PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11165}
7,3 31 tys. ocen
7,3 10 1 31241
7,0 19 krytyków
Traffic
powrót do forum filmu Traffic

Generalnie zgadzam się z Dark Lordem w ocenie tego filmu. Porażająca forma: montaż, zdjęcia itd.
Ale podczas projekcji miałam dość mieszane uczucia. Najpierw byłam pod ogromnym wrażeniem (wiadomo), potem zadałam sobie jednak pytanie - o czym to jest i po co takie filmy sie robi? Żeby pokazać, że narkomania jest zła? Nie, no dobra, to zbyt infantylne. Po to, żeby pokazać szereg mechanizmów (zła, korupcji, bezsilności, uporu), które kręcą nie dość, że tym biznesem, to jeszcze kawałkiem naszego życia?
Tak, być może o to chodzi.
I nagle pożałowałam, że nie zobaczę takiego filmu o nas. Co jest grane? Polscy filmowcy są ślepi, czy tylko zbyt leniwi?
Film kończy się nadzieją, ale moja recenzja nie.
Nasi reżyserzy nie potrafią tak kręcić.
Szkoda.

ocenił(a) film na 4
Bridget_2

Odp.
W mojej opinii ten film moze i mial dobre zalozenia,ale ich realizacja byla niewypalem.
A w temacie polskiego kina to sie zgadzam: syf i brak pomyslu. Kreca filmy glownie dla forsy przyklad "Autoportret z kochanka".

ocenił(a) film na 9
Bridget_2

re:POLACY NIE cPAJĄ
To dośc dziwne pytanie, zwłaszcza jako tytuł komentarza...hmm to niestety nie jest tak,że w naszym kraju nie bierze się anrkotyków...tlyko ze się o tym filmów nie kręci...no może poza tmy ostantim, na pół amatorskim...
Dlaczego....? Bo po co? U nas bardzo trudno jest nakręcić dobry film, który ukaząłby porblem bez nachalnego moralizatorstwa lub dydaktyzmu.
A poza tym, kto chciałby oglądac w kinie, do którego się chodzi na ogół aby się zrelaksować, smutne i brzydkie historie o narkomanach...?
Co inneog produkcje amerykańskie, które mimo wszyskto fascynują i prezentują inny standard...
W naszym kraju słowo narkoman konotuje sensy dość jendoznaczne: brudny, obszarpany, z podkrążonymi oczami, żebrzący na ulicy, często seropozytywny....
Kult brzydoty skończył się jakiś czas temu - teraz wolimy coś innego - jako kontrast otaczającej rzeczywistości - ładnego, sterylnie idelanego.... lub prawie. Z pewnoscią kolorowego....

ocenił(a) film na 9
Bridget_2

Nie cpaja?
Fakt ze moze Polacy tak nie cpaja jak Amerykanie. W filmie podali liczbe 65 milionow nieletnich narkomanow w Stanach Zjednoczonych. U nas jest mniej (jeszcze) bo Polakow nie stac na cpanie. Ci biedniejsi tez nie cpaja bo nie ma nawet kogo okrarsc zeby miec na narkotyki.