bo pitolenie o jednym i tym samym w koło, myślę sobie nuda. Ale po przetrwaniu tego nudnawego okresu, im dalej z każdą minutą tym lepiej! Takiego obrotu sprawy mało kto się spodziewał. Finał tej historii po prostu genialny! Nie spodziewałem tak dobrego filmu rodem z Rumunii. Ogląda się jednym tchem, z wypiekami na twarzy oczekuje się finału tej historii. Brawo!
Rumuni zrobili ostatnio z kilkanaście dobrych filmów. Polecam przełamać się do ich kina.
Wystarczy przetrzymać pierwsze 20min.potem jest tylko lepiej,dawno nie widziałem tak ciekawego zakończenia, zaznaczę że bardzo oryginalne, co rzadko się zdarza we współczesnym kinie. A tak na marginesie podam tytuły rumuńskich filmów które widziałem w ostatnich 2 latach:
- 4miesące,3tygodnie i 2dni 2007
- Pozycja dziecka 2013
- Egzamin 2016
- Sieranevada 2016
-Za wzgórzami 2012
- Nieprawi 2016
- Psy 2016
- Piętro niżej 2015
Skoro koledze się chciało to uzupełnię listę:
Śmierć pana Lazarescu (2005)
Skarb (2015)
Hawaje
Z ostatniej chwili
Podróż z tatą
Wtorek, po świętach (2010)
Ze słabszych, choć innych mogą ucieszyć:
Gang Rosenthala (2013)
Octav
Rumuni robią w ostatnich latach świetne egzystencjalne kino...zdecydowanie lepiej potrafią dobrać się do człowieka niż my. Widziałam większość powyższych tytułów....pierwsza klasa. Rumuńskie kino to już dzisiaj marka.
Dolce czy możesz powiedzieć jak dotarłeś do tych filmów? brzmią naprawdę obiecująco
Większość obejrzałem na Cinemax i Cnmax2, część AleKino, część filmów jest w necie, np. CDA. Oczywiście te co wymienił Chimeryk też widziałem w tych miejscach, po prostu nie chciałem dublować tytułów. Pozdrawiam
@chimeryk czy możesz powiedzieć jak dotarłeś do tych filmów? brzmią naprawdę obiecująco