7,1 57  ocen
7,1 10 1 57
The Doorway to Hell
powrót do forum filmu The Doorway to Hell

oficjalnie uznawany jest za pierwszy film gangsterski to co tu powiedzieć o Doorway to Hell? Czyżby ktoś zupełnie zapomniał o tym filmie? Nieważne... mój czwarty film Archie'go Mayo (wcześniej był Petrified Forest, Black Legion, Mayor of Hell!)
no i kolejny, rzec by można, klasyk kina gangsterskiego!
Facet znał się na swojej robocie, a i potrafił również doskonale prowadzić młodych, zdolnych aktorów (Cagney, Ayres- ten drugi mógłby spokojnie być ojcem Roberta Vaughna :)/, którzy w kilka lat później stali się jednymi z większych gwiazd swoich czasów...

Jimmy

Pierwszym filmem gangsterskim był ten film, oceniony wyłącznie przeze mnie:

http://www.filmweb.pl/f88669/Wojna+gangów,1928

Kiedyś po północy na TCM obejrzałem.

ocenił(a) film na 7
_Garret_Reza_

Rzeczywiście, mógł to być jakiś film prekursorski, ale albo nie był on jeszcze filmem gangsterskim par exellance, albo zapowiadał dopiero pewne zjawiska, które dzięki niemu, w kilka lat później, miały rozwinąć się w pełnoprawny, oddzielny styl, mający swoją poetykę, stylistykę i język - coś jak Muszkieterzy z Pig Alley, czy City Streets.

Sam nie wiem... a dobry ten Gang War?

Jimmy

No, 7 dałem! :)

Jednak mało z niego pamiętam. Obejrzałem z ciekawości, że taki stary, sam film był dziurawy (dosłownie - te białe plamy!) a dało się go obejrzec. Schematyczny, ale ja lubię klimat brudnych i niebezpiecznych uliczek...

Jimmy

Co to znaczy "oficjalnie uznawany"? Jakaś specjalna komisja o ty zadecydowała? Gangsterzy byli już w filmach D.W. Griffitha.

xMGx

*o tym