Tenet

2020
6,7 88 tys. ocen
6,7 10 1 87784
5,8 77 krytyków
Tenet
powrót do forum filmu Tenet

Christopher Nolan mistrzowsko opanował zdolność łączenia kina akcji, kina widowiskowego z kinem intelektualnym, dla bardziej wymagającego widza.
Przy okazji ma też swoje obsesje i lubi do nich wracać. Ta trójka tematyczna to: czas, przestrzeń i tożsamość.
Za każdym jednak razem potrafi on te obsesje opowiedzieć na nowo i w inny sposób.
Niestety, TENET (wg mnie), fabularnie jest to mało skomplikowany, to nie jest wielopiętrowa opowieść, mało zwrotów akcji, mało zaskoczeń, jest zbyt przewidywalnie, czyli zupełnie inaczej niż to, do czego przyzwyczaił nas reżyser.
I zanim ktoś się oburzy na taką opinię, prośba, żeby sobie przypomniał chociażby Incepcję czy Memento :)
Więcej argumentów dlaczego to nie będzie mój ulubiony film tego reżysera można znaleźć w poniższej recenzji – zapraszam!
https://youtu.be/hsXu17GEyUY

ocenił(a) film na 10
Kino_w_tubce

Mówisz, że ten film był dla Ciebie prostszy niż Incepcja? Jeżeli ktoś ogarnąłby co się w tym filmie dokładnie dzieje po jednokrotnym obejrzeniu, to byłbym naprawdę zdumiony

ocenił(a) film na 9
PinkySuavo

Ja po 2 nie wszystko zrozumiałem. Czytałem sporo również na forach. Film jest bardziej skomplikowany niż Incepcja. I z chęcią obejrzę go w domu 3 raz jak dadzą na netflixy.
Jak można twierdzić, że Tenet ma mało zwrotów akcji? Co scena się wszystko zmieniało.
Od razu wiedziałeś, że Niel go zna od lat? Wiedziałeś, że na początku na łódce było dwóch Satorów za skacząca kobieta to Kate? itd itd.