PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=831653}

Tenet

2020
6,7 86 tys. ocen
6,7 10 1 85947
5,8 95 krytyków
Tenet
powrót do forum filmu Tenet

Oto moja "palindromiczna" teoria co do fabuły filmu.

Słowo „tenet” oznacza „czynienie założeń”, co w połączeniu z wirującym symetrycznym napisem z teasera, sugeruje jakąś symetrię (tego pierwszego, kinowego teasera, niestety nie widziałem). Być może fabuła filmu będzie tak skonstruowana, że ten film będzie można oglądać w dwóch kierunkach – puszczony normalnie oraz od tyłu i w obu przypadkach fabuła będzie zachowywała sens. Film będzie palindromem, podobnie jak tytuł.

Kiedyś gdzieś była mowa, że ten film ma trwać 5 godzin, co z marketingowego punktu widzenia jest mało prawdopodobne, bo żadne kino by na taki układ nie poszło. Dla kina każda dodatkowa godzina filmu ponad standardowe 1,5 godz, to jest jakiś tam koszt. Poza tym najdłuższe filmy w obecnym kinie mają około 2,5 godziny bo widz dłużej raczej nie wysiedzi w fotelu. Skąd więc te 5 godzin? No właśnie stąd, ze film będzie miał 2,5 godziny, ale jako palindrom może być puszczony od tyłu do przodu (palindrom) bez utraty sensu fabuły.

Zakładam więc, ze po obejrzeniu 2,5 godzinnego filmu będzie można go odtworzyć wstecz i będzie wtedy widoczna jakaś treść. Ale skonstruowanie takiego filmu wydaje się diabelnie trudne, więc może po prostu niektóre wydarzenia, wątki w filmie będą miały strukturę palindromiczną?

Ciekawi mnie też, jaki format będzie miał sam obraz, bo w teaserze z wirującym słowem "Tenet" obraz jest kwadratowy. Znając Nolana, będzie chciał zaskoczyć widzów czymś odmiennym od tego, do czego widzowie są przyzwyczajeni (czyli formatu szerokoekranowego).

ocenił(a) film na 5
Sony_West

korekta: "tenet" z języku anielskim oznacza "czynienie założeń", ale już w łacinie oznacza "trzymać". Ciekawe też, czy film będzie miał cokolwiek wspólnego ze słynnym kwadratem palindromicznym "Sator-rotas", w którym pojawia się słowo "tenet". Choć chyba wolałbym nie, bo wokół tego kwadratu narosło już tyle mitów ezoterycznych i religijnych, że zagadka tego kwadratu straciła mocno na powadze.

ocenił(a) film na 6
Sony_West

Bardzo ciekawa koncepcja, zainteresowałeś mnie tym, nie powiem :) gdyby faktycznie film został w ten sposób został skonstruowany i możliwy byłby zabieg puszczenia go od tyłu z zachowaniem sensu fabuły, to mielibyśmy do czynienia z precedensem w kinie. Na tę chwilę to chyba wyczekiwany film w tym roku przeze mnie.

ocenił(a) film na 5
Daniello_

Wczoraj na cda ktoś wrzucił 6-minutowy oficjalny prolog Tenet, który leci obecnie w kinach IMAX. Oczywiście nagrane telefonem, ale po dwukrotnym obejrzeniu zrozumiałem już większość dialogów i to co się dzieje w scenie :) Prolog ciekawy; lekko odsłania rąbka tajemnicy.