Czy ktoś mi wytłumaczy jedną rzecz? Jak to jest, że we wszystkich sześciu częściach (po trailerze
siódmej widzę, że i w niej) bohaterowie zmieniają biegi nawet w autach ze skrzyniami
automatycznymi? Jest to słynne ujęcie na drążek, widzimy, że jest to dźwignia od przekładni
automatycznej, mimo tego Dom/Brian/.../ bujają dźwignią na prawo i lewo. Wiem, że każda skrzynia
automatyczna ma pozycje N, D, P i R, czasem są też cyferki 1, 2 i 3. Nowsze skrzynie aut. mają
możliwość manualnej zmiany biegów, ale wątpię by te starsze miały.
Proszę niech mi to ktoś wytłumaczy, bo jako fan motoryzacji wstydzę się tego nie wiedzieć. Chyba,
że robią z nas głupków od pierwszej części.
Wpisz w Google "Dodge 3 speed automatic trasmission". W trailerze widać tego typu skrzynie, są to automaty w których możesz wybrać bieg 1szy, 2gi, 3ci, parkowanie i cofanie (co z resztą w zwiastunie też bardzo wyraźnie widać jak Dom czy ktoś inny wrzuca bieg na dwójkę). U nas takich skrzyń chyba nigdzie nie ma stąd zamieszanie.
Mnie bardziej dziwi trzymanie hamulca lewą nogą w automacie. Pewnie ktoś kto nigdy nie jechał z manualem nie ma z tym problemu i się nie zabije hamując...
* co do starszych aut pamiętaj, że te w F&F są one mocno po tuningu i wmontowane przekładnie są nie raz lepsze od dzisiejszych fabrycznych. ;)
Jeśli chodzi o hamowanie lewą nogą w automacie to dla mnie jest to naturalne. Lewa noga - hamulec, prawa noga - gaz. Szybciej, wygodniej i bardziej wyścigowo ;-) Ja od dziecka jeżdżę gokartami więc dla mnie to jest naturalne.
Ja raz jechałem z automatem i pilnowałem się tego by wszystko robić prawą nogą... Jeśli ktoś całe życie lewą nogą obsługuje tylko sprzęgło to hamując nią może rozbić głowę o kierownicę - noga jest przyzwyczajona do dociskania pedału do samego końca. Jeśli uczyłeś się jednocześnie jeździć gokartami to uzasadnione że nie masz takich problemów :)