PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=325418}

Thor

2011
6,8 242 tys. ocen
6,8 10 1 242376
5,8 68 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Mógłby ktoś mi wyjaśnić jakie powiązania ma Thor z Iron Manem i The Avangers? Wiem, że tylko coś jest na podstawie komiksu, ale prosiłbym o szczegółowe rozpisanie.

ocenił(a) film na 5
warzachew

A no śpieszę z wyjaśnieniem. Nie ma żadnego powiązania!!! Po prostu chłamerykanie uwielbiają profanować dosłownie wszystko i ze wszyskiego robić pokręcone kiczowate bajeczki!!! Jak dla mnie te nowsze amerykańskie produkcje to w 80% dno.

warzachew

Thor to nordycki bóg piorunów, a Iron Man to miliarder Tony Stark, który ma firmę produkującą broń na skalę światową. Oni, a także inni bohaterowie m.in. Kapitan Ameryka, Nick Fury, Czarna Wdowa, Hawkeye wchodzą w skład grupy superbohaterów o nazwie The Avengers. Wszyscy wymienieni wystąpią w filmie pod tym samym tytułem(The Avengers)

John_Shepard

A no i zapomniałem o Hulku :D

ocenił(a) film na 5
John_Shepard

Masz racje.
Mi jednak chodziło o to że skąd wśród bohaterów komiksowych znalazł sie Thor?! Bohaterowie których wymieniłeś to postacie fikcyjne wymyślone przez autora z olbrzymią fantazją, po co jednak dawać postać z mitologii nordyckiej?? jak dla mnie to profanacja. równie dobrze mogli by dać Jezusa Chrystusa! :P:P

ocenił(a) film na 6
Wulgus

Thor też jest bohaterem komiksów.

Wulgus

No w tej kwestii trochę się z tobą zgodzę. Marvel czerpał z mitologii nordyckiej i to nawet sporo. Jednak nie uważam tego za profanację. Mitologia nordycka nie jest tak rozpowszechniona jak chrześcijaństwo, co jednak nie usprawiedliwia Marvela.

John_Shepard

Chrystusa chyba nie pokazali, chociaż było pełno demonów, aniołów, 20 pogańskich panteonów (w tym ten z którego wywodzi się Thor tu jest spis ich szefów http://marvel.wikia.com/Council_of_Godheads ), a jako twórca multiversum, czyli wszystkich alternatywnych wymiarów i wszechświatów przedstawionych w komiksach, zarówno zwykłego jak i ultimate itp był raz czy dwa razy pokazany sam Bóg (krótki opis http://marvel.wikia.com/One-Above-All_(Multiverse) ).
Wiele komiksów jest w klimacie fantasy lub horroru, musieli opierać się na wierzeniach, wampiry też są zaczerpnięte ze świata realnego, zarzucisz im więc, że Blade wieczny łowca to plagiat mitologii rumuńskiej?