PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1046}

Taksówkarz

Taxi Driver
1976
7,8 244 tys. ocen
7,8 10 1 244239
8,5 98 krytyków
Taksówkarz
powrót do forum filmu Taksówkarz

Film jest bardzo dobry, ale nie wzbudził we mnie zachwytu.
Z filmów Scorsese'a uważam, że o sto razy lepsza jest "Infiltracja".
"Taksówkarz" swoją tematyką przypomina mi trochę "Monster" i o wiele bardziej spodobał mi się ten drugi film.
I dlaczego wszyscy mówi, że jest to najlepsza kreacja De Niro?
O wiele lepiej zagrał w "Gorączce" lub "Przebudzenia".

ocenił(a) film na 8
Mathias_13cool

Dodam jeszcze ,że po pierwszej godzinie zastanawiałem się ,czy włączyłem "Taksówkarza", bo początek jest strasznie słaby z czasem się rozkręca.
Mam wrażenie jakby reżyser zaczął kręcic od końca i na siłę dokleił pierwszą godzinkę.Mógłbym się jeszcze rozpisac o zbędnym wątku miłosnym, ale oszczędzę sobie...

ocenił(a) film na 9
Mathias_13cool

A mi się podobał i to bardzo, najlepszy jest klimat tego filmu, mroczny nocny Nowy Jork. Oczywiscie to wszystko z perspektywy głównego bohatera. Faktycznie początek może nieco nudzić, ale na mnie działał odwrotnie, wciągnął mnie niesamowicie.
Uważam że jest to jedna z najlepszych kreacji De Niro, psychol jakich mało. Był cholernie przekonywujący. Podobnie jak np Hopkins w Milczeniu Owiec.
Nie wydaje mi się żeby wątek miłosny był zbędny, pobudza Travisa do finalnego działania, próby odbicia Iris.
A np poprzedni nieudany związek wpływa jeszcze bardziej destrukcyjnie na psychikę Travisa.

ocenił(a) film na 8
Michallus

Może o wiele bardziej spodobałby mi się film, gdyby wszyscy nie trąbili o tym, że jest to najlepszy film Scorsese'a - po obejrzeniu "Infiltracji" byłem zachwycony, więc miałem wygórowane oczekiwania ,co do "Taksówkarza".

ocenił(a) film na 9
Mathias_13cool

Bardzo możliwe, ja póki co widziałem tylko 3 filmy Scorsese, Chłopców z ferajny, wściekłego byka i właśnie taksówkarza. W moim osobistym rankingu taksówkarz jest minimalnie wyżej od Chłopców z ferajny:P
Chociaż tak naprawdę ciężko je ze sobą porównywać, są zupełnie inne.

użytkownik usunięty
Michallus

Ja widziałem 9 filmów Scorsese i Infiltracja była pośród nich
najsłabsza... A co do Taksówkarza to świetny, niepowtarzalny klimat,
rewelacyjna rola DeNiro i te słynne "You takin' to me?"... Poprostu
magia:)

Mathias_13cool

Zbędny wątek miłosny?? To był przecież jeden z najważniejszych motywów w filmie, bez niego wiele by stracił. Travis zaczął się najbardziej zmieniać właśnie po rozstaniu z Betsy, która była dla niego w zasadzie ostatnią deską ratunku. Co do De Niro, to jak dotąd nie widziałem jego lepszej roli (chociaż muszę kiedyś obejrzeć "Wściekłego byka"). "Przebudzeń" nie oglądałem, w "Gorączce" pokazał klasę, ale to jednak nie to samo.

Mathias_13cool

O to wlasnie chodzi, film ma byc nieciekawy poto zeby NA KONIEC szczeka uderzyla ci w podloge (bez efektow, ceregieli i pierdzielenia, wchodzi zabija i koniec to jest wlasnie to mistrzostwo) odemnie 10/10 + ulubionych RESPECT 4 EVAH ;)

użytkownik usunięty
btk86

TEN FILM TRZBA OGLADNAC PO RAZ DRUGI!
Jesli wam sie wydawam powolny i nudny, to musicie obejrzec jeszcze raz.
Jestem pewna ze za drugim razem czy trzcecim zrozumiecie i pokochacie ten film!
Po prostu nie jestescie przyzwyczajeni do takich filmow.
Moim zdaniem jest to bardzo dobry film, a gra aktorstka jest swietna, wcale nie gorsza od "Goraczki" (dla mnie to zwyczajny przecietny sensacyjny film).
"Taksowkarz" nie dorownuje "Deer Hunter", ale wiadomo gusta sa rozne.

ocenił(a) film na 9
Mathias_13cool

Porownujesz filmy ktore dzeli 30 lat. Taksowkarz to klasyk a infilyracja to swiezak, poza tym to inne gatunki. A ze to jest najlepsza kreacja de niro to tez sie nie zgodze bo lepsza stworzyl we wscieklym byku gdzie musial przytyc ponad 30 kg co jednak troche go kosztowalo, nie mowiac juz o ojcu chrzestnym.

ocenił(a) film na 7
qbIX_88

w ojcu chrzestnym nic świetnego nie pokazał.

Christooper

no jasne... rola w Ojcu Chrzestnym to prawdziwy majstersztyk, na dodatek na początku byl skazany na porazke, po genialnej roli Brando, ale De Niro pokazal klase!