Cóż, Robocop zawsze mi się bardziej podobał. Także samo uniwersum Robocopa. Z kolei Terminator 2 to niewiele więcej jak dowalony do pieca remake jedynki.
Trudny wybór hmm ale chyba Terminator lepsza fabuła i klimat, chociaż w Robocopie też jest fajny ale T ma dobrą cz 1 i 2 a Robocop jak dla mnie tylko jedynka mi się podobała.No i w T1 więcej się dzieje.
Terminator 1 to slasher z robotem, a dwójka zamienia się w film o ratowaniu świata. Zwłaszcza z tym zakończeniem alternatywnym.
Zwykły slasher z niezłą fabułą i raczej płytką intelektualną zawartością. Stanowcza przesada, że to jakaś ścisła czołówka filmów s-f bo filmów na poziomie Terminatora wychodziło wtedy mnóstwo. Pierwsze Treki, Diuna, Tron, Mad Maxy, Total Recall, Predator, nawet klasyki s-f z lat 50-tych nie tylko nie były gorsze a wręcz lepsze. Nie tylko w gatunku s-f bo i w horrorach powstawały lepsze rzeczy w tym okresie. Terminator to tylko kolejne niezłe s-f z wielu dlatego dziwi mnie jak widzę to w ścisłej czołówce na którą zwyczajnie nie zasługuje. Cameron nakręcił znacznie lepszy i swój najlepszy film zaraz po tym.