PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=831653}

Tenet

2020
6,7 87 tys. ocen
6,7 10 1 87079
5,8 77 krytyków
Tenet
powrót do forum filmu Tenet

Ogólnie film bardzo mi się podobał. Muszę się wybrać raz jeszcze żeby wszystko na spokojnie sobie poukładać. Ba, wydaje mi się, ze już w miarę to ogarnąłem. Jedno jednak nie daje mi spokoju. Skoro Neil się poświecił to jak on dalej żyje i kontynuuje akcje? Potem mówi, ze widza się po raz ostatni no to wiadome. Ktoś zakumał te wydarzenie i jest w stanie mi to wytłumaczyć? Rozumiem, ze mógł się cofnąć itp, ale kompetnie mi umknęło jak maszyna zadziała w tej konkretnej sytuacji.

Stitchees

Dobra, posiedziałem chwile i chyba zakumałem. Scena kiedy Neil, który się poświęca jest jakby z przyszłości? W sensie, kiedy oni stoją we 3 i się rozdzielają to Neil idzie się cofnąć i poświecić. Tak to ma najwiecej sensu

ocenił(a) film na 9
Stitchees

Kiedy się poświęca to jest jego ostatnia misja ale dla świata jego pierwsza którą zrobił dla Tenet :) On znał Protagonistę od lat bo został przez niego z rekrutowany powiedzmy wiele lat po tym co widzimy w filmie. Niel się pojawił z przyszłości ciągle cofając i cofając kiedy go spotykamy w filmie pierwszy raz w hotelu (a w sumie drugi bo w Operze już mu pomógł)
:)

ocenił(a) film na 8
matlas

Neil był na końcu w odwróconej ekipie? Czy to dlatego musiał się na samym końcu cofnąć, żeby być nieodwróconym? I jeszcze jedna kwestia - skoro Neil idzie się na końcu cofnąć, to w którym momencie właściwie by się pojawił? Dlaczego on zasadniczo musiał umrzeć na końcu?

Nie to, że próbuję coś podważyć. Po prostu nie zrozumiałem w pełni końcówki :)

ocenił(a) film na 9
jakub97sc

Miał czerwoną plakietkę więc był w odwróconej. On się drugi raz cofnął (w sensie do przodu z powrotem) jeszcze przed samym końcem. Po tym jak zobaczył, że koleś podkłada bombę w wejściu jak wchodzi (jak był w hammerze). I jeszcze raz potem się cofnął aby czas leciał w tył i otworzył tą furtkę od tego kolesia z bombą. Wtedy zginął (śmierć widzimy wcześniej jak się poświęca to otwarcia tej furki odwrócony).

matlas

Neil to Max, syn Kat i Satora.

ocenił(a) film na 9
acwo

https://www.filmweb.pl/film/Tenet-2020-831653/discussion/Neil+-+dla+tych%2C+kt%C 3%B3rzy+ogl%C4%85dali,3186334#post_16492379

ocenił(a) film na 9
szarlej1986

Lepiej poczytaj jego temat zamiast się łapać za głowę. Zresztą bez wskazówek jest to ewiedentnie sugerowane w filmie. Ja mogę się łapać za głowę, że ktoś tego nie wychwycił.

ocenił(a) film na 9
Stitchees

Ja być może całkowicie mylnie, ale brałem jeszcze pod uwagę opcję:
że od tej pory to Protagonista cały czas cofa się w czasie i dużo dużo wcześniej poznał Neila i zdradził mu plan. Czyli Neil idzie cały czas normalnie z tym, że wie znacznie więcej. Choć Wasza teoria wydaje się być bardziej trafna.

JangoFett

Film pewnie powstał z myślą o różnych interpretacjach. Myśle, ze jak minie trochę czasu to ktoś to gdzieś ładnie wytłumaczy. W każdym razie ciesze się, ze mogę żyć tym filmem i wymyślać teorie już jakiś czas po obejrzeniu.

ocenił(a) film na 9
JangoFett

Tak Niel jest w Tenet wiele lat (i został zrekrutowany kilka lat po tym co dzieje sie w filmie przez Protagonistę). Paradoks dziadka. Niel zna go a on go nie bo to się jeszcze nie wydarzyło dla niego (ale już wydarzyło dla Niela).

ocenił(a) film na 9
matlas

Można to opisać w prosty sposób Washington jest ojcem Niela, Późniejszych latach (po wydażeniach z filmu Niel rodzi się jako dziecko i dorasta pod skrzydłami Washingtona). Washinghton ginie podczas 3 wojny światowej a Neil po tej akcji cofa się w czasie i pomaga swojemu ojcu, następnie potem razem z nim wykonuje misje oraz go szkoli a na końcu żegna się mówiąc że przeżył z nim wspaniałe lata i jeszcze sporo namieszają. Na końcu idzie dopełnić swego czyli otworzyć zamek, co zaraz po otwarciu zakańcza jego żywot kulką w głowie... Washinghton z aktualnej lini czasu żyje dalej robiąc misje dla tenet.... A po wydażeniach z filmu urodzi Niela... I id nowa będą działali razem, ale tym razem to znów Czarnoskóry będzie trenował Niela...

W sumie robi się nam taki mały paradoks przyjacielski albo dziadka :)

Opisałem relacje ojciec i syn tylko po to aby było łatwiej zkumkać :)

ocenił(a) film na 9
e_RaT

Kolor skóry się nie zgadza. Ich relacja dla mnie jest totalnie przyjacielska. Bardzo to widać jak się o tym wie i ogląda ich sceny razem od spotkania na fotelach w hotelu.

JangoFett

Neil to Max, syn Kat i Satora.

ocenił(a) film na 5
Stitchees

Jest teoria że Niel to syn blondie z przyszłości

ocenił(a) film na 7
dezertx

od razu tak myślałem jak oglądałem ten film. Końcówka bardzo na to wskazuje. On się pewnie przyglądał cały czas tej lasce i synowi. Zrekrutował go itd.

dezertx

Jest wiele wskazówek od Nolana, gdyby ktoś miał wątpliwości, że to Max, syn Kat i Satora. Zerknijcie do mojego tematu.

ocenił(a) film na 5
KLAssurbanipal

Czyli cofnął się w czasie by zabić ojca i samemu umrzeć - hardcorowe podejście zważywszy na to jak wyluzowany i wychillowany jest Pattinson w tej roli ;)

dezertx

Zerknij w mój temat. ;)

ocenił(a) film na 5
KLAssurbanipal

daj linka

dezertx

https://www.filmweb.pl/film/Tenet-2020-831653/discussion/Neil+-+dla+tych%2C+kt%C 3%B3rzy+ogl%C4%85dali,3186334#post_16492379

ocenił(a) film na 9
dezertx

Wtedy miałby trochę sens te sceny "Świat zginie", żonka paprotka "i mój synek". Chociaż to i tak jedyna rzecz co mnie irytuje w tym filmie. Straszna jest ta postać i aktorka która gra jak drewno :(

matlas

Zerknij w mój temat.

ocenił(a) film na 7
Stitchees

daje sobie głowę uciąć że to syn tej laski. Końcówka o tym świadczy, chociaż już wcześniej mi coś podpowiadało że to syn. Zaufam więc intuicji ;)

Ra_s_al_Ghul

ocenił(a) film na 9
Stitchees

https://i.redd.it/mbbte0s4cpj51.png