Tenet

2020
6,7 88 tys. ocen
6,7 10 1 87784
5,8 77 krytyków
Tenet
powrót do forum filmu Tenet

Wydaje mi się że rozumiem większą część filmu. Ale mógłby mi ktoś wyjaśnić kwestie poruszaną w laboratorium gdzie uczona wprowadza bohatera w cały ten proces? Bo to jedyna scena która wydaje mi się trochę oderwana i sprawiła mi najwięcej problemów. Miałem wrażenie że pokazuje mu jak panuje nad pociskami gdy manewrowała nimi na stole jakby to robiła siłą woli. Wyglądało to bardziej jak zjawisko paranormalne niż związane z czasem.
Z góry dzięki ;)

andrea_paolo_nigro

Po prostu upuściła pocisk na stół... tylko odwrotnie :>) Czyli złapała w dłoń wcześniej upuszczony.

ocenił(a) film na 8
gerardino

Czyli on mógł mieć kontrolę nad obiektami odwróconymi? Nawet tymi których sam wcześniej nie upuścił? Myślałem że jednak musi nachodzić jakaś zależność typu tylko osoba która upuści dany przedmiot może go podnieść w ten sposób. Wiedziałem że będę żałował pójścia na premiere teraz trzeba czekać na dostępność w sieci żeby obejrzeć na spokojnie kilka razy. Chyba że sam już bredze

ocenił(a) film na 7
andrea_paolo_nigro

To on go upuścił jeśli odtworzysz scenę od tyłu

ocenił(a) film na 8
hevi129

No ok nawet przyjmując to że upuścił sam to dalej nie skleja mi się to fabularnie tylko ten jeden wątek. Bo to my już chyba dorabiamy sobie teorię z tym odtworzeniem od tyłu, bo jego tam nie było wcześniej. Tak samo ona przecież nie przeszła przez maszynę więc teoretycznie nie powinna być w stanie manewrować tak pociskami. Nie wiem może ktoś jest w stanie wytłumaczyć bo ten jeden wątek siedzi mi w głowie i jakoś nie mogę go zrozumieć.

ocenił(a) film na 7
andrea_paolo_nigro

Sam pocisk był odwrócony więc można było nim w taki sposób manewrować.
Dla osoby, która byłaby odwrócona ten pocisk byłby normalny i zachowywałby się normalnie, za to dla osoby odwróconej pocisk nieodwrócony zachowywałby się jak odwrócony.

ocenił(a) film na 9
andrea_paolo_nigro

Maszyna odwraca obiekty w której się znajdują. Może to robić np drugi raz wtedy obiekt wraca do normalnego poruszania się względem czasu. Dlatego też jak on naciska spust w broni to przycisk wraca bo on go wystrzelił ale pocisk porusza się w tył więc wraca :) (jakby kamera była na pocisk, to on by widział, że wylatuje z broni i trawia w ścianę i sobie tam dalej podróżuje w przyszłość dla niego, przeszłość dla strzelca).

ocenił(a) film na 8
matlas

Teraz już jest dla mnie jasne dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) nie macie może poczucia że casting w tym filmie nie zagrał? Albo bardziej wykreowanie postaci? Zazwyczaj po takim filmie wychodzi się naladowanym energia i poczuciem jakby samemu było tajnym agentem tutaj nie poczułem tego względem protagonisty. Ta Kat to jakaś karykatura. Za to Pattinson i Taylor zagrali właśnie tak jak powinna wyglądać postać w filmie szpiegowskim. Ale to może moje wrażenie.

ocenił(a) film na 7
andrea_paolo_nigro

Tak, casting nie do końca zagrał, ale po częsci to nie wina aktorów, nie mieli za bardzo okazji się popisać/dostali drętwe dialogi i sztuczne sceny

ocenił(a) film na 9
andrea_paolo_nigro

Ta aktorka totalnie odstaje od reszty. Jedyny minus tego filmu to ona i jej drętwa gra. Reszta uważam, że bardzo dobrze zagrała swoje postacie.