PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645955}

Transformers: Wiek zagłady

Transformers: Age of Extinction
2014
6,2 103 tys. ocen
6,2 10 1 102679
3,3 30 krytyków
Transformers: Wiek zagłady
powrót do forum filmu Transformers: Wiek zagłady

Oceny

ocenił(a) film na 6

18% na Rotten, 30parę na metacritic, oj lichutko lichutko...
Jak na razie zarzucają kalki z 2 i 3 i ogólną "słabość" scenariusza, nawet jak na Baya...
I tak się wybiorę, bo oczekuję lekkiej nawalanki dużych robotów, bo po to to jest, ale zdziwiłem się, że AŻ takie niskie oceny...
Z drugiej strony publika 76% ale myślę, że może spaść do 60.

islindur

Krytycy jednak prezentują zdebilenie większe niż można tego od nich oczekiwać. TF zawsze był robiony na wielką skalę do odmóżdżenia na wakacje. Nie wiem czego oni się doszukują w tym filmie... wątków metafizycznych ? Fakt faktem 166 minut to lekka przesada, bo już na DotM pod koniec nie mogłem wysiedzieć. Mimo tego nie oczekuję po tym filmie niczego innego jak sytego rozpie*dolu i znając Baya dostarczy to co zawsze.
dziękuję i pozdrawiam o//

puchoo

Oczekują dobrze napisanego scenariusza i braku kloacznego Bayowego "humoru".

ocenił(a) film na 4
neo_angin

4 czesc porazka na calego..niestety:\ Ledwo dalo sie wysiedzieć do końca..

ocenił(a) film na 3
fiore5

dokładnie, nawet nie spodziewałem się takiego dna

neo_angin

Ponoć w tej części jest go zdecydowanie mniej.

puchoo

Tak wynikało może z trailerów i wypowiedzi Baya (przed każdą częścią tak twierdzi), ale to nieprawda.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Oczekujesz brak Bayizmow w filmie Bay'a? I lepszego scenariusza gdy scenarzystą jest patałach z 2 i 3 części :D? Za dużo wiary i nadziei pokładasz w ludzi ale w sumie podziwiam za taką postawę :) Szkoda tylko, że rzeczywistość lubi kopać po tyłku :/

t0ksyczny

Ja oczekuję reboota z normalnymi twórcami.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Poczekamy sobie :)

neo_angin

Tak z ciekawości-kogo widziałbyś na stołku reżysera i twórcy scenariusza? :)

Be_am07

Scenarzysta to.nie mam pojęcia. Reżyserem mógłby być JJ Abrams.

Be_am07

Lub duet Miller, Lord.

Be_am07

Lub duet Miller, Lord.

ocenił(a) film na 5
puchoo

,,- Czemu nie lubisz Baya?
- Bo to koleś, który bezczelnie tworzy kompletne gówno i jest z tego dumny."

Z aska pewnego krytyka. :D

GRAnith

Ogólnie szanować zdanie krytyków trzeba, ale naprawdę zadziwiają mnie swoją tępotą. Wiedzą czego się spodziewać po Bayu wiedzą jakie filmy tworzy i wiedzą do kogo są one kierowane... i dalej pierdo*ą że jest źle. Nie mam słów. Ja wiem czego oczekuję i zapewne to otrzymam. Film i tak będzie kasowym sukcesem, jak nie w stanach to zarobi krocie w Chinach, bo nie bez potrzeby był kręcony w Hong Kongu.

puchoo

I tak ogólnie podsumowując, w tej serii to efekty są pretekstem do wymyślenia fabuły a nie fabuła do wymyślenia efektów. Deal with it, it's Michael Bay.

ocenił(a) film na 5
puchoo

Beznadziejne filmy animowane można usprawiedliwiać tym, że są dla trzylatków, a trzylatkom się podobał. Wiadomo, że Bay po prostu kręci rozwałkę, ale także ani trochę nie zwraca uwagi na kompetentność scenariusza. Dlatego te filmy są uważane za złe.

GRAnith

Ale już pisałem że przy takich filmach na prawdę nie staram się zwracać uwagi na treść scenariusza, która praktycznie nie jest istotna. Te filmu można ograniczyć do minimum dialogów. Pewnie jakbyś wziął go do ręki byś zobaczył że większość stanowi opis scen wybuchów itp dialogi to może 20%.
Także zależy z jakim idziesz nastawieniem do kina.

ocenił(a) film na 1
puchoo

Ale w przeciwieństwie do ciebie inni zwracają.
Może dla Ciebie fil mrównie dobrze mógłby nie mieć fabuły i dialogów, a jedynie opierać się na kolejnych sekwencjach wybuchów.
Niestety dla baya ludzie mają nieco większe wymogi.

ocenił(a) film na 6
GRAnith

Ale to nie Bay pisze scenariusz D:

ocenił(a) film na 5
t0ksyczny

Ta. Wiem. Ale jego to gówno obchodzi: kto i jaki napisze scenariusz. Dlatego mówiłem, że nie zwraca na niego uwagi zamiast źle go pisze.

t0ksyczny

Przy takich filmach reżyser ma na niego ogromny wpływ.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Przy takich filmach reżyser ma chyba wywalone na scenariusz, ważne by się sprzedało xD tak pomyślę to sam bym ciekawszy scenariusz nakreślił ale do tego trzeba mieć talent i skończyć odpowiednią szkołę jak mniemam :P

neo_angin

A jak oceniasz pracę scenarzystów z 2007 roku?Spodobał się Ci wstęp do (niestety zniszczonej) trylogii?

ocenił(a) film na 6
Be_am07

Cóż... ma swoje wady i zalety. Nienawidzę rodziców Sam'a oraz Megan. To wyglądało jakby chciano powiedzieć "no nerdy, fajne laski możecie mieć tylko w filmach i jak macie ekstra bryki z kosmosu".

Nie lubię psów rasy Chihuahua, taki psi gatunek szczurów więc nie muszę mówić jak w każdej części na mnie działał :P

Nie rozumiem czemu sektor 7 nie wykrył deceptikonów wcześniej, za to przyczepił się do autobotów. Z tą technologią zamiast dostać się do kostki powinni wyeliminować decepty potem samego megatrona chociaż wtedy byłby koniec filmu :P No ale nie miało to dla mnie żadnego sensu.

Motyw dzieciaka z jego robo autkiem jest uroczy i w sumie to jedyna więź w filmie warta uwagi bo tylko w momencie gdy Bee stracił nogi zrobiło się trochę przykro.

Kolejnym nonsensem jest to, że przez 4 filmy nie naprawili Bee jednostki mowy (z tego co jednak pamiętam przez chwilę mowa mu wróciła? nie jestem pewny).

Dialogi były miałkie, nic odkrywczego szczególnie Sam wiecznie krzyczący "no no no / beee / optimussss". Żadna postać nie ewoluowała w znaczący sposób. Dopiero w 4 części Stanley Tucci ma jakąś tam lekką przemianę podejścia do sprawy.

Oczywiście w każdej części jest zły rząd, który nigdy nie uczy się na błędach. Jedynym fajnym aspektem filmów od 1 włącznie były tylko same trasformersy i sceny akcji.

ocenił(a) film na 6
t0ksyczny

A i same Transformery nie pokazały za dużo charakteru :( czego żałuję. Powinni się skupić bardziej na nich i ich relacjach a nie ludzkich.

ocenił(a) film na 6
t0ksyczny

Ah i fakt, że chyba jedynym żeńskim autobotem była Arcee, która praktycznie nie miała dialogów było dużym zawodem.

ocenił(a) film na 9
t0ksyczny

Bee mial naprawiony glos, wolal zostac przy radiu ;)

ocenił(a) film na 6
RollOut

Pewnie bali się reakcji jego fanów, że "weeeee, nie pasuje" :D

puchoo

To według ciebie co? Mieli powiedzieć, że film jest świetny? Po to są krytycy, żeby oceniać filmy. I jeżeli film jest słaby to mówią, że jest słaby.

Lukasz641

w tej kwestii mają i tak gówno do gadania, bo większość to ludzie co na niego idą i wydają kase. jeśli im się podobają będą takie film robić

ocenił(a) film na 2
puchoo

Poszłam na czwartą część Transformersów oczekując, że będzie podobna do trzech pierwszych części - zabawna, niezbyt ambitna produkcja z niesamowitymi efektami specjalnymi. Niestety jak się okazało, przez prawie trzy godziny siedziałam w kinie zażenowana, ponieważ tak słabego pod prawie każdym względem filmu dawno nie widziałam. Beznadziejne moim zdaniem poczucie humoru w połączeniu z bardzo słabą fabułą i nie dość powalającymi efektami, dało finalnie 158 minut szajsu. Byłam bardzo rozczarowana, mimo że nie oczekiwałam zbyt wiele.

puchoo

"w tej kwestii mają i tak gówno do gadania, bo większość to ludzie co na niego idą i wydają kase"
Nie zrozumiałem tego zdania,, ale wydaje mi się ze wiem co chciałeś napisać i zastanawiam się czy naprawdę muszę pisać coś tak oczywistego. Krytycy w przeciwieństwie do ciebie wiedzą, że filmy ocenia się przez pewne kryteria, i to, że zmiażdżyli Transformers nie znaczy, że chcą metafizycznych przesłanek, tylko to, że ten film w swojej klasie jest słaby. Bo ktoś z umiejętnościami zrobiły taki film dobrze. Jeżeli uważasz, że taki film musi być żenujący i fabuła jest zbędna to świadczy o tym jak nie wiele wymagasz.

Lukasz641

oznacza to tyle, że jeśli miliard Chińczyków wyda na to tyle $$$$$ to krytycy mogą gadać ile wlezie a Bay będzie dalej robił takie filmy. pozdrawiam o//

PS.
Wymagania mam adekwatne do filmu i jego gatunku i do jego twórcy więc nie mów mi jakie je mam ;) bo filmy oglądam różne. TF jest typowym popcornowcem.

puchoo

"Wymagania mam adekwatne do filmu i jego gatunku"
A jakie to są cechy tego gatunku? Bo jeżeli jak to nazwałeś "popcornowce" charakteryzuje brak fabuły to powtarzam- masz niezwykle niskie wymagania. Ale to nie znaczy, że reszta świata też wymaga tak mało.

Lukasz641

ja pierd/le spójrz na twórczość baya wtedy pogadamy.

ocenił(a) film na 7
puchoo

Z tym że Bay ma na swoim koncie kilka dobrych filmów z fabułą, klimatem i dobrze napisanymi bohaterami - "Bad boys", "Armageddon" i "Wyspę" chociażby. Dopiero "Zemsta upadłych" była ostrym zjazdem w jego karierze.

puchoo

Ja nie mówię o twórczości Baya. Trzeba było napisać po prsostu, że wymagania masz "adekwatne do twórcy", a nie, że "do gatunku i twórcy";)

ocenił(a) film na 9
puchoo

Do tego krytycy patrzą na każdą część jako na osobną produkcję, a tu po pierwsze wszystko jakoś musiało się trzymać całości z poprzednimi częściami, a po drugie wiadomo, że nie Bay nie będzie wymyślał nowej historii Transformersów niż ta, która została opowiedziana choćby w serialu animowanym. Przecież widać tu nawiązanie do różnych serii animacji. Wystarczy, że ktoś oglądał TF Armada i już się doszuka. Dlatego patrząc przez pryzmat nawiązania do bajki to cześć czwarta filmu jest bardzo dobra!

ocenił(a) film na 3
puchoo

Pewnie oczekują dobrze zrobionego filmu akcji, wciągającego, z ciekawą fabułą, który takim nie jest. Dialogi w stylu "dobrze łapie drążek" budzą politowanie. Film nie wart funta kłaków. Zdecydowanie dla mało wymagającego widza. Praca kamery potrafi zmęczyć, jeden wielki chaos, przez prawie 3h.

ocenił(a) film na 5
islindur

Poszedłem do kina z nastawieniem "to będzie kolejna super część Transformersów". Uważam, że film może nie był najgorszy, ale do fajnych też nie należał. Najgorszy w tym wszystkim był dubbing i 2,5 godziny filmu. Więc słabe 5/10.

ocenił(a) film na 6
niewiem8

Przecież w kinach jest opcja z napisami?

ocenił(a) film na 10
t0ksyczny

Dlaczego nie bylo sceny ja Hound tańczy ?

ocenił(a) film na 6
Malina1551

Widocznie uznali, że jest zbędna? Nie wiem :D Może ją zobaczymy w dodatkach na blue-ray/dvd? Kto wie.

ocenił(a) film na 5
t0ksyczny

Jest opcja z napisami. Ale mam zajęty cały dzień i pasował mi tylko seans o 10 w 2 i z dubbingiem. Niestety -,-

ocenił(a) film na 6
niewiem8

No to przykre :/ ja bym wolał poczekać i iść jednak z napisami.

ocenił(a) film na 5
t0ksyczny

No wiesz ja dzisiaj już wyjeżdżam na wakacje i podejrzewam że jak bym wrócił to by już nie leciał, a musiałem iść na Transformersy

ocenił(a) film na 6
niewiem8

To zmienia postać rzeczy :/

ocenił(a) film na 6
niewiem8

dubbing - masochista :D
ja idę z nastawieniem na rozwałkę i tyle... :)

ocenił(a) film na 5
islindur

rozwałka - jest
tylko nie idź na film z dubbingiem