PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430851}

Tajne przez poufne

Burn After Reading
2008
6,5 98 tys. ocen
6,5 10 1 97885
6,7 56 krytyków
Tajne przez poufne
powrót do forum filmu Tajne przez poufne

Kazdy kto widzial chociaz jeden ich film wie ze ich filmy sa specificzne i wzbudzaja skrajne emocje. Sadze ze to film dla fanow braci Coenow, rozumiem ze komus kto spodziewal sie "komedii roku" nie majac pojecia o ich poprzdnich filmach moze im sie nie spodobac ten film. Jak dla mnie 10/10. Prawie tak dobry jak Fargo...znow udalo im sie storzyc niepowtarzalna atmosfere absurdu i pokazac Amerykanskie spoleczenstwo w krzywym zwierciadle...

ocenił(a) film na 9
fiona_13

Mimo wszystko właśnie tutaj postanowiłem się dopisać.Ze względu na 2 zdanie. Nie jestem fanem "braci", a Fargo doprowadza mnie do szału i jest na mojej "krótkiej liście".Ale ten film jest naprawdę dobry.Świetna obsada, gdzie aktorzy naprawdę zasłużyli na tytuł swojego zawodu. To specyficzna komedia, która jest ilustracją kompleksów Amerykanów (bezsprzeczna wiara w CIA,FBI itp, wciąż panująca opinia o radzieckim wrogu i całe mnóstwo innych obrazków), a może ich sposobu pojmowania otaczającej rzeczywistości przy jednoczesnym uwypukleniu ich charakterów. To taki amerykański "Rejs" , w którym błahe rzeczy w oczach Amerykanów stanowią istotę ich egzystencji.Najlepsza scena dla mnie w tym filmie to ostatni dialog w siedzibie CIA, podsumowujący skutki tego co widzieliśmy wcześniej.Film zdecydowanie nie dla miłośników amerykańskich komedii siedzących z miednicą popcornu.