Thor

2011
6,8 243 tys. ocen
6,8 10 1 242877
5,8 54 krytyków
Thor
powrót do forum filmu Thor

Thor

użytkownik usunięty

Wydaje mi się że twórcy nie zapoznali się z mitologią nordycką
Jak również zadaje sobie pytanie czy młot thora to cegła umieszczona na patyku
Coś czuje że ten film to kaszana

ocenił(a) film na 8

Ale zdajesz sobie sprawę, że to film na podstawie komiksu Marvela, który zaczerpnął (przeważnie postacie) z mitologii skandynawskiej? W komiksach (przynajmniej tych wczesnych, a nie uniwersum Ultimate) młot Thora wygląda jak "cegła umieszczona na patyku".

Uwaga, spoiler!
Np. w cyklu "Ultimates" (Uniwersum Ultimate) doszło do tego, że Loki sprowadził na ziemię Fenrisa, Gigantów, Węża Midgardu, a Odyn wysłał na pomoc wszystkich wojowników z Valhalli, którzy walczyli ramię w ramię z superbohaterami. Niektórzy mogą uznać to za kicz, ale cóż, takie są prawa komiksów.

Trim

a to co jest w zwiastunie z comics con to ?:

UWAGA Spoiler komiksowy :) :
czy to co strzela w agentów to to nie jest czasem ULTRON ??? coś co stworzył Tony Stark/Iron Man za 20 lat ? ( ten ultron jest niepokany, raz The Avengers udało im sie go wyrzucic w kosmos ale wrócił i zabił ich wszsytkich oprocz iron mana/hulka, tak było wdług komiksu i pelnometrazowego animowanego filmu Young Avengers sprzed roku )

chociaz mozesz miec racje, to moze byc Fenris, ale ja go nigdy na oczy nie widziałem w komiksie ;/ ;/ wiec nie wiem.

thenat17

w zwiastunie tez jest text na końcu: czy to nie jeden z Tonego Starka ?

ocenił(a) film na 7
thenat17

A ja sądze że nie jest to ani Fenris i Ultron. Według mnie to jest Destroyer http://en.wikipedia.org/wiki/Destroyer_(Thor)

lost_zagubieni3

heh, po fotce na wiki widac ze innej opcji nie ma, masz calkowita racje ! ;]

ocenił(a) film na 10

to nie mitologia nordycka tylko superbohater. tylko się nazywa tak samo.

waldekelo

To jest destroyer. Masz rację Lost. Od dawna twórcy pokazywali nawet jego zdjęcia.

ocenił(a) film na 9
waldekelo

w komiksie jest wiele nawiązań do mitologi nordyckiej przykład wspomnienia Thora radze zapoznać się z komiksową wersją
na marvelcomics.pl są streszczenia komiksów

Mjonir czyli młot Thora wygląda jak powinien wyglądać -cegła na krótkim kiju i po co te dziandolenie, ehhh pohamujcie się trochę.

dYDelf

Zapowiada się kawał porządnego kina rozrywkowego i to jak dla mnie wystarczy aby wydać kasę na bilet. Trailer jest zachęcający.