PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=187}
7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790039
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Jak na srodku oceanu, ktory ma kilka km glebokosci znalazla sie taka gora? Pewnie byla tylko jedna w promieniu dziesiatek kilometrow. Hejterow nie zapraszam do rozmowy.

ocenił(a) film na 10
h3b4n

Jak się nie mylę ( a myślę że się nie mylę) to 14 km dalej było całe pole lodowe przez które inny statek "SS Californian" utknął na oceanie .Titanic wysyłał do niego nawet sygnały z reflektora alfabetem morsa z prośbą o pomoc.

ocenił(a) film na 7
mck_90

Tak, ale ''Californian'' podobno je zlekcewazyl, myslac, ze to dobrze sie bawia na ''Titanicu'' i nie odebral jako proby wezwania pomocy. Bo mysleli, ze to fajerwerki i nawet nie odczytali meldunku. Jest nawet taka scena w filmie, tzn. miala byc, ale zostala wycieta.

A gory lodowe dryfuja, mogla sie zwyczajnie oderwac od lodowca (polnocny Atlantyk) i pewnie tkwila juz w tym miejscu dobrych kilka lat ( jest scena, gdzie radiotelegrafisci dostaja ostrzezenie o DRYFUJACYCH gorach lodowych. ). Po prostu cholerny pech i kara za zarozumialstwo (Nawet Bog nie da mu rady'').

Bodine sie nawet wscieka: ''Smith trzyma w pieprzonych lapach ostrzezenie o gorach lodowych i kaze zwiekrzyc predkosc??!!''

ocenił(a) film na 7
Hellyspring

Tu troche na temat: http://fakty.interia.pl/new-york-times/news-katastrofa-titanica-winna-nie-tylko- gora-lodowa,nId,914966

Ale to oczywiscie w wiekszosci hipotezy.

ocenił(a) film na 10
Hellyspring

Dokładnie :D

ocenił(a) film na 7
mck_90

Dzieki :)
Ostatno mam ogromnego kopa na ''Titanica'', ktorego w kinie dwukrotnie widzialam w wieku 13 lat.
I ta historia naprawde wydaje mi sie fascynujaca.

ocenił(a) film na 10
Hellyspring

Polecam więc książkę "Pamiętna Noc"Waltera Lorda :D

ocenił(a) film na 7
mck_90

Nie omieszkam siegnac.

Polowalam na ''Titana'' (ta ksiazke bedaca niby katastroficzna wizja tragedii Titanica), ale nigdy nie moglam jej nigdzie dostac.

ocenił(a) film na 10
Hellyspring

Obawiam się ,że nie wydano jej w jęz.polskim.Pozostaje kupić w jakiejś internetowej księgarni i czytać w oryginale.Też chętnie zapoznał bym się z treścią tego dzieła "Futility or The Wreck Of The Titan".