Tabu

Gohatto
1999
6,7 1,7 tys. ocen
6,7 10 1 1699
7,8 4 krytyków
Tabu
powrót do forum filmu Tabu

Czy ktoś może mi wyjaśnić, o co chodzi w tym filmie? O_o Ta końcówka mnie rozwaliła. Nic już nie rozumiem... Kano zabija Tashiro, bo kocha Okitę, który - jako czlowiek niechętny homoseksualistom - postanawia go zabić, gdy sobie to uświadomia? Hijikata z kolei postanawia ściąć znajdujące się w jego pobliżu drzewo wiśni, gdyż przypomina mu ono Kano - szatana zwodzącego innych swym pieknem?? Nie no, niech mi ktoś to wyjaśni, pliz!

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
cloud_to_megaciota

Po trupach do celu.

ocenił(a) film na 8
cloud_to_megaciota

Hmm, trochę nie tak... Kano dostał rozkaz zabicia Tashiro i nie wolno mu było odmówić. Co planuje Okita trudno mi się domyślić, to Hijikata przypuszcza, że Kano kocha Okitę. Na pewno coś, z czym nie chce się zdradzać, prawdopodobnie związane z Kano. Kwitnąca wiśnia symbolizuje w kulturze japońskiej idealne piękno, więc i Kano. Hijikata scina drzewo, kiedy wywnioskował, źe Kano jest zbyt piękny i opętany przez zło, więc planuje zabić młodzieńca. Film faktycznie jest trudny dla europejczyków, trzeba znać jakieś inne filmy o japonii albo produkowane w japonii, żeby tak naprawdę to zrozumieć. Mam nadzieję, że okazałam się pomocna. Jeśli będziesz mieć jakieś pytania, postaram się na nie odpowiedzieć, najlepiej, jak tylko potrafię ;)

Pietrek7

Zajrzalam w nadziei,ze komus moze cos wytlumacze, czy pomoge zrozumiec i czytam twoja odpowiedz- zdalam sobie sprawe,ze cenie,ze ktos sie interesuje takim kinem i tlumaczy je tak przystepnie innym. Jesli bylabys zainteresowana to bardzo polecam c i film Ssang-hwa-jeom rezyserowany przez Ha Yu. Ciagle po obejrzeniu mam go gdzies w glowie i wspominam niektore momenty. :) Moze by ci sie spodobal.

ocenił(a) film na 8
olenka_filmaniak

Dzięki, starałam się :)
I wielkie dzięki za polecenie filmu, na pewno obejrzę (83%, że mi się spodoba - nie ma innej opcji, trzeba zobaczyć :D )

Pietrek7

Piękno bywa ułudą. Powierzchowną błyskotką. Ono natychmiast przyciąga uwagę i kusi. Jest jak czarna dziura zasysająca wszystko do środka. Nie wiemy jednak do końca co kryje się w środku. Kwiaty sakury w ostatniej scenie są białe, a biel symbolizuje wszystko to, co niewinne. Sozaburo Kano swoim pięknem i niewinnością rozpalił zmysły i uczucia samurajów, ale jednocześnie uśpił ich zdrowy rozsądek. Czyż nie tak właśnie działa miłość? Henry Miller stwierdził, że "miłość, to boogie-woogie hormonów" :) A zatem pod koniec filmu okazuje się, że wszystko jest tylko iluzją. Perfidną intrygą zaplanowaną od podstaw przez Kano. Morał z tego taki: strzeżmy się pozornego piękna, gdyż niekiedy swoją wyjątkowością potrafi całkowicie omamić i zwieść na manowce. Bardziej starajmy się podziwiać piękno wewnętrzne, gdyż ono jest tego warte.

ocenił(a) film na 8
La_Pier

Dziękuję...

La_Pier

świetna odpowiedź, doceniam,że się na nią natknęłam i miałam okazję przeczytać, jak najbardziej się zgadzam z twoją opinią i również dziękuję za dodanie jej

Pietrek7

W momencie gdy Hijikata mówi o "opętaniu przez Szatana" w tle słychać krzyk. Ciężko powiedzieć czyj- albo Okita zabił Sosaburo albo odwrotnie . Podejrzewam że to pierwsze . Póżniej Hijikata ścina drzewo . Metaforycznie "wyrwali chwasta" - chłopaka który przez swoją urodę i atmosferę jaką wokół siebie tworzył ( pytanie , na ile był tego świadomy?) burzył dyscyplinę w formacji.

ocenił(a) film na 7
Aktra

Na pewno to Okita zabił Kano. Soji był postacią historyczną. Znakomity szermierz, który zmarł młodo na gruźlicę. Zresztą wątek jego choroby jest poruszany w filmie podczas sceny z Hijikatą nad jeziorem.