5,0 39  ocen
5,0 10 1 39
Tanková brigáda
powrót do forum filmu Tanková brigáda

Witam. Ostatnio widziałem fragment tego filmu na W

pionas666

Witam. Ostatnio widziałem fragment tego filmu na Wykopie i zastanawia mnie skąd u diabła Czesi wzięli tyle oryginalnego sprzętu. Przyzwyczajony do T-34 z tekturowymi ściankami grające role Tygrysów i Panter czy też chamsko przemalowane BRT jako Niemieckie transportery w Polskich filmach wojennych czasu PRLu byłem mile zaskoczony gdy zobaczyłem oryginalne nazistowskie pojazdy na planie. Swoją drogą czemu się tu dziwić, w okupowanej Czechosłowacji przecież produkowano wiele pojazdów które po wyzwoleniu armia CSRL używała przez długi okres. Swoją drogą ciekawe co się stało z tymi pojazdami, czyżby komuniści byli tak głupi i kazali je zezłomować jako symbol nazistowskiej propagandy? Poza tym tutaj narasta kolejne pytanie, skoro Polacy kręcili za komuny od cholery filmów o tym jak LWP przy pomocy dobrych Sowietów zwalcza ten zły Wehrmacht to dlaczego do cholery nie wydali ani grosza na zakup od Czechów choćby SdKfz-251 albo ich powojennych wersji OT-810. Poza tym zaskakuje mnie też to że w przeciwieństwie do rodzimych produkcji gdzie namiętnie używano kałaszy tutaj mamy do czynienia z oryginalnymi STG-44 a nawet Panzershreckiem (Niemiecki odpowiednik Bazooki).

pionas666

Myślę że komuniści na pewno byli takimi debilami że kazali przepiękne Pz IV, Tygrysy, Pantery , 251 zezłomować, ponieważ ten sprzęt nie przydał by się im ani trochę. A wracając do twojej kwestii ilości oryginalnego sprzętu dodam jeszcze że po kapitulacji resztek Grupy Armii Środek w Czechosłowacji dużo specjałów dostało się w ręce Czechów lub Rosjan.