Tom

Tom à la Ferme
2013
6,9 18 tys. ocen
6,9 10 1 17608
6,5 31 krytyków
Tom
powrót do forum filmu Tom

ocenił(a) film na 8

Niestety nie rozumiem zbyt tego filmu..
Mógłby ktoś wyjaśnić o co chodziło temu barmanowi?
Czy Francis kogoś zabił? O.e albo co gorsza,swojego brata?
I na końcu jak Tom jest na tej stacji to tam jest jakiś chłopak,czemu mam wrażenie że to był
Guillaume?
Albo czy Francis był gejem? No bo coś niby go ciągnęło do Toma ale do tej Sary też..
I w ogóle to bardzo dziwna była ich relacja.
Czemu Francis nie chciał żeby Tom odjeżdżał? O.o myślałam że go wkurzał...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
emiitom

- Mógłby ktoś wyjaśnić o co chodziło temu barmanowi?
Moim zdaniem barmanowi chodziło o to, że nie chciał rozmawiać o sytuacji z tego wieczoru kiedy tańczyli w barze, ponieważ cała społeczność była homofobiczna. Rodzina Guillaume'a i Francis'a była patologiczna, terroryzująca, psychicznie chora i nikt nie chciał mieć z nimi nic wspólnego.

- Czy Francis kogoś zabił? O.e albo co gorsza,swojego brata?
Wydaje mi się, że brata nie zabił. Mam wrażenie, że Guillaume popełnił samobójstwo, nie mogąc poradzić sobie ze swoją osobowością (dlatego matka nie wiedziała nic o okolicznościach śmierci syna). Warto zauważyć, że Francis miał skłonności homoseksualne (wspólne tańczenie tanga z Guillaume w dzieciństwie). Sytuacja mogła wyglądać następująco: Zaborczy i silny Francis zmuszał młodszego brata do aktuów seksualnych, sam nie mogąc zrozumieć i zaakceptować swojej seksualności. W ten sposób Guillaume'owi zostało to w pewien sposób wpojone, choć sam nie był gejem, dlatego też "był dla wszystkich". Kochał się z Tomem, jednocześnie poszukując miłości u kobiet (Sara). Takie życie zniszczyło go, doprowadzając do samobójstwa. Taka jest moja interpretacja.
Ojciec mógł też w jakiś sposób wpływać na zachowanie synów. Z jednej strony Agata mówiła "Przepraszam za bałagan, miałam tu małe piekło" (słowa te powtarzają się dwukrotnie) i można interpretować je jako ogólną tyranię panującą w domy. Mówi także "Nie było tu tak wielu osób od czasu śmierci mojego męża", świadczy to o tym, że rodzina była wcześniej akceptowana przez społeczeństwo. Ale to luźna interpretacja.

- I na końcu jak Tom jest na tej stacji to tam jest jakiś chłopak,czemu mam wrażenie że to był
Guillaume?
Nie był to Guillaume, był to chłopak, z którym Guillaume tańczył w barze. Twoja interpretacja może pojawiać się z faktu, że Guillaume nigdy nie pojawia się w filmie i usilnie próbujemy odczytać jego postać z innych bohaterów.

- Albo czy Francis był gejem? No bo coś niby go ciągnęło do Toma ale do tej Sary też..
Moim zdaniem tak. Francis był gejem, ale nie dopuszczał do siebie tej myśli. Między nim a Tomem iskrzyło. Fakt, że Francis bił Toma interpretuję jako sposób zrzucenia odpowiedzialności za bycie "odmiennym" na Toma.
W tym miejscu należy przypomnieć sobie sytuację, w której Agata powiedziała, aby Francis dał Tomowi ubrania Guillaume'a oraz spał w łóżku zmarłego chłopaka. Rodzina ta zrobiła sobie z Toma, "nowego" Guillaume'a, wyprali mu mózg. Dlatego, śmiem stwierdzić, że Guillaume uciekł w wieku 16 lat, ponieważ był katowany, gwałcony przez brata, a matka nie reagowała, nie widziała co się dzieje.

- Czemu Francis nie chciał żeby Tom odjeżdżał?
Tak jak napisałam wyżej. Tom był nowym Guillaume'm. Rzeczywiście, wkurzał go, ale dlatego, że Francis'a frustrowała jego ukrywana homoseksualna osobowość. Wyżywał się na Tomie, a z drugiej strony potrzebował go do spełniania swoich pragnień.

To na tyle, trochę się rozpisałam.

ocenił(a) film na 8
Pauka_filmweb

Dziękuje Ci bardzo :) A jeszcze jedno pytanie,skąd wiadomo że Francis gwałcił swojego brata?
(to nie tak że nie uważałam na filmie,po prostu oglądałam z Angielskimi napisami więc ciężko było..xd)

ocenił(a) film na 10
emiitom

Mógł gwałcić, nie wiemy tego na 100%, to jedynie interpretacja, na pewno jednak łączył ich emocjonalny kontakt fizyczny.
Pokazuje to np fakt, że bracia uczęszczali razem na taniec towarzyski i tańczyli ze sobą w parze. W momencie, kiedy Guillaume zaczął tańczyć w barze z innym chłopcem, Francis wpadł w wściekłość i zazdrość. Dodatkowo matka wspominała "moich dwóch chłopców razem na łóżku", co jest normalnie dla dzieci, lecz nie dla 16-letniego chłopaka i jego starszego brata.
Guillaume musiał być przez kogoś nauczony homoseksualnych zachowań, ponieważ sam wahał się, nie mógł się w tym odnaleźć, dlatego oszukiwał Toma uprawiając seks z wieloma partnerami i partnerkami (o czym powiedziała mu Sara).
Nawet jeśli Guillaume nie był gwałcony, to z pewnością był bity i torturowany przez brata, na oczach nic nieświadomej matki.
Tak naprawdę, młodszego brata można utożsamiać z Tomem i na podstawie jego postaci, doszukiwać się historii Guillaume'a. Sposób w jaki Francis traktował Toma był odzwierciedleniem relacji z młodszym bratem.

ocenił(a) film na 9
Pauka_filmweb

Ciekawa interpretacja :) tylko jedno ale moim zdaniem mlodszy brat mogl byc poprostu biseksualny plus niewierny nie musziala sie za tym kryc jakac trauma z dziecinstwa. Zastanawiajace jest to co chcial powiedziedziec chlopak z baru. U mnie w glowie bylo to cos w rodzaju " twoj brat jest lepszy" i z tad ta cala niechec do mlodszego brata i przemoc w tej rodzinie matka mistrzyni wyparcia tez od niej nie stronila i od fizycznej i psychicznej. Starszy brat byl od niej uzalezniony. To tylko moja wyobraznia kazdy pewnie ma swoja i to jestciekawe w tym filmie ;)

ocenił(a) film na 4
ganja_5

Zgadzam się prawie ze wszystkim. Z tym gwałceniem to chyba lekka nadinterpretacja. W filmie wspomniane jest że ojciec zmarł jakieś 12 lat temu (Agata wspomina, ze ostatnia osoba która paliła w ich domu to jej mąż i że było to w 2001 roku) jeśli brać pod uwagę że film dzieje się współcześnie, a Francis (jak powiedział) ma 30 lat, jako całkiem młody chłopak został wiec głową rodziny z farmą i ze wszystkim. Agata nie bez powodu tyle razy wspomina o tym piekle - prawdopodobnie z ojcem było coś nie tak, a wiadomo czym skorupka za młodu... no i Francis powielał zachowania ojca. Myślał, że tak trzeba. Być twardym, nie miękkim, A tak naprawdę to jak każdy potrzebował troszeczkę miłości, której matka raczej mu nie dostarczała (może dlatego szukał jej u Toma), Osobiście nie doszukiwałabym się kazirodztwa miedzy braćmi, tango to tango, to nie musiało niczego oznaczać, Jednakże z Francisem jest coś nie tak, widać że "ma ochotę" na Toma i odwrotnie. I chyba takie też było przesłanie filmu, (zresztą podobne do "Nieznajomego nad jeziorem" jeśli ktoś widział [końcówka!] ) że oboje pomimo tej sytuacji, strachu Toma,pogardy Francisa, wzajemnej niechęci ; czuli do siebie jakiś niezrozumiały i nierozsądny pociąg. Barmana też bym specjalnie nie interpretowała : Ojciec - bestia, starczy brat to samo, młodszy - gej ; po prostu w małym miasteczku cała ich rodzina to był temat tabu, a barman nie chciał mieć problemów i tyle.
A, i Guillaume zginął w wypadku. Agata wspomina o tym kiedy się rozkleja w kluczowej scenie (Jak wyglądał ten wypadek? Nikt nie umiera w wieku 25 lat!)

Trololololo1

* matka wypadkiem mogła tłumaczyć sobie samobójstwo, no i jeszcze kwestia jakości tłumaczenia

ocenił(a) film na 4
MicScreAm

możliwe, że tak to sobie tłumaczyła. na filmie byłam w kinie - na pewno użyła słowa "wypadek"

Trololololo1

Niestety nie znam francuskiego, bo jezeli chodzi o robote polskich dystrybutorow to podstawawa zasada jest nie ufac w ich rzetelne podejscie do spraw wszelakich, rowniez tlumaczenia. Nie pamietam dobrze jak to bylo w przypadku moich angielskich napisow, jednakze z gory traktuje podejscie matki jako racjonalizowanie smierci i wypieranie samobojstwa, to spojne z trescia filmu

ocenił(a) film na 4
MicScreAm

Może tak, a może nie - tego nie można na podstawie filmu stwierdzić i może też trochę o to chodziło. W tym filmie nie tyle chodzi o samą śmierć i jej okoliczności, ale o pustkę jaką pozostawia, i jak trudno jest sobie poradzić z tym, że umiera ktoś bliski. I o homo-sprawach jak to u Dolana tradycyjnie.

Trololololo1

nie pisałem o tej sprawie w kontekście znaczenia filmu :)

ocenił(a) film na 8
Trololololo1

Nadinterpretacja z tym piekłem, w polskim przekladzie mowa jest np., ze ona jest "wyczerpana" - z ciekawości sprawdziłam to z oryginalem i wydaje mi się, że ona mówi, że nie mają teraz głowy do takich rzeczy jak porządek, co można też rozumieć, że to "piekło" oznacza śmierć syna.

ocenił(a) film na 7
Pauka_filmweb

Bardzo dobrze wyjaśniona interpretacja! Dokładnie tak samo myślałam o Guillaume. Trzeba przyznać, że w tym filmie Dolana bohaterowie dają duże pole do interpretacji czy nawet psychoanalizy ;)

Pauka_filmweb

@Pauka_filmweb świetna interpretacja!!! moim zdaniem jedynie z tym gwałceniem może być trochę nadinterpretowane ale zgadzam się,że Guillaume mógł być bity i torturowany. Francis miał też poważne problemy ze sobą i swoją seksualnością. Być może był homofobem bo w szerokiej opinii społeczeństwa nie jest to moralne (chciał też by matka widziała brata jako "normalnego" faceta który ma kobietę- standardowo to czego chciałyby matki) ale z drugiej strony sam odczuwał podobne "zapędy" których (w przeciwienstwie do brata) nie chciał do siebie dopuścić i wyładowywał je poprzez przemoc

Pauka_filmweb

Rzeczywiscie swietnie wyjasnione. Pytanie: czy bylo w jakims momencie wyjasnione kogo Francis wyprosil z pogrzebu? to byl jakis kochanek brata? a moze ten okaleczony w barze chlopak?

ocenił(a) film na 10
emiitom

Nie rozumiem zbytniego doszukiwania się.
Barman wyraźnie opowiedział co się wydarzyło tamtej nocy.
Chłopak na stacji, to chłopak, któremu Francis rozerwał usta.
Francis sam nie wie kim jest.
Na resztę pytań nie da się jednoznacznie odpowiedzieć.

ocenił(a) film na 6
mmajk86

A możesz jednoznacznie odpowiedzieć jakie były okoliczności śmierci Guillauma?

ocenił(a) film na 10
magictrelu

Nie było jednoznacznej odpowiedzi w filmie. Mógł to być wypadek, choroba, samobójstwo. Wydaje mi się, że skoro reżyser tego celowo nie uwzględnił to uznał, że nie jest to ważne i znaczącego dla całości.

ocenił(a) film na 8
mmajk86

A teraz uwaga! Pozwolę sobie pozbawić Was wszelkich wymyślnych interpretacji dotyczących Francisa i jego relacji z Tomem.

http://film.onet.pl/artykuly-i-wywiady/xavier-dolan-rezyseruje-po-to-zeby-grac-w ywiad/p98zm

https://www.youtube.com/watch?v=AY0kWVwgU5I

To fajne, że sam twórca prostuje wytwory wyobraźni ludzi. Bardzo często jest tak, że reżyserzy tego nie robią, bo sami nawet nie wiedzą o co im chodziło, wiele rzeczy jest dziełem przypadku. Dolan pokazuje nam, że wszystko jest przemyślane, że wodzi nas za nos, pozwala błędnie interpretować, pokazując nam jak bardzo schematyczni jesteśmy w naszym myśleniu.

ocenił(a) film na 10
MsMarvelous

Nie wydaje mi się jednak, żeby Dolan zagłębiał się w tych wywiadach jakoś szczególnie w relacje Francisa i Toma, opowiada on bardziej o motorze działania głównego bohatera. Tak czy inaczej wywiady bardzo fajne, nie widziałam ich wcześniej, więc jestem wdzięczna za udostępnienie nam ich.

emiitom

Nic nie rozumiem, ale to film Dolana, więc dam 8 - pozdro emiitom.

Wg mnie film zupełnie odchodzi o reszty produkcji reżysera. Ograniczył wszystko do minimum - obsade, muzyke, scenerie, nawet dialogii. Nie potrafię go ocenić, na początku trudno było mi go w ogóle zrozumieć i ogarnąć, bo wielu rzeczy trzeba się domyślić... Mimo iż wiem już, o co chodziło w tej historii, to wciąż uważam, że film mało dolanowy... Opowieść o psychicznie chorej rodzinie, o dziwnych relacjach, sytuacjach i homofobii. To chyba nie dla mnie.

ocenił(a) film na 8
metanowiec

Jakbyś nie był ślepy to byś zauważył że inni użytkownicy mi już wytłumaczyli. A zanim inni użytkownicy odpowiedzieli na Moje pytania dałam o wiele niższą ocenę także nie wypowiadaj się jak nie wiesz :)

emiitom

:*

emiitom

Tak długo jak oceniasz Barbie i One Direction na 10, to chyba nie ma sensu dalej dyskutować :)

ocenił(a) film na 8
metanowiec

Nie na 10,tyko na 8 i dlatego że to moja ulubiona bajka z dzieciństwa.
Każdy ma inny gust i nikt nie daje ci prawa dyskutować o moim nara :)

ocenił(a) film na 8
metanowiec

Sam oceniłeś Mój mały kucyk na 8 także jesteś żałosny tyle ci powiem.

użytkownik usunięty
emiitom

xD

ocenił(a) film na 8
emiitom

Różnymi dolegliwościami skażone bywają ludzkie umysły - przednie kino - 8/10 !!!