PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622564}

Thor: Mroczny świat

Thor: The Dark World
2013
6,9 199 tys. ocen
6,9 10 1 198629
5,8 64 krytyków
Thor: Mroczny świat
powrót do forum filmu Thor: Mroczny świat

Smutny fakt?

ocenił(a) film na 7

Czy tylko mi się wydaję iż w tym filmie:
a)Loki umrze/znowu gdzieś przepadnie i nie będzie więcej występować w filmach Marvela
lub
b)Loki stanie się postacią pozytywną i może nie tyle co dołączy do Avengers,co będzie im w
jakiś sposób pomagać? Lub może po prostu będzie neutralny. Neutralny do kiedy będzie
mu tak wygodnie ;p

Niestety,mimo szczerej sympatii do tej postaci,jest on bohaterem negatywnym(no może nie
do końca...ale wiecie o co chodzi),a o złych charakterach raczej nie robi się filmów.Chyba że
okaże się ,że Loki był ,nie wiem,też opętany przez Tessaract w Avengersach,przebaczą mu i
zrobią o nim serię.
Cóż w Mścicielach 2 też nie ma co na niego liczyć,wrogiem ma być chyba Thanos,w każdym
razie jakiś potężny facet.

Ciekawi mnie bardzo jak będą wyglądać jego relacje z rodziną w Thorze 2.

Dochuu

mnie wydaje się, że Loki będzie "neutralny" i tak jak w mitologii będzie sobie wśród nich żył, sprawiał problemy jak mu się będzie nudziło ale oni i tak mu przebaczą :P No ale kto wie :)

ocenił(a) film na 7
Majus_5

fajnie by było ;p moim zdaniem to jedna z ciekawszych postaci,szkoda gdyby go np.zabili.

Dochuu

Film jest robiony na podstawie komiksu. Wczoraj gdzieś trafiłam na ogólne streszczenie i z niego wynikało, że Loki umrze dopiero pod sam koniec, Thor 2 jest chyba dopiero blisko środka całej serii, ale nie wiem, na czym się skończy ;) Loki ma umrzeć na sam koniec, na razie zanosi się wiele innych, całkiem fajnych zdarzeń. Nie chcę więcej zdradzać, bo odechce się Wam filmu ;) Myślę, że możemy doczekać się jeszcze spokojnie 2 filmów z tej serii.
Ale też wiadomo, film filmem, a komis komiksem, reżyser może pozmieniać.

ocenił(a) film na 7
khaarivirta

a skoro jesteś obeznana z komiksem (ja niestety nie) to powiedz,czy dotychczasowe filmy marvela trzymały się go czy nie za bardzo?

Dochuu

Tak bardzo obeznana to nie... Za późno czytałam (po północy), by wszystko zapamiętać i pomijałam niektóre fragmenty. W jakiś co najmniej 50% się zgadzało, niektóre sytuacje były pominięte, a chyba też marvel trochę pododawał od siebie. Nie podam Ci przykładu, bo nie pamiętam... Zapamiętałam tyle, że Mroczne Elfy miały się pojawić, chyba też będzie coś o bogu ognia, Surturze (albo jakoś tak), bo jemu Loki zaprzedał duszę. Z tego, co wyczytałam, to koniec całej serii przynajmniej dla mnie będzie smutny :/
w każdym razie obydwie opcje - a i b - nie zgadzają się. Chociaż, może trochę to drugie, ale to będzie dopiero po śmierci Odyna, ale, jak wiadomo, Loki ma w tym swój interes.
Chyba jeszcze coś będzie z krasnoludami. Albo karłami. Ale to już chyba dalej, wątpię, by w Thorze 2 się pojawiły.
Z innej strony - w mitologii Lokiemu odcięto język i zszyto usta za krzywoprzysięstwo, może to też będzie pokazane? Nie pamiętam, jak było w komiksie :)
Inna ciekawostka - Odyn w którejś części podobno odetnie głowę Lokiemu w przypływie złości :D
Koleś, który robił ten komiks, miał naprawdę niezłą głowę. Szkoda, że nie wiem, gdzie go kupić :P

ocenił(a) film na 7
khaarivirta

a jak zginie loki,pamiętasz może? dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź :>
z tymi ustami to bym się w sumie nie zdziwiła-już pod koniec avengersów nosił tą maskę żeby nie mógł mówić.;p

Dochuu

Maskę - taka moja teoria - chyba dostał, żeby nikogo nie przekląć - w końcu w komiksie był podobno znawcą wielu dziedzin magii, ale korzystał głównie z iluzji, kontroli i czegoś jeszcze. Więc zapewne go się obawiali.
Chyba zabije go Void, przed śmiercią Loki przeprosi Thora za wszystko - nie wiadomo, czy to było szczere, czy też nie - a Voida zabije reszta... Avengers chyba są dalej przez całą serię. Jakiś czas po śmierci Thor uświadomi sobie, że brakuje mi złośliwego brata i będzie szukał go w Helheim - królestwie dusz zmarłych, którym władała Hel, córka Lokiego (akurat córki i synowie Lokiego nie są ukazani w serii, bo Hel, wilk i wąż to były potwory, które stworzył). Ta mu powie, że jego tutaj nie ma, bo zgodnie z przysięgą jego dusza została sprzedana. I tutaj nie wiem, ale w końcu Thor znajdzie się na ziemi i tam znajdzie Lokiego w ciele dziesięcioletniego chłopca, który zarabia, grając w kubki (nie powiem dokładnie x.x") i kradnąc drobne rzeczy. Niestety, niczego nie będzie pamiętał. Thor mu przywróci wszystkie wspomnienia, ale ciała fizycznego już nie. Co będzie dalej? Tego to nikt nie wie, może właśnie na tym zakończyła się seria komiksów. Nic więcej nikt nie napisał. Mam nadzieję, że z tym Voidem nie namieszałam, nazywał się na pewno jakoś na V i chyba właśnie Void, ale ja takiej postaci z żadnego filmu czy gry nie kojarzę. Ogólnie, przez całą serię Loki szuka sposobu na Thora i jeśli robią się jakieś kłopoty, stara się uciec :d

khaarivirta

Wczoraj w necie znalazłam jeszcze jakiś obrazek z komiksu ze śmiercią Lokiego i z tego wynikało, że na koniec stanął po stronie Avengers. Ale to nie jest potwierdzone, jeden z Avengers tak uznał, być może dalej jest to wyjaśnione - nie znalazłam o tym obrazka, nie szukałam.

ocenił(a) film na 7
khaarivirta

jesteś kochana! naprawdę bardzo dziękuje że tak się rozpisałaś i wszystko ładnie wytłumaczyłaś! :)))

ocenił(a) film na 8
Dochuu

Gdzieś czytałam, ale czy to prawda czy też nie, teog nie wiem: Hiddleston podpisał z Marvelem Kontrakt (bądź coś pdobnego, w każdym razie umowę) na PIĘĆ filmów, w których zagra Lokiego. "Thor 2" to będzie 3 film z jego udziałem, zostając więc jeszcze 2

ocenił(a) film na 7
kyle_TB

hmm...to może jakieś filmy o nim? :D jeśli znowu miałby wlczyć w avengersach to byłoby nudne ;p

ocenił(a) film na 8
Dochuu

był także taki wywiad z nim przed Avengersami i dziennikarze pytali, czy może coś zdradzić z filmu. On odpowiedział, że nie, bo nie bd mógł zagrać w następnej produkcji - czyli coś dalszego jest w planach

ocenił(a) film na 7
kyle_TB

może miał na myśli Thora 2...oby nie -.-
zresztą myślę że twórcy zauważyli szał nastolatek (i nie tylko) na jego punkcie i by nie uśmiercili kury znoszącej złote jajka ;p

Dochuu

Loki jako zły charakter w "Thorze 2" dla mnie jest już bezsensu,a wy mówicie o 5 filmach...

ocenił(a) film na 7
kamilx98

no właśnie ja też odczuwam pewne zmęczenie materiału pod tym kątem.w thorze był negatywny ale nie do końca a w avengersach był 100% bandziorem.jednak czytałam że w tej części chce się wziąć za Asgard i Ziemię (myślę że dużą rolę odegra tu Portman,może ją porwie czy coś).Ja już bym go bardziej neutralnego widziała,ale cóż.ważne że jest ;p

Dochuu

Chyba jakąś kare musi dostać za to co chciał zrobić z ziemią.No chyba że bezbronny Loki im(Asgardczykom) ucieknie -.-
Już nie mówiąc o drugiej przewidywalnej opcji,że ten zły elf uwolni Lokiego i będą wspólnikami.Nie ukrywam,że najmniej czekam na Thora 2 podczas drugiej fazy.

ocenił(a) film na 7
kamilx98

hmm,no ja czytałam że faktycznie będzie mieć jakiegoś wspólnika.tylko co z tym kolesiem od avengersów,który przez rok go uczył itp? xd

ocenił(a) film na 8
Dochuu

On na pewno nie pojawi się w Thorze 2 (ten z końcówki Avengers). Na moje mogli by zrobić jak w "Mrocznym Rycerzu" - pozwolić złu zwyciężyć, dobremu bohaterowi upaść, aby w następnym filmie powstał i pokonał wszystkich ;)

ocenił(a) film na 7
kyle_TB

a tak wgl to był thanos czy kto to był?

Dochuu

Thanos jest dopiero pokazany w scenie po napisach.Ten typ który przygarnął Lokiego jest w pierwszej scenie Avengers.

ocenił(a) film na 7
kamilx98

okje.i thanos ma byc tym zlym w avengers 2 ?

Dochuu

Jeszcze nie wiadomo.Ale możliwe że thanos będzie i w Guardians of the galaxy i w Avengers 2.
http://www.filmweb.pl/news/Thanos+z%C5%82oczy%C5%84c%C4%85+w+kolejnym+filmie+Mar vela-86706

A i polecam to:
http://www.film.gildia.pl/news/2012/05/wyjasniamy-zakonczenie-the-avengers

ocenił(a) film na 7
kamilx98

dziękuje ^^

Dochuu

Z tego co wiem Thanos będzie nemezis Avengersów w II części - Thor II ma być uzupełnieniem miedzy 1 a 2 częścią AV - Loki pojmany i uwięziony przez Asgardcyzków zapewne otrzyma przebaczenie i zrozumie że tak naprawdę jest nie mniej kochany niż Thor co sprawi że będzie miał dysonans poznawczy ;P i będzie na początku zły - uwolniony przez agentów Thanosa lub Saurata demona / Boga ognia i ognistego świata będzie pobierał dalsze lekcję czarnej magii by urosnąć w siłę i gdy siły zła zaczną zagrażać Asgardowi (zginie pewnie Odyn w obronie swojej ojczyzny ) wygra w nim dobro i nawróci się stając po stronie AV uratuje ziemie i Asgard i ..zginie ..mam nadzieje że pokażą jak w tytule Dark world czyli albo Msupelheim (kraine ognia , demonów i Saurata ) albo świat Alfów Alfheim (czyli planete Elfów ;) ) wygląda i że tam głównie będzie toczyć się akcja ;) było by miło ..zobaczyć coś innego niż midgard ;P ! pozdrawiam .

ocenił(a) film na 7
Norven

kurde fajnie by było gdyby rzeczywiście thor 2 miał taką fabułe jak napisałaś...oczywiście to tylko przypuszczenia? :<

Dochuu

Przypuszczenia oparte inf z komiksów i innych strzępków wiedzy innych użytkowników, wypowiedzi samego Toma itd ;)

ocenił(a) film na 7
Norven

a loki się w nikim po drodze nie zakocha nie?
bo na fandomie krążą ploty że w darcy O.o

Dochuu

To raczej nie ten typ " faceta " gdzieś nawet przeistacza się w (w którymś z komiksów) ..kobietę ;) .

ocenił(a) film na 7
Norven

ta wiem ;p lady loki.
ale w komiksach miał żonę.
a w mitologii był w ciąży z koniem xppp

Dochuu

I jak tu normalnej kobiety sobie szukać ...? Skoro taki typ lesbijko zoofil jest teraz wyznacznikiem męskości i atrakcyności ...? Poddaję się ...;P

ocenił(a) film na 7
Norven

no cóż ;p
a w thorze o ile dobrze wiem, Odyn dosiadał tego konia ktrego Loki urodził ( nie znam się za bardzo i na komiksach i na mitologii więc imienia nie przytoczę xD )
eeee znając życie to 3/4 dziewczyn o jego zapędach nie wie ;p jarają się Hiddlesonem i tyle :D

ocenił(a) film na 8
Dochuu

Wątpie by Thanos był wrogiem w Avengers 2. Napewno skopią mu tyłek kosmiczny bohaterowie w filmie Guardians of The Galaxy. Najlepsze i tak jest to, że w tym filmie pojawi się nowy superbohater czyli Doctor Strange. Zapewne wszystkich zmiażdży swoją magią.

ocenił(a) film na 6
barry4500

dobor postaci w GotG swidczy o tym, ze to Thanos ich rozszarpie, zmiazdzy przezuje i wypluje. nie zdziwie sie,jesli przezyje tylko Raccoon i Star-Lord, stad tez moze sie wziac Thanos w Avengers 2.
George R.R. Martin (!!!!) chce napisac scenariusz do Strange- a ten moze miec cameo w Thorze 2. SZOK!

ocenił(a) film na 8
Norven

To nie do końca tak, w komiksach Loki tylko pożycza sobie ciało Lady Sif, z różnych powodów, z których żaden nie był "a, teraz pobędę sobie kobietą".
Za to mitologiczny Loki to zupełnie inna historia, zmieniał płeć jak mu się podobało i miał mnóstwo potomstwa będąc dla części z nich ojcem i dla części matką ;)
A, i jak już omawiamy temat potomstwa, to w uniwersum Marvela Sleipnir (ośmionogi koń) nie jest dzieckiem Lokiego. W takim kontekście został wymieniony tylko raz w komiksie Blood Brothers, kiedy Loki dowiadywał się o swoich losach we wszystkich równoległych światach, o ile się nie mylę, bo nie mogę akurat teraz sprawdzić.

Aldree

Dokładnie 8 nogi konik Odyna zwał się Sjleipnir... ! ;) Nie widziałeś końcówki Avengers ? Thanos stał na mostku i stwierdził że rasa tych niewolników nie podoła ludziom i że Loki się nie sprawdził że ludzkość jest na tyle silna by rzucić wyzwanie nawet samej ...Śmierci .. Guardiansi to inna bajka ..i myślę że będzie to coś na zasadzie prequelu gdzie Thanos ich pokona rękawicami nieskończoności a potem rzuci się na ziemi i tu zostanie pokonany przez ziemskich herosów ;) Pozdrawiam

Norven

Myślę że Thanos zaangażuje Scrulle ;)

Norven

Dokładnie,pod konec Thora 2 może Thanos odbierze rękawice Odynowi i może go zabije?,a Guardians będzie wstępem do wojny z Thanosem w Avengers 2,i dobrze by tak było,w końcu prawdziwy bad-ass a nie to co Loki ;P

ocenił(a) film na 7
Dochuu

Loki to gej

ocenił(a) film na 7
fightClub

no tak trochę ;___; ale i tak go lubię ;p

fightClub

Jaki gej? Hiddleston to nie gej! Tak samo jak postać Lokiego którą gra!

ocenił(a) film na 9
Dochuu

Loki musi umrzeć z rąk Heimdall`a jednocześnie zabijając go. To był by również koniec Thora. Wątpię że Loki zginie.

ocenił(a) film na 8
Szwancolot

W mitologii nordyckiej owszem, ale uniwersum marvela jest mitologią tylko luźno zainspirowane. Ragnarok w Marvelu zakończył się pojedynkiem między Thorem a Lokim mimo że według mitologii nie są oni sobie 'przeznaczeni'.
Poza Ragnarokiem Loki zginął jeszcze w komiksach Siege ale tam też to nie Heimdall go zabił.

ocenił(a) film na 7
Aldree

a czy loki kiedykolwiek zginął definitywnie? jest ktoś obeznany z mitologią/komiksami?

ocenił(a) film na 9
Dochuu

W mitologii tak. W komiksach wszystko jest możliwe.

ocenił(a) film na 8
Dochuu

Rzadko kiedy jakikolwiek bohater komiksów tego typu ginie definitywnie, szczególnie jeśli jest to postać takiego kalibru jak Loki, czyli arch enemy Thora. W każdym razie nie, nigdy nie zginął definitywnie, po Ragnaroku wszyscy bogowie się odrodzili (wtedy właśnie Loki przejął ciało Lady Sif) a podczas wydarzeń opisanych w Siege Lokiemu udało się przekonać Hel żeby wymazała jego imię ze swojej księgi, dzięki czemu nie został zamknięty w świecie umarłych. Powrócił jako Serrure, bez świadomości kim jest naprawdę, dopiero Thor go o tym uświadomił i właśnie teraz jesteśmy na etapie wielkiego finału przygód chłopca- Lokiego w komiksach Journey into Mystery. Powiedziałabym, że Loki balansuje na ostrzu noża więc nie wiadomo czy i tym razem nie skończy się to dla niego śmiercią albo przynajmniej uwięzieniem.

A, i jeszcze jest komiks Blood Brothers który kończy się bardzo niejasno, tak że można założyć, że Loki tam zginął, ale nie podchodziłabym do tej historii zbyt bezkrytycznie, bo jest to opowieść w której Loki jest narratorem i śledzimy jego punkt widzenia- czy też raczej to, co on chciałby nam pokazać... a co mógłby nam pokazać książe kłamstw jak nie kłamstwa właśnie? ;)

mam nadzieję że wyczerpałam w miarę temat ;)

ocenił(a) film na 7
Aldree

wow dzięki *___*
a co do blood brothers mignęło mi że jakiś serial jest. jak on się ma do komiksu?
a co do journey into mystery- i co i loki sobie jest jakimś chłopcem i nawet nie wie kim był wcześniej itp? czy może wróciła do niego pamięć?

ocenił(a) film na 8
Dochuu

Serial jest identyczny jak komiks. Z tym że raczej polecałabym komiks, mi jakoś lepiej się to czytało niż oglądało. Szczególnie wartościowa była wypowiedź twórcy na temat całego konceptu na koniec.

Nie nie, Serrure-Loki, żył sobie we Francji i oszukiwał ludzi w grach karcianych ale Thor nie mógł dłużej znieść rozłąki ze swoim ukochanym bratem, spotkał się z nim, przywrócił mu świadomość kim naprawdę jest i zabrał ze sobą do Asgardu. Z tym, że wspomnienia Lokiego na temat przeszłego życia nie są do końca wspomnieniami- mentalnie Loki jest kilkunastoletnim chłopcem a wcześniejszego siebie zna bardziej z opowieści.

ocenił(a) film na 7
Aldree

uuu :O
to co,juz nigdy nie bedzie tym lokim co kiedys? ;___; ej chwila,on wciaz jest bogiem czy nie?
dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi <3

ocenił(a) film na 8
Dochuu

Może najpierw łatwiejsze pytanie: pewnie, że jest bogiem, jeśli miałabym to do czegoś porównać, to to jest identyczny motyw jak Donald Blake, czyli Thor incognito w Mitgardzie -Thor, tyle, że sam koncept bóstwa w uniwersum Marvela jest dysuksyjny. No ale, w ciele chłopca, z mentalnością chłopca, to wciąż jest ten sam Loki, syn Odyna i brat Thora, analogicznie, jest to ten sam asgardzki bóg co wcześniej.

A czy nigdy nie będzie takim samym Lokim co kiedyś... cóż, tu wstrzymałabym się do października, kiedy obecne wydarzenia w Journey into Mystery dobiegną końca. Co prawda młodszy Loki skonfrontował się z dawną wersją siebie i ją zdecydowanie odrzucił ale po zeszłotygodniowym wydaniu trudno się w tej kwestii wypowiedzieć na 100%, że tak się poprę spoilerem (jeśli zamierzasz kiedyś przeczytać JiM to warto się wstrzymać i nie podglądać): http://imageshack.us/a/img17/8846/jim643.jpg
+ Lokiemu towarzyszy kruk o imieniu Ikol który jest, jak to zostało ujęte, złą częścią która w nim tkwi, ale jeszcze nie wiadomo w jakim stopniu jest to jakiś odrębny byt a w jakim halucynacja manifestująca tego dawnego Lokiego tkwiącego w tym odrodzonym. ( podobny motyw był wykorzystany w Blood Brothers w którym Hela była halucynacją za pomocą której Loki próbował przekonać sam siebie do zrobienia pewnego drastycznego kroku)

ocenił(a) film na 7
Aldree

tyle wiedzieć! *___*
ubóstwiam i bije czołem o podłogę za odpowiedzi xD na razie więcej pytań nie mam,jak co to się zgłoszę :>
chociaż w sumie...;p masz jakieś przypuszczenia co do fabuły thora 2?