Kiedy zobaczyłem że film jest twórców piły spodziewałem się bardzo krwawego i brutalnego horroru. I taki w rzeczywistości jest. Film opowiada historię pewnej rodziny. Ojca, matki i ich 6 letniego syna. Pewnego dnia ich syn został porwany i zamordowany prze mordercę. Rodzice postanowili porwać zabójcę i w akcie zemsty podać go okrutnym torturom. Tortury w filmie są bardzo okrutne. Na początku współczułem rodzicom i uważałem że dobrze mu tak robią temu świrowi że się tak nad nim znęcają. Jednak później co z nim zaczęli robić to zaczęło mi go być żal. Moim zdaniem nie powinno się tak znęcać nad człowiekiem choćby był największym bydlakiem na świecie. Myślę że rodzice popadli w taki nienasyconą chęć zemsty. W filmie denerwowało mnie to że tak się nad nim znęcają. Oglądając film mówiłem sobie „nie znęcajcie się tak nad nim”. Rodzice stali się jeszcze gorszymi psychopatami niż on. Nie wiem co chcieli w ten sposób osiągnąć Przecież i tak to nie zwróci życia ich syna. A po drugie przyniesie im jeszcze więcej cierpienia i bólu zarówno duchowego jak i psychicznego. Denerwowało mnie również to że rodzice tak bez żadnych skrupułów znęcali się nad nim. Jak bywa w filmach stworzonych prze twórców piły zakończenie jest szokujące. Ciężko mi było ocenić ten film. Z jednej strony był ciekawy ze względu na fabułę a z drugiej strony jest denerwujące to w jaki sposób oni się znęcają nad tym mordercą
Ale film dostaję ode mnie ocenę 6/10. Nie powinno się tak znęcać nad drugim człowiekiem. Nie wolno się mścić na drugim człowieku za wyrządzone krzywdy . Nie tego uczy nas chrześcijaństwo.
Spoliery !!!! dałam 7 za morał i zaskakujące zakończenie..jak się okazuje zemsta nie zawsze przynosi ukojenie
Mamy tu piękny przykład tego jak zgubna może być zemsta, oraz tego, że człowiek, który ma absolutną władzę nad drugim człowiekiem i ma w rękach jego życie, może okazać się bestialski.
UWAGA SPOILER
zaskakujace chyba dla 10 latka... a moral tutaj jest iscie kretynski : sprawdz dwa razy czy mscisz sie na wlasciwej osobie... brakuje w tym filmie refleksji bohaterow nad tym co robia i tego jak to zmienia ich psychike... nad tym czy brutalna zemsta przynosi ukojenie...a jedyne co widziemy z ich psychiki to doprowadzajace do szalu niezdecydowanie w kwesti czy faceta tniemy czy tez nie i mega wkurzajaca mamusie ktora jest pierwsza do akcji a potem pierwsza wymieka...
jest za to mnostwo tragicznych niescislosci i zachowan ktore po prostu obrazaja inteligencje widza... ludzie sie zachwycaja przewrotnym zakonczeniem... nie ma w nim nic fajnego bo po pierwsze jest do przewidzenia (w koncu to produkcja twisted pictures) a po drugie swiadczy ono o glupocie naszych oprawcow.... nie zebym szukal tego na sile bo z zasady wiele filmom wybaczam ale takiego przegiecia juz dawno nie widzialem....
mezus zaglada na tyl furgonetki ale widzi tylko kozlowskiego ? ... bzdura....
potem go myli z troche poobijanym oszustem podatkowym ?!! myli oprawce swojego dziecka ktorego widzial na wlasne oczy tyle razy z innym facetem ?!!! bzdura
tymczasem prawdziwy zabojca kilka metrow za plecami naszego malzenstwa czmycha sobie do lasu... lol
szukaja furgonetki wieziennej tyle dni i nie moga znalezc ? ludzie nawet dziecko w przedszkolu juz wie ze wszystkie takie wozy maja nadajnik GPS
straznicy wiezienni tak musieli rzygac czy tam srac ze zatrzymali furgonetke i razem wyskoczyli zostawiajac wiezniow samych... bzdura a nawet jesli to cos jednak nie tak mega bardzo im sie chcialo skoro poszli za ta potrzeba tak gleboko w las ze od krzyku "hej" kiedy slysza ze ktos odpala silnik do momentu w ktorym mezusiowi w koncu zaskoczyl nie zdazyli wrocic... przeciez to jest chyba pol minuty.... zdazyliby sie podetrzec nawet....
25 lat dla kolesia co cwiartowal dzieci dlatego ze taka byla ugoda z rodzinami ofiar ze nizszy wyrok za pokazanie gdzie pochowal ciala ? naciagane...
no i w koncu nasz torturowany oszust podatkowy... zmiadzona w imadle stopa a potem sobie kica bez problemu w adidaskach...
itd itp
jedyne co mi sie podobalo to nasz oszust podatkowy... facet ktory dostaje amnezji ktory uwierzyl ze skoro go torturuja to on jest tym oprawca dzieci (przeciez na pewno dokladnie sprawdzili czy maja wlasciwa osobe LOL :D) i ktory pisze list samobojczy do swoich oprawcow chcac dac im ukojenie... to jest jedyna czesc tego filmu ktora ma zadatki na cos glebokiego...
ze juz nie wspomne o nazwisku naszego mordercy... wlasnie w takich detalach wychodzi jak nas Czesi lubia :D
faktycznie. pomylic sprawce zbrodni i torturowac niewinną osobę przez parę dni nie rozpoznając jej. to idiotyczne
i brak reakcji sadystycznych rodziców na to że w sumie zabili niewinnego człowieka a zbrodniarzowi dali czmychnąć. za wysoką ocenę dałem temu filmowi
tez sie zasmialam wtedy, gdy koles z zmiazdzona stopa na lajcie wchodzi po schodach i lazi po domu . ;D
ufff dzięki za konstruktywne pojechanie tego gniota. Właśnie miałem nieprzyjemność stracić 1,5h życia na przetrawienie tej miernoty. Sam bym lepiej tego nie zjechał! :)
- "najlepsze" było jak znajduje ich w jakimś obcym domu - (co oni robili w obcym domu? Wbili się na przypał? OMG zamiast coś wynająć legalnie na odludziu LOL) - chłopina ze strzelbą i MÓWI ŻE NA PEWNO SPRAWDZI CO ONI TUTAJ ROBIĄ a ci w najlepsze dalej torturują tego gościa. Zamiast rano wsadzać typa do bagażnika i się zawijać to nieeeee: eldorado trwa..! Rety ale amerykanie to jednak potrafią zrobić szambo film..
fajnie ze dodales kolejny argument bo ten mi zwyczajnie umknal.. nie jestem hejterem nie jade filmow dla zabawy.. przeciwnie, mocno siedze w kinie B ktore mnie po prostu cieszy... i wiele mozna wybaczyc jesli tylko film dostarcza zabawy lub refleksji.. ale widzialem sporo filmow i wsrod nich tortured to naprawde nonsens jakich malo ktory nie dostarcza ani jednego ani drugiego i na dokladke marnuje calkiem niezly wyjsciowy pomysl... nie liczylem ze od twisted pictures dostane dramat ale poziom zwyklego naciagania historii i braku jakiegokolwiek sensu w zachowaniu bohaterow osiaga tutaj po prostu apogeum.. nie jestem w stanie sobie przypomniec zadnego filmu ktory bylby tak niedorzeczny...
"ktore mnie po prostu cieszy." - hehe zabawnie to napisałeś HEHE. Wiesz, bez urazy ale nie obrażaj szacownego kina B tym crapem jakim jest "Tortured" :)). Ten film nie ma prawa nawiązac do kina klasy B nawet C pomimo iż ma budżet spokojnie na klasę A.. Heh ja też nie jestem hejterem ale jak już poczuję padlinę to obgryzam do kości :D Najstraszniejsze iż ja też nie pamiętam filmu, który był by tak niedorzecznie bezsensownie infantylny. Ten film zwyczajnie obraża widza. Czyż by numer jeden!?!
ps. już coś mi zaczęło śmierdzieć w tym filmie, jak oni leżeli i patrzyli przez tą lornetkę na więzienie.. ja sądziłem, że jak ten morderca dostanie te 25lat co jest jak wiemy MEGA bzdurą - w USA dostał by z 455 lat i może skrócili by mu na 254 lata lol nieważne w jakim Stanie ( w niektórych dostał by karę śmierci) za takie przestępstwo, w każdym razie wolności by już nie powąchał ale OK dostał te 25 lat, to ja myślałem, że faktycznie wyjdzie po tych 10 latach i wtedy go capną. A tu nie: lekarz i agent nieruchomości sami porywają furgon (haha komedia) typ wsiada do niego, leci nim jak po speedzie (to też było niezłe hehe - dlaczego on tak szybko pędził już po porwaniu? - chyba po to by zaraz dachować lol). Przecież oczywiste było by iż policja od razu kojarzyła by ich jako podejrzani sprawcy porwania i napadu na funkcjonariuszy (strażnicy). To rozumiem, że oni potem byli poszukiwani.. tak? Przecież wypucował ich ten gość ze strzelba i złym psem.. :)) Rety ale ten film BYŁ GŁUPI!! Kwintesencja głupoty..
Nie zgodzę się ze rodzice stali się gorszymi psychopatami . Był moment , że było mi go żal ,ale wtedy sobie przypomniałam tą piwnice gdzie był trzymany chłopiec jego krzyki , to było niewinne małe dziecko , oraz trzeba pamiętać , że on nie był jego pierwsza ofiarą . Zabiał już od dawna . W piwnicy były też trzymane biedę zwierzęta , które też pewnie mordował , a dla mnie nie ma nić gorszego niż krzywdzenie biednych dzieci i zwierząt.. Może gdy by było pokazane jak torturuje tego chłopca to by ci już nie było tak go zal . Ten Psychol beż uczuć złamał mu 18 kości i zmiażdżył mu wątrobę i dostał tylko 25 lat wierzenia - to śmieszne wyszedł by i robił to samo. Dla mnie ten psychol to nie człowiek nawet nie zwierze to potwór nie mam dla litości .
Film oceniam na 6
[spoilery] Skąd wiesz że mu zmiażdżył wątrobę? O ile uważnie oglądałam, ten motyw wystąpił tylko w złym śnie oszusta podatkowego. I jak to nie bylo Ci go żal? Nawet na koniec gdy okazało sie że to nie on:P?
A mnie zastanowiło, gdzie i kiedy on napisał ten list, siedział w piwnicy gdzie go torturowali, w kilka sekund się uwolnił, i zdążył znaleźć kartkę, długopis i napisać ładnie list pożegnalny?
Rodzice coś takiego mówili , jak okazało się ze to nie on to było mi bardzo go żal
o co ci chodzi niebiedne można ? Pisząc biedne dzieci chodziło mi o wszystkie dzieci . Ten chłopczyk jest biedny dla mnie bo został zamordowany . Nie chodziło mi o to ile jego rodzice mają pieniędzy .
A powiedz mi jedną rzecz. Pytam poważnie. Skoro mówisz, że nie masz litości dla takich psychopatów (ja Ciebie rozumiem) to zakładam, że targnęła byś się na życie takiego zwyrodnialca mordującego dzieci. I już po wszystkim to co byś zrobiła? Chodzi mi o to czy po facie zawiadomiła byś organy ścigania, policję, czy zatarła byś w najlepszy możliwy sposób szczegóły zbrodni, pozbyła się dowodów w tym ciała, i milczała do końca życia (obraz takiej sytuacji dobrze przedstawiony jest w filmie pt: "Dług", Może widziałaś?)...?Jestem ciekaw. Wiem, że ciężki temat ale napisz. Pozdrawiam
Pewnie bym milczała ,ale tak naprawdę pewnie nie miałabym odwagi . Po prostu jak się ogląda film czy wiadomości to se myśli dobre mu tak , ale tak naprawdę mało osób jest gotowych na zemstę i życz z tym normalnie .
SPOILER
mnie zastanawia skąd ten oszust podatkowy znał imię chłopca, biorąc pod uwagę, że ma amnezję
Jakbyś uwaznie oglądał film, zwłaszcza te retrospekcje, to tam było to pokazane: ci rodzice mieszkali z nim w końcu przez jakiś czas, i zwracali się do niego: co zrobiłeś naszemu Beniaminkowi, wymawiali to imię.
Jedyne co we filmie mi się wydaje mało wiarygodne, to ze tych dwóch skazanych było wiezionych tylko przez jednego straznika, ale gosc miał twarz mocno zakrawiona i istotnie mogli go nie poznac, podobnie jak nie poznali go widzowie, mimo że na poczatku filmu pokazują jak wygladał morderca
Ja mimo,że oglądałam ten film dośc nieuważnie domyśliłam się,że coś jest nie tak.Koles miał totalnie zmasakrowaną twarz a oni uznali,że to jest ten Kozlowski..niby na jakiej podstawie?? od razu mówiłam do mojego chłopaka,że to może byc ktoś inny,i nie myliłam się.
używasz zamiennie słów morderca - zabójca, to podstawowa różnica. Film 5/10 - nie do końca wykorzystany suspens który był sednem filmu a i zachowanie rodziców niewiarygodne i wątpliwe praktycznie - co też było sednem obrazu. Realizacja poprawna