PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=187}
7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790039
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Uwielbiam tego typu filmy i po tym także wiele sobie obiecywałem, zwłaszcza z uwagi na wysoką ocenę. Jednak film był ogromnym rozczarowaniem - i to pomimo zaangażowania gwiazd światowego kina czy bardzo dobrych efektów specjalnych, tworzących wręcz nostalgiczny klimat.

Chodzi mi o absurdalne podejście do psychologii człowieka- zarówno jako jednostki, jak i w grupie. Ludzie wiedzą, że zostało nie pół roku życia, ale może zaledwie pół godziny. I nie budują schronów, nie schodzą do kopalń. Nie snują nierealnych, desperackich planów kolonizacji Księżyca, itp., itp. Oni po prostu żyją jak co dzień - chodzą sobie po pokładzie, organizują przyjęcia, przyjmują ze stoickim spokojem śmierć bliskich. Człowiek tak nie postępuje! Oczekiwałem społecznych rozruchów - napadów na kajuty (poużywajmy, póki możemy), gwałtów dokonywanych przez marynarzy, powstawania nowych sekt religijnych (w nadziei na niebo), ostatecznie choćby zbiorowej załamki i depresji, ale przede wszystkim walki, walki! Mamy ją zapisaną w genach, to kwestia gatunku. Dla mnie film jest bardzo słaby, ponieważ autorzy mieli wspaniały pomysł, ale wyłożyli się na kompletnej dehumanizacji bohaterów.

ocenił(a) film na 10
goodfiles26

xd to że ty byś założył/a sektę to nie znaczy że każdy musi