PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186343}

Terminator: Ocalenie

Terminator Salvation
2009
6,5 148 tys. ocen
6,5 10 1 147552
4,9 41 krytyków
Terminator: Ocalenie
powrót do forum filmu Terminator: Ocalenie

Wydaje mi się że nie!!! O ile remake piątku 13, Haloween i Teksańska masakra piła mechaniczną a także prequel Indiany Jonesa były co najwyżej niezłe o tyle (porównująć z poprzednimi częściami)Superman, Omen i Terminator: Ocalenie całkowicie osuwają się na dalszy plan!!! Jedno co łączy te filmy, to to ze powstały po wielu latach od oryginału i całkowicie zgubiły klimat poprzedników!!! Wydaje mi się że po tylu latach kręcenie remake, sequela czy prequela to głupi pomysł!!! Przecież taki film rzadko kiedy się udaje!! Znam tylko 2-3 dobre kontynuacje!!! Batman: początek i Mroczny rycerz i ewentualnie trzy ostatnie części gwiezdnych wojen i to wszystko!!! A przed nami podobno jeszcze Obcy, Ptaki i Szczęki i mam tylko nadzieję że se to tylko plotki!!! Bo jak nakręcic remake filmów tak świetnych reżyserów jakimi są Alfred Hitchcock i Steven Spielberg??? Czysta głupota!!! A wy jak sądzicie??

ocenił(a) film na 1
teksas55

A no my tak sądzimy towarzyszu że najlepiej olać takie filmy. Czytaj: darować sobie kupno biletu/dvd co by nie dać Im zarobić, oraz uniknąć ewentualnych kontynuacji)

ocenił(a) film na 1
teksas55

A no my tak sądzimy że najlepiej olać takie filmy. Czytaj: darować sobie kupno biletu/dvd co by nie dać Im zarobić, oraz uniknąć ewentualnych kontynuacji.

ocenił(a) film na 1
jantar20123

Cholerny FW ! Pierwszego komentu prosze nie czytac :P

ocenił(a) film na 7
teksas55

no widzisz, sam przyznales ze jednak znasz pare dobrych kontynuacji czy sequelow, prequelow itd. Moze warto probowac wlasnie. Poza tym jaki sequel czy prequel gwarantuje kasowy sukces... niewazne czy bedzie dobry czy zly

ocenił(a) film na 7
pacjent

chodzilo o "taki sequel..." a nie "jaki..." sory pomylka

teksas55

dobra ale nie porownuj terminatora do indiana jones:) moim skromnym zdaniem sequel terminatora byl doskonalny bo to jest moj film na pierwszym miejscu filmow jakie kiedykolwiek widzialem, wszystko tzryma sie kupy, jest akcja jest napiecie jest wszystko. 3 czesc terminatora to zwykla porazka chociazby ze wzgledu na to ze jak to ktos wiele razy pisal "spaprano Conora" a mnie osobiscie wiele rzeczy sie nie podobaly takie jak glupie zarty terminatora czy glupia mina w akcji gdzie kobieta terminator łapie arniego za krocze i ciagnie przez wszystkie klopy w lazience...dla mnei to parodia w ogole juz nie ma co 2 do 3 porownywac bo 3 to szmira. mam nadzieje ze w 4 to nadgonia chociaz patrzac na zwiastuny gdzie widze jakies przerosniete maszyny o smiesznym wygladzie jak pewna postac z gwiezdnych wojen tylko mniejszego rozmiaru to nie mam nadziei na to ze bedzie dobrze...no i brak Arnolda, ikony. Arni wiedzial kiedy powiedziec dosc, rezyserzy nie wiedzieli. chociaz Arni po dwojce powinien sie juz poddac ale widocznie musieli go przekonac zapachem dolarow

ocenił(a) film na 7
falk87

Tu masz rację!! W takich filmach jak chcociażby Terminator śmiesznych scen powinno się unikać bo psują całkowicie klimat!! W "Czwórce" takich scen na szczescie nie ma !!! Nie spaprali więc tego twórcy!!! Ale jak myslisz dlaczego Terminatory z roku 1984 i póżniej jego Sequel z 1991 były tak dobre a tu przyszedł 2003 rok i produkcja poniżej krytyki??? Czy w tych czasach twórcy potrafią stworzyc taki klimat jaki dawali nam w latach 80 i 90 twórcy różnych horrorów i thrillerów?? Zobaczcie Alien vs Predator,Omen, Halloween, Jason X (kontunuacja Piątku 13)....te wszystkie filmy nie miały nic z klikatu swoich poprzedników (czyt. pierwotnych wersji)!! Szkoda ale może doczekamy się lepszych czasów1 :(

ocenił(a) film na 7
teksas55

Przypomnę
Obcy częśc pierwsza-1979 rok Predator-1987...AvP-2004(ok 20 lat różnicy)
Omen-1976 roku...jego Remake 2006 rok (30 lat różnicy)
Piątek Trzynastego 1980 rok...jego Sequel pt 2001 rok (21 lat różnicy)
Halloween 1978 rok.. jego Remake 2007 rok (29 lat różnicy)

teksas55

Ogólnie to jeśli kolega uznał, że są dobre sequele itd... to znaczy, że nie można anulować kolejnych i skazywać z góry na niepowodzenie. Jestem odmiennego zdania. Należy robić kontynuację, bo takich jak Ty i ja ciągnie do jej obejrzenia, a skoro tak, to rynek się kręci. Myślę, że nie muszę mówić co oznacza słowo marketing. Ponadto bardzo podobają mi się kontynuacje np. Batmana, jednak Star Wars już nie, bo nie oddaje klimatu części poprzednich. Dowodzę, że każdy ma inny pogląd i właśnie dlatego tworzy się takie filmy, by krytycy i my maluczcy mieli o czym dyskutować. Żeby stworzyć temat do polemiki. Czekam na te "Szczęki" w takim razie boś mnie zaciekawił, że w ogóle będą:). Co do Alien vs predator- to świetne filmy, bo mroczne i z dobrymi efektami. Nigdy nie doszukuję się błędów kinematograficznych bo to bez sensu. Wtedy zatraca się prawdziwy sens oglądania. Na przykład film: Wojna światów 2- to inna historia- całkowita porażka, ale to widać gołym okiem. Sęk ogólnie w tym, że produkcje tego typu będą się notorycznie powtarzać. Jak nie "Ocalenie" to "przebudzenie", albo "nowe wcielenie" itd... Są na świecie trzy rzeczy będące najważniejszymi dla kina. Są to: widz, widz i jeszcze raz pieniądze ;). Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
daniel_r78

Myśle że masz recję bo czasami warto czekać!!! Zdarzają sie bowiem dobre remake albo sequele!!! Np. John Rambo naprawdę świetny fim!!! Polecam go każdemu kto lubi fajne, szybkie filmy akcji!!!

ocenił(a) film na 7
teksas55

Ale takie filmy będace godną kontynuacją lub remakeim filmów sprzed lat zdarzają sie niezwykle rzadko!!!

teksas55

tworcy terminatora 3 niestety nastawili sie tylko na pogrubienie swoich portfeli a nie na to by kontynuowac arcydzielo. oby 4 nadrobila wszystkie straty, ale wg mnie powinno 3 sie uusnac z tego swiata i nakrecic na nowo, takiego czegos nikt nigdy nie zrobil to przeszlo by do historii

ocenił(a) film na 5
falk87

Film nie jest ani dobry ani zły :) Stronie realizatorskiej nie można nic zarzucić. Zdjęcia i muzyka doskonale dobrane momentami wbijały mnie w fotel, chociaż za często widać efekt pracy komputera. Brak temu filmowi klimatu T1 i T2 i szczerze powiem, że wojna rebeliantów w tych częściach większe wrażenie na mnie zrobiła niż pokazana w "ocaleniu". Dość prosta fabuła i bardzo patetyczny koniec, jak dla mnie , mocno obniża ocenę końcową.