PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=149235}
7,0 469  ocen
7,0 10 1 469
6,5 2 krytyków
The Fountainhead
powrót do forum filmu The Fountainhead

Źródło

ocenił(a) film na 6

Film raczej dla fanów książki. Mimo, że Rand skupiła się bardziej na wątku miłosnym Howarda i Dominique, to filozofia obiektywizmu nie schodzi na dalszy plan. Niestety pozostałe postacie (Keating, Toohey, Wynand) pokazane są dosyć przekrojowo, przez co nie są już tak wyraziste jak w powieści. A szkoda, bo film mógłby na tym sporo zyskać. Na plus wychodzi zdecydowanie dobór obsady (chociaż moim zdaniem Cooper był zdecydowanie za stary na swoją postać) i świetnie przedstawiona mowa końcowa Roarka w sądzie.
Film moja szybko, ale pozostawia spory niedosyt (w końcu nie jest przeczą łatwą przeniesienie na ekran 900 stronicowej powieści). Dla ciekawych twórczości Ayn Rand polecam raczej przeczytanie książki.

ocenił(a) film na 5
Desiderata

Nie jest rzeczą łatwą, a na pewno nie w czasie poniżej 2 godzin...

Dodałem do oczekiwanych, tak z ciekawości.

_Garret_Reza_

Kocham tę powieść, ale po obejrzeniu ekranizacji "Atlasu..." trochę się boję, że mogę się zdenerwować. Książkę już od kilku lat czytałam wielokotnie, ale dopiero niedawno dowiedziałam się o istnieniu filmu.

ocenił(a) film na 5
Niebieskooka_3

Btw, są już napisy polskie do "Atlasu..."?

_Garret_Reza_

A nie wiem nawet, ale jeszcze jakieś 3 miesiące temu nie było.

Niebieskooka_3

Odradzam. Moim zdaniem, przyzwoite przeniesienie tej książki na ekran jest niewykonalne między innymi przez to, że scenografia starzeje się, w odróżnieniu do opisu, więc filmowe dzieła Roarka po kilkudziesięciu latach raczej śmieszą, a miały powalać. Śmieszą też sceny przepełnione wyrazistymi emocjami wzmocnionymi budującą napięcie muzyką z połowy ubiegłego wieku - zabiegi dzisiaj do obejrzenia już tylko w kiepskich telenowelach wenezuelskich. Również źle, według mnie, zagrana Dominique Francon, podobnie jak źle zagrana Dagny Taggart w ekranizacji "Atlas shrugged".

Midknight

zgadzam się, dominique fatalna

zdziczec

Jakieś nieporozumienie, nie? Może w tamtych czasach była tendencja na granie tak... mdlejąco. Roark też nieudany.

ocenił(a) film na 5
Midknight

Wtedy im gorzej i sztucznie grały tym więcej miały szans na Oscara.