Ponizej podam link do filmu na Youtube. Zatrzymajcie siebie go w okolicach 1:17:19
I widac dokladnie ze to jakis duch, nie? (dziwny zarys twarzy - jakiejs czaszki?) Bo na czlowieka to mi to nie wyglada...Pozatym krotko po tej scenie jest pokazane jak to ''cos'' topi ta babke i cos tam mowi/krzyczy - nie jest to raczej ludzki glos nie ?
Dziwne jest tez to szybkie ''porwanie'' tego faceta, krotko po tym jak go spotykaja ( A tak w ogole to kto to byl?) ..Bezdomny czlowiek nie ma takiej sily...
A i dziwne jest jeszcze to jak to ''cos'' podnioslo kamere i ich kamerowalo...
http://www.youtube.com/watch?v=ay5nAfTBef0&feature=related
EDIT:
Wlaczcie go sobie gdzies od 1:17:15 i zatrzymajcie na 1:17:19 ...
(edytowac sie nie da)
''dziecko drogie to tylko film...''
ahh, poczules sie bardziej dorosly odemnie udezajac ta riposta ?:) W ogole to do czego nawiazuje to zdanie ?
''w obsadzie masz nazwisko przesladowcy tego''
Zobacz tego goscia jakie postacie on gra...predatora, jakiegos stwora z hellboy. A NAWET WILKOLAKA, w jednym filmie gra demona.... http://www.filmweb.pl/person/Brian+Steele-201684
Tak wiec, mozliwe ze takiego ducha tez ktos gral w ''The Tunnel''(bo ma ludzkie ksztalty) i wystarczylo go troche przerobic.
Tego prześladowcę (stawiam że to jakieś zmutowane lub modyfikowane genetycznie paskudztwo) grał ten facet:
http://www.filmweb.pl/person/Goran+D.+Kleut-1597076
ja się zgadzam. scena w 1:17:19 pokazuje wyraźnie, że z człowiekiem to ma niewiele wspólnego.
To nie wygląda na ducha, scena ze skręcaniem karku w wodzie, nie jest niematerialne bo by czegoś takiego nie zrobiło
Mi to przypomina dziewczynę z RECa 1 z ostatniego piętra kamienicy
momentamito własnie miałam wrażenie że sceny i sa podobne do REC. od razu mi sie własnie z tym filmem kojarzyły
Niepotrzebnie tyle kombinujesz. Przecież to oczywiste, że to jakiś zmutowany człowiek. "Wychował" się pewnie w tunelach, wyostrzyły mu się narządy wzroku, słuchu i tyle. Podobnie było chyba w "Creep" i "Jaskini". Znany patent już na horror.
To coś nie latało, w scenie gdy Peter zostaje przez to złapany i Steve kieruje w tą stronę kamerę, wyraźnie widać jak uciekając, porusza się na nogach. Z resztą, czy to takie ważne? Co za różnica czy duch, zombie, wampir, demon czy zwykły żul?
pamietasz scene gdzie ten ''stwor'' porwal tego straznika czy kto to byl....czy czlowiek ma taka sile ?
Mi ta postać z fragmentu podanego wyżej przypomina Lorda Nekronów z Warhammera 40.000, przyznajcie - podobny :D
http://cosplayisland.com/files/costumes/1080/6472/war_hammernec.jpg
Mnie w sumie od razu jak dali wzmiankę, że tunele były wykorzystywane jako schrony podczas II WŚ, to skojarzyli mi się naziści i ich (sławne w filmach i grach komputerowych) eksperymenty genetyczne. Myślę, że po tym labiryncie łaził sobie jakiś Zenek - efekt właśnie takich hitlerowskich badań... :]
Takie tam... luźne skojarzenie ;)
Jeśli się wkręcić i lubi się tego typu horrory to 6+(7-)/10 <--- In my opinion, ofc ;)
Włącz mózg to nie boli - kiedy Niemcy podbili Australię?!
Z całym szacunkiem ale trudno tego nie skomentować - wyjątkowo ślepy tor w poszukiwaniu odpowiedzi co to było:P.
mnie ten potwór przypominał Nosferatu
porównajcie:
http://www.nosferatuscoffin.com/portal/wp-content/uploads/2008/09/nosferatularge .jpg
ma nawet podobny strój(dobra, potwór miał poszarpane łachmany)
Z duchem bym sobie odpuścił. Poszedłbym w stronę @Mandm, że jest to jakaś osoba która, żyje w kanałach.
Ja nawet przez moment nie pomyślałam, że to może być duch. Te sceny z porywaniem ofiar do wody raczej wykluczają ducha. Bardziej obstawiałabym, że to po prostu jakiś mutant przystosowany właśnie do życia w ciemności.
Jako taki powinien mieć mocno wyostrzony zmysł słuchu kosztem wzroku, tymczasem nasi kamerzyści zachowywali się całkiem głośno, nawet w scenach blisko tego czegoś, a dopiero zostali odkryci świecąc na to latarką (a i to nie od razu). Mnie ciekawi tutaj motyw z podnoszeniem kamery przez tego 'mutanta' i nagrywaniem ich w tamtej charakterystycznej scenie po odkryciu śladów krwi na ścianie - bezmyślny mutant, wychowany w podziemiach, w ogóle nie wiedziałby czym jest kamera, nie wiedziałby do czego służy ani jak jej profesjonalnie używać, a w ogóle - po co miałby ich wtedy kręcić po kryjomu, po cichu kamerą, by ją następnie grzecznie odłożyć i pójść sobie, skoro najwyraźniej jedyne co go kręci to ich porywanie i mordowanie? Nie rozumiem - to chyba po prostu posługiwanie się tanimi efektami bez zwracania uwagi na jakąkolwiek racjonalność. Ciekawe czy sami twórcy wiedzą o co im chodziło z tym dziwnym (by nie powiedzieć - finezyjnym!) potworem :).
No właśnie trochę jest niespójności, ale zawsze coś można sobie w jakiś sposób wytłumaczyć.
1. Być może ten potworek nie chciał od razu ich zaatakować i tylko im się przyglądał.
2. Może wiedział czym jest kamera(mniej więcej). Zauważ, że nie pierwszy raz miał do czynienia z osobami z kamerą(filmik na youtube). Jednak tego motywu czemu ich nagrywał też nie rozumiem zbytnio.
Od biedy można wymyślić jakieś tłumaczenie, ale czy jest ono sensowne?
W zasadzie tego typu filmy opierają się na tym co nieznane - na tym co każdy interpretuje tak jak mu podpowiada wyobraźnia. Pytanie więc, czy szukanie jednego, dobrego wytłumaczenia jest w ogóle potrzebne :).
Co do filmiku na youtubie to, to jest samo w sobie sporą nieścisłością. Na Youtubie jest film jak dwoje małolatów ginie/znika w kanałach i nikt z tym nic nie robi? Nie ma afery, Youtube nie kasuje filmiku? I jak ktoś już wyżej napisał, moim zdaniem to reżyser sam chyba nie wie co ich tam zabijało. Z jednej strony śmierć ochroniarza (coś go zdmuchnęło z siłą pociągu...), z drugiej strony ten motyw z trzymaniem ofiar w wodzie i strach przed światłem (jakiś stworek czy coś takiego) i nagrywanie ich kamerą (to znowu jakiś dych czy coś takiego bo przecież stworek nie ogarnąłby kamery). Film nawet fajny, ale właśnie takie zamotanie bez wyjaśnienia trochę mi psuje finalny efekt.
bawienie sie ofiara?:) jak robia to niektore zwierzeta przed posilkiem? tu akurat byla to zabawa w "berka" w "chowanego" i ogolnie " nie boj sie ciemnosci" :D
popatrzcie sobie jesxcze raz na scene ze straznikiem http://www.youtube.com/watch?v=Ue2yF8oGNPk czy wg was w scenie 0:23 cos co porywa straznika to czlowiek, mutant ? czy mutant moze latac? przeciez widac dokladnie ze to cos paranormalnego. Chodzby to byl czlowiek przystosowany do zycia w tunelu, to jakim cudem potrafi latac, poruszac sie z taka predkoscia i miec taka sile ?
moim zdaniem nie wygląda to jakby ten stwór latał, tylko raczej rzucił się na tego kolesia. Prawdopodobnie biegł lewym tunelem, skoczył, zawinął przy okazji gościa i pognał dalej w prawo.
filmowalo jak juz:) od razu chce dodac ze tego typu filmy maja sprawiac wrazenie ze to sie dzieje naprawde. zyjemy w 21 wieku i nie problem spreparowac film czy wymyslic pseudo ducha. zreszta ogladajac go w pewnym momnecie mialam deja vu < kiedy Pete pyta Nat czy John wie o ich zejsciu na dola > ze juz wczesniej gdzies takowy moment widzialam mianowicie Blair witch project < scena z Mikiem i Heather> nie ma co ukrywac ze trzesaca sie kamera i film a'la dokument dziala na psychike czlowieka tak jak film ktorego zdaniem przewodnim jest "oparty na faktach"