Transfer

Rendition
2007
7,0 28 tys. ocen
7,0 10 1 27563
6,0 6 krytyków
Transfer
powrót do forum filmu Transfer

Film Królestwo ukazywał "amerykańców" jak prawie w każdym filmie produkcji USA. Wpada ekipa, robi rozpierduchę, zamiata i wszystko staję się jasne. Miejscowe służby nie radzą sobie z problemem i trzeba im "pomóc". Tutaj mamy przynajmniej jakieś próby samokrytyki - pewnie dlatego film ten okazał się niewypałem komercyjnym w USA. Na dobra sprawę można się tym kierować w doborze filmów do obejrzenia. Czym gorsza klapa w USA tym lepszy film...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
donmarciano

Według mnie Królestwo było 100razy lepsze.Bardziej mną wstrząsneło i nauczyłam się czegoś nowego. Ten film nie wniósł dla mnie nic nowego, do tego było mnóstwo błędów i tak naprawdę przekonał mnie,że jednak na każdego Araba należy uważać.

Binula

nawet się zgodzę, film do obejrzenia, mający może wstrząsnąć ludźmi ukazyjąc metody pracy tajnych służb.. czy aby nikt nie wie o tym co się wyprawia w tajnych więzieniach?, czy Amerykanie niby tego nie akceptują wiedząc że taka jest cena ich bezpieczeństwa? (osobiście myślę że są o tym przekonani)... i dziwicie się że film ten w USA był klapą???... ja się nie dziwię, artystyczne dzieło to to nie jest a i film akcji żaden... "Królestwo" było lepsze...

mrbox

Do tego w błędny sposób ukazano Arabów. W "królestwie" rzecz ta ma się zupełnie inaczej.

ocenił(a) film na 8
Binula

W jakim sensie "błędnym" ?

donmarciano

Z tego co czytałam o ich kulturzem nawykach itd, to mało realne jest,że dwieczyna śpi sobie ze swoim chłopakiem w jednym łóżku, jej tata pije sobie z Amerykaninem whisky, prawie wszyscy mówią po angielsku, córka, która wyprowadza się z domu i tata zmartwiony jej szuka, druga córka, która mieszka za pozwoleniem sama i robi karierę, ech , mogłabym wymieniać tak jeszcze z 10minut.

ocenił(a) film na 9
Binula

widać mało co czytałaś o Egipcie albo dawno temu .. Tam po pierwsze jest mieszanka religii(coraz więcej chrześcijan) ... A w wielu regionach zniesiono już regulamin "dyskryminujący" kobiety w takim stopniu jak to miało miejsce kiedyś.. Co do angola w Egipcie. TO byłem tam .. I powiem ci szczerze ,że więcej spotkałem osób ,które jako tako angielskim operowały .. Szczerze to ci powiem ,że polska pod względem nauki języka siada w tyle. Oni potrafią mówić po angielsku ze względu mi. na turystów ,którzy są ich źródłem utrzymania w wielu wypadkach .. Jak dla mnie film ekstra .. królestwa nie widziałem chyba .. ale z opisów widze ,że warto ..

Fabuła: 8/10
Gra aktorska 9/10
Napięcie 7/10
Dla mnie spokojnie 9 .. Bo jednak dość sporo prawdy w tym jest i za to ,że to amerykańska produkcją ją ukazuje to dodatkowy punkt :]