PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=187}
7,3 790 tys. ocen
7,3 10 1 790032
7,5 71 krytyków
Titanic
powrót do forum filmu Titanic

Pytanko

ocenił(a) film na 9

W pewnym momencie filmu kiedy Rose schodzi po drewnianych schodach a Jack w smokingu czeka na nią (idą na jakąś impreze,bal czy coś takiego) - kiedy Rose dochodzi do Jacka ten całuje ją w reke i mówi:"Widziałem taką scene w Iluzionie" - pytanie dotyczy "iluziona" - czy to było jakieś przedstawienie w teatrze? - bo wydaje mi się,że w latach 1910-20' nie było filmów.

Kuba_76

inny tłumacz (wresja na dvd) przetłumaczył jego wypowiedź na: "widziałem taką scenę w fotoplastikonie". A one działały już w 1912 roku.

ocenił(a) film na 10
kathyyy

Ja równiez mam tłumaczenie: ,,Znam to z fotoplastiku. Zawsze chciałem tak zrobić''

ocenił(a) film na 9
bellatrixnet

Moje tłumaczenie brzmi "Widzialem taką scene w ilusionie - zawsze chciałem to zrobić"

Kuba_76

Filmy były przecież... już pod koniec XIX wieku coś tam kombinowali a w latach 1910-20 to już były filmy w kinach oczywiście no nie takie jak dziś, ale były pierwszy film długometrażowy to zdaje się, że powstał w 1906(?) prawdę powiedziawszy nie znam się zbyt na tym, ale zdaję się, że tak było...

ocenił(a) film na 9
nananatralalala

Właśnie. Pierwsze nagranie powstało w 1878 roku,za początek kina uznaje się 1895 rok. W 1906 roku pierwszy film długometrażowy.
Więc w 1912 roku filmy oczywiście były,już chyba nawet w Polsce. A na początku 20 wieku filmy przyciągały głównie biednych,których nie było stać na teatr. Więc wszystko się zgadza. Dziwi mnie niewiedza autora tematu...

Kuba_76

Wydaje się źle.
Iluzjon to dawna nazwa kina.

W Warszawie pierwsze publiczne pokazy odbyły się w 1899 roku, kilka lat później funkcjonowały stałe kina.