chip miał być przewieziony, do konwoju dali tylko 2 auta z ochroną
(która w sumie nie zrobiła nic) - to kretynizm moim zdaniem
- scena końcowa z samolotem... tu już dopiero były kwiatki. Niekończący pas startowy,
wyskoczenie autem przez przód samolotu, skakanie z samolotu do pędzącego auta.
- dachowanie czołgu - z tej sceny aż się śmiałem. Czołg ważący 20-30 ton, który rozjeżdżał
samochody jak kartonowe zabawki został zatrzymany przez ważące około tony autko.
Były też inne rodzynki, ale na szybko przypomniałem sobie tylko o powyższych. Wiem, że to nie
film dokumentalny o zasadach fizyki, ale trochę mimo wszystko było to przesadzone.
Mam nadzieję, że kolejna część będzie bardziej skupiona na wyścigach niż takich absurdach

ocenił(a) film na 3
chomik4

Co do sceny z samolotem, zapomniałeś o najbardziej absurdalnej sytuacji, kiedy to Vin Diesel wyskoczył na ktoregoś z przeciwników, kamera złapała go w pięknym ujęciu jak leci, leci, leci... po to tylko by zasadzić kolesiowi z dyńkI?! To nawet nie było efektowne, absurdalne i nawet cios Gohana w Dragon Ball'u Z wykonany na Radizt'mie wygladał znacznie poważniej.
A co do czołgu... nie rozpoznałem co to było w ogóle, ale wartości przytoczone przez kolegę można by śmiało ponieść 2-3 krotonie nawet, bo zwykle maszyny te ważą w granicach 50-90 ton.
A nawet w pierwszej scenie pościgu, The Rock pędzący opancerzonym pick-up'em. Nie rozpoznałem tego pojazdu, ale sądzac po specyfice i własnościach jezdnych tego typu pojazdów - 100 km/h to górna granica osiągana po... dłuższym czasie. Idealny pojazd do ścigania bolidów.
Ta seria nie bardzo wie, w którą stronę chce iść... czy filmu o superbohaterach, czy filmu osadzonego w jakiś "umownych" realiach. Filmu o samochodach i wyścigach czy filmu o gangsterce i półświatku. Bohaterowie nie mają dylematów, choć co chwilę scenariusz siłuje się na to by nam to wmówić. Odpowiedzi pojawiają się w ich oczach zanim wytłumaczą sobie w czym problem. Właściwie to już bardziej serial czy film? Bo tracę z wolna rachubę. =)

ocenił(a) film na 3
missshuuu

Co do czołgu to zmodyfikowany Vickers-Armstrong Chieftain. W filmie jest powiedziane, że waży 70 ton.

chomik4

djcie spokój, o to chodzi w filmach akcji, chcecie prawdziwości? realizmu? idzcie oglądać melodramaty albo obyczajowe

ocenił(a) film na 3
BlackRose58

Nie, skądże nie chodzi o realizm, nam chodzi o skrajny absurd. Stąd własnie przywoływana przeze mnie scena z DB. Ten film pełen jest absurdu, prostego absurdu, a seria jako taka kroczy w tym kierunku. Gdyby to był film Marvela powiedziałbym spoko - to przecież Marvel. Tyle, że F&F nigdy nie byli "komiksowi" i to mnie boli, że seria odchodzi od pierwotnej koncepcji w sposób mało wyszukany, przyjemny czy ciekawy. =)

użytkownik usunięty
chomik4

Popieram. Wiem że to "Popcorm movie" ale z filmu akcji zrobiła się bajeczka że aż oczy bolą. Komputerowe samochodziki w scenach akcji nudzą że można się zdrzemnąć. Ogólnie jak ktoś nie ma co robić przy piciu piwa to może obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
chomik4

kula siedziała płytko, zresztą w czwartej części było podobnie, więc to nie nowość. Poza tym są ludzie twardsi i słabsi, do tych pierwszych bez wątpienia należy fikcyjny Dominic Toretto, a bardziej bolało go fakt, że to Letty strzelała.
Złapanie Letty w powietrzu - faktycznie, trochę scena na wyrost aczkolwiek możliwa mimo wszystko. Wgniecenia na samochodzie myślę, że odpowiednie, chociaż oni powinni się bardziej potłuc :)
Letty została uniewinniona, bo taka była cena, za pomoc w ujęciu Shaw'a. Gdyby nie to, Dom nie podejmowałby się roboty.
Dachowanie czołgu da się jeszcze względnie zrozumieć, ale pasa startowego już nie. Podobnie jak skakanie do jadących samochodów. Szkoda.

ocenił(a) film na 9
chomik4

to wymyśl coś czego nie było, coś co by spodobało sie publice Twojego pokroju, coś na miarę roku 2013, gdzie byś nie powiedział "aaa widział to w ..." albo " boże ale nuda"